Τα τελευταία 24ωρα η Greenpeace έστησε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που παρακολουθεί την πορεία τάνκερ τα οποία μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στις αγορές της Δύσης. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής 148 δεξαμενόπλοια έχουν αναχωρήσει από ρωσικά λιμάνια με προορισμό την Ευρώπη παρά το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι δεν θα δέχονται ρωσικό πετρέλαιο.
Ανάμεσα στα πλοία, την πορεία των οποίων καταγράφει το σύστημα της Greenpeace, συναντάμε, όπως είναι αναμενόμενο, και αρκετά τάνκερ ελληνικών εταιρειών, με ελληνική σημαία ή σημαία ευκαιρίας. Σύμφωνα με την εφαρμογή της Greenpeace το δεξαμενόπλοιο NISSOS CHRISTIANA με ελληνική σημαία, αναχώρησε από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ «μεταφέροντας ρωσικά ορυκτά καύσιμα προς άγνωστο προορισμό». Το συγκεκριμένο τάνκερ βλέπουμε ότι ανήκει σε εταιρεία η οποία έχει έδρα στη διεύθυνση Εθνάρχου Μακαρίου 2 (όπου «συμπτωματικά» έχει την έδρα της η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καθώς και η εφημερίδα Καθημερινή).
🚨 BREAKING 🚨:Crude Oil Tanker NISSOS CHRISTIANA has left the port of NOVOROSSIYSK today with Russian fossil fuels bound for an unknown destination. Oil and gas exports fund Putin's war on Ukraine, track them with the #RussianTankerTracker:https://t.co/GkVJ7n96vv pic.twitter.com/YqDjLF413M
— Russian Tanker Tracker (@RUTankerTracker) March 11, 2022
Στην οικογένεια Αλαφούζου ανήκει το τάνκερ NISSOS ANTIMILOS, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace αναχώρησε στις 4 Μαρτίου από τη Ρωσία με ορυκτά καύσιμα. Το πλοίο, επίσης με ελληνική σημαία, ανήκει στην εταιρεία Kyklades Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου και έχει την ίδια διεύθυνση με… τον ΣΚΑΪ.
Από τα στοιχεία της Greenpeace βρίσκουμε επίσης τα τάνκερ MINERVA ELEONORA της εταιρείας Minerva Marine, με ελληνική σημαία, το δεξαμενόπλοιο ARTEMIS της εταιρείας TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT, και πολλά ακόμη.
Προφανώς καμία από αυτές τις μεταφορές ορυκτών καυσίμων δεν είναι παράνομη ούτε αντίκειται σε κάποια ευρωπαϊκή οδηγία. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι δεν είναι καν ανήθικες, αφού εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
Ίσως όμως δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα αν διαβάσει κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις των πλοιοκτητών ή των μέσων ενημέρωσης που αυτοί ελέγχουν απέναντι στη Ρωσία και το διεθνές εμπάργκο εναντίον της.