Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία», που έχει ως στόχο, την επάνοδο στην κανονικότητα μέσω μαζικών εμβολιασμών. Παράλληλα, θετικά μηνύματα εκπέμπει και ο τουρισμός, με την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού προ των πυλών.
Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 35- 39, ποιοι ακολουθούν
Την Τετάρτη, 26/05, άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 35-39, με τους πολίτες να έχουν στην διάθεσή τους και τις 4 επιλογές εμβολίων, δηλαδή αυτά των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson. Μέχρι την Δευτέρα, 31/05, θα έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τους 30-34 ενώ ακολουθεί και η ηλικιακή ομάδα 18-29 μέχρι τις 7 Ιουνίου.
Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς:
- Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5.107.830 εμβολιασμοί.
- Και τις δύο δόσεις έχουν κάνει 1.836.773 συμπολίτες μας.
- Με τουλάχιστον μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.357.696 πολίτες.
Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε για εμβολιασμό σε παιδιά άνω των 12
Σε δηλώσεις του μετά την Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εμβολιασμού παιδιών, άνω των 12 ετών. «Είναι πολύ θετικό ότι πια περισσότερα το ενός εμβόλια εγκρίνονται και για νεότερες ηλικίες, πράγμα το οποίο μάς δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον από το Γυμνάσιο και πάνω, άνω των 12, που και αυτό νομίζω ότι από τη στιγμή που εγκριθούν τα εμβόλια αυτά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα δώσει μία νέα δυναμική στη διαδικασία του εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά.
Πιο κοντά το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Εκτός των μαζικών εμβολιασμών, έντονη κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό γύρω από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα αποτελέσει εχέγγυο για ταξίδια και ελεύθερες μετακινήσεις. Μετά τη σχετική πολιτική απόφαση πάντως, θα αποσταλεί αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανακοινώσει επίσημα ότι οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών έχουν εγκρίνει την πολιτική συμφωνία.
Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τη θέση του κατά την πρώτη ανάγνωση, στη σύνοδο της ολομέλειάς του στις 7-10 Ιουνίου, μετά την οποία το Συμβούλιο θα εγκρίνει επισήμως τους κανονισμούς που θα υπογραφούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι σχετικοί κανονισμοί υποχρεωτικά και για τις 27 χώρες θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Ιουλίου. Η Ευρώπη πάντως αναγνωρίζει σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού προς ώρας μόνο τα 4 εμβόλια που επισήμως έχουν λάβει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές αρχές.
Εμβόλια
Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού -ή πράσινα πιστοποιητικά- θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά από τα κράτη-μέλη, όταν εκδίδονται από άλλα κράτη-μέλη, για πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με ένα εκ των 4 εγκεκριμένων εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, δηλαδή αυτά των Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen.
«Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά από άλλα κράτη μέλη που έχουν εκδοθεί για εμβολιασμούς που διενεργούνται σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης, ή για εμβόλια που έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάλληλα για επείγουσα χρήση» σημειώνεται επίσης από τις Ευρωπαϊκές αρχές.
Γεγονός που σημαίνει πως μια χώρα μπορεί σε εθνικό επίπεδο να αναγνωρίσει ένα εμβόλιο μη εγκεκριμένο στην ΕΕ και να επιτρέπει στους τουρίστες να την επισκέπτονται.
Οι ελευθερίες χωρίς καραντίνες
Η χρήση του πιστοποιητικού, αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική και για τις 27 χώρες-μέλη από την 1η Ιουλίου, αλλά εναπόκειται σε κάθε χώρα για το πώς θα γίνει η αξιοποίησή του, σε δραστηριότητες, όπως η εστίαση, τα γυμναστήρια, ο κινηματογράφος κ.α.
Όσον αφορά την Ελλάδα, κι ενώ αρχικά είχε αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους, φαίνεται ότι έχει εσχάτως επανέλθει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης αυτή η προοπτική, με την ίδια την κυβερνητική εκπρόσωπο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα κράτη μέλη που θα αποδεχθούν επισήμως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα πρέπει να θέτουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Δηλαδή τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν μέτρα όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ, εκτός εάν είναι αναγκαίοι για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.
Τα προσωπικά δεδομένα
Τα ευρωπαϊκά όργανα διαβεβαιώνουν ότι τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά.
Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.
«Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR)» αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.