ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στις 19 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια μαζική κινητοποίηση στο Διευθυντήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Πειραιά, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων από διάφορα σχολεία της περιοχής. Την πρωτοβουλία οργάνωσε η ΕΛΜΕ Πειραιά, με στόχο την αντίδραση στις καταργήσεις δεκάδων τμημάτων σε Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) της περιοχής.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τις αποφάσεις της ΔΙΔΕ Πειραιά, που, με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, οδήγησαν σε συμπτύξεις τμημάτων, αυξάνοντας τον αριθμό μαθητών ανά τάξη σε 26 και 27. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν γονείς και εκπαιδευτικοί από σχολεία όπως το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, το 1ο ΓΕΛ Δραπετσώνας και το 3ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Β’ Βαθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Αναστασόπουλο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η απόφαση για τις καταργήσεις τμημάτων υπαγορεύτηκε από ανώτερες διοικητικές εντολές. Ανέφερε πως, αν και αρχικά υπήρχε σχέδιο για την περικοπή 108 τμημάτων, τελικά περικόπηκαν 26. Επιπλέον, δεσμεύθηκε να επανεξετάσει ορισμένες καταργήσεις, όπου παραβιάζεται η νομοθεσία, ιδίως σε σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποδομών ή όπου υπάρχουν γνωματεύσεις για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών.

Προβλήματα στα σχολεία των Κυθήρων

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα των σχολείων των Κυθήρων, όπου η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Στο Γενικό Λύκειο Κυθήρων, παρατηρείται συνωστισμός μαθητών, με 30 μαθητές στην Α’ Λυκείου και 27 μαθητές στη Β’ Λυκείου, εκ των οποίων τέσσερις έχουν γνωματεύσεις ειδικών. Αυτές οι συνθήκες υπερβαίνουν τα όρια της νομοθεσίας, ενώ η ΔΙΔΕ Πειραιά έχει προχωρήσει σε συμπτύξεις τμημάτων, παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων.

Επιπλέον, σημειώθηκαν υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από το Λύκειο στο Γυμνάσιο Κυθήρων, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί που διδάσκουν εξεταζόμενα μαθήματα πανελλαδικών να μετακινούνται, δημιουργώντας κενά στις τάξεις. Αυτή η πρακτική, σε συνδυασμό με την επιβολή υπερωριών σε ήδη επιβαρυμένους εκπαιδευτικούς, προκαλεί περαιτέρω προβλήματα.

Αντιδράσεις και διεκδικήσεις

Η ΕΛΜΕ Πειραιά και οι γονείς απαιτούν την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία και την ανάκληση των συμπτύξεων τμημάτων. Τονίζουν πως η πολιτική “μπαλωμάτων” του Υπουργείου Παιδείας υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης και ζητούν τη δημιουργία νέων τμημάτων, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Μετά τις πιέσεις, ο Διευθυντής της ΔΙΔΕ Πειραιά δεσμεύτηκε να εξετάσει εκ νέου το θέμα των υπερωριών και να προχωρήσει σε προσλήψεις εκπαιδευτικών στη Β’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να ιδρυθούν δύο νέα τμήματα στο ΓΕΛ Κυθήρων.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με την επόμενη συνάντηση να είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Εκπαιδευτικοί και γονείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική και ισότιμη εκπαίδευση.

Ακολουθούν τα δελτία Τύπου της ΕΛΜΕ Πειραιά

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × one =