ellinika-petrelaia

Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα ΕΛΠΕ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε κόμματα και συνδικάτα.

Το δημόσιο παραχωρεί στον ιδιώτη μέτοχο (Λάτσης-Paneuropean) το μάνατζμεντ του μεγαλύτερου Ομίλου ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (δικαίωμα αξίας κατά εκτιμήσεις πάνω από € 100 εκατομμύρια) και ελαχιστοποιεί τις δυνατότητες παρεμβάσεών του σε κρίσιμα στρατηγικά, οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα

Η απεμπόληση των δικαιωμάτων του δημοσίου, επιχειρείται να παρουσιαστεί ως «όραμα για τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του Ομίλου»…

Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι. Ας μιλήσουμε λοιπόν για ΕΛΠΕ και ανάπτυξη, «φωτίζοντας» 2 βασικά σημεία:

Πρώτο, σχετικά με την στρατηγική μετεξέλιξης των ΕΛΠΕ σε ευρύτερο ενεργειακό όμιλο όπως παρουσιάστηκε στις 6.5.21 (Visιon 2025): Ο στόχος είναι θεμιτός και απαραίτητος, έχει τεθεί πριν από  πολλά χρονιά, όμως στη διάρκεια της σημερινής διοίκησης έχει μείνει πίσω. Προξενεί ερωτηματικά η έλλειψη βάθους και συνεκτικότητας των σχεδίων που ανακοινωθήκαν αφού παραμένουν στα προφανή (βελτίωση των διυλιστηρίων, αύξηση των ΑΠΕ, «πιλοτικές» προσπάθειες σε νέες τεχνολογίες, Υδρογόνο κλπ.). Ο Όμιλος από το 2019 έχει στα χέρια του ένα  πλήρες και ρεαλιστικό πρόγραμμα («ΕΛΠΕ – ¨Όραμα 2050 & Οδικός Χάρτης Βιώσιμης Ανάπτυξης και μετασχηματισμού για την Ενέργεια του Μέλλοντος» με 7 βασικούς άξονες, ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, και κυλιόμενα πενταετή προγράμματα (2019-2030) επίτευξης των στόχων – Έκδοση ΕΛΠΕ 2019 (σ.σ.144) – Παρουσίαση, τότε Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος Στάθης Τσοτσορός).

Δεύτερο, είναι το ότι δεν εξηγείται γιατί χρειάζεται να φύγει το Δημόσιο από τη μέση  για να μετασχηματισθεί ο Όμιλος; Δεν στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση την πρόοδο μιας τέτοιας σημαντικής εταιρείας στον κρίσιμο ρόλο της στην ενεργειακή μετάβαση; Το Όραμα 2050 προέβλεπε πολύ τολμηρότερο μετασχηματισμό, χωρίς να θίγει τα δικαιώματα του Δημοσίου. Έωλο είναι και το επιχείρημα ότι ο ορισμός  διοίκησης από το Δημόσιο επιδρά αρνητικά στα αποτελέσματά της. Δεν είναι καθόλου έτσι. Το αντίθετο μάλιστα:

Την περίοδο 2015-2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε το δικαίωμα να ορίσει την πλειοψηφία της διοίκησης. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις (σιωπηρά…) διόριζαν διοικήσεις που υποδεικνύονταν από τον ιδιώτη μέτοχο, (Paneuropean του κ. Λάτση). Ποια όμως ήταν τα αποτελέσματα;

Από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, προκύπτει ζημιογόνος λειτουργία για το 2020, σε αντίθεση με την κερδοφορία (σε επίπεδο ρεκόρ) της περιόδου 2015-2018 για τα ΕΛΠΕ. Επίσης ζημιογόνος ήταν και η περίοδος 2013-2014. Γιατί; Είναι ανεπαρκής η επίκληση του διεθνούς περιβάλλοντος και της  πανδημίας. Τα ΕΛΠΕ εμφάνισαν ζημιές την τελευταία οκταετία όταν είχαν ιδιωτικό μάνατζμεντ και κέρδη με δημόσιο μάνατζμεντ… Επιπλέον, το 2020 παρουσίασαν την μεγαλύτερη μείωση αποτελεσμάτων από όλες τις συναφείς εταιρείες

Γιατί λοιπόν τώρα το ιδιωτικό μάνατζμεντ θα τα πάει καλύτερα;

Τα ΕΛΠΕ μπορούν να γίνουν ένας περιφερειακός ενεργειακός πρωταθλητής προς όφελος όλων (μετόχων και Δημοσίου). Πρέπει να δράσουν στα πλαίσια του  «Οράματος 2050» που τα ίδια διαμόρφωσαν.

Συνοπτικά:

  1. Διατήρηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στον ορισμό της πλειοψηφίας της διοίκησης των ΕΛΠΕ
  2. Αποφασιστική πρόοδος στην Έρευνα και Παραγωγή εγχώριων Υδρογονανθράκων
  3. Ανάπτυξη στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης (αριστοποίηση λειτουργίας Διυλιστηρίων, επέκταση  Πετροχημικών, νέες μορφές καυσίμων χαμηλού άνθρακα),  συνεργασία ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα σε Φυσικό αέριο και ΑΠΕ.
  4. Αναβάθμιση της εμπορίας, με νέας μορφής πρατήρια.
  5. Διεύρυνση της παρουσίας στις Βαλκανικές χώρες
  6. Αξιοκρατική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με συνεχή βελτίωση των συνθήκων υγιεινής και ασφάλειας.

Των Γρηγόρη Στεργιούλη και Σπύρου Μιχαλακάκη

Ο Γρηγόρης Στεργιούλης είναι Χημικός Μηχανικός, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ

Ο Σπύρος Μιχαλακάκης είναι Χημικός, πρώην ανώτερο στέλεχός της ΒP / Castrol και Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΡ Ελληνική.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − sixteen =