«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί πέντε χρόνια, ανέφερε το WikiLeaks μετά την αποκάλυψη για συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου. Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.
Το τελευταίο κεφάλαιο της «Οδύσσειας» του Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται αύριο Τετάρτη σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό – ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.
«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!» δήλωσε εκστασιασμένη η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας» σε όσους έχουν κινητοποιηθεί «εδώ και χρόνια» για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.
Το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον Τζούλιαν Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος.
Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το WikiLeaks χαιρετίζει την έκβαση που ήταν αποτέλεσμα «μιας παγκόσμιας εκστρατείας» η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. «Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας».
«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», υπογράμμισε το WikiLeaks.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας θέλει να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του ο Ασάνζ, η μητέρα του οποίου εκφράζει τη χαρά της για το τέλος του «γολγοθά» του
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα πως θέλει ο Τζούλιαν Ασάνζ να επιστρέψει στην Αυστραλία το συντομότερο δυνατόν, αφού ο ιδρυτής του WikiLeaks αναχώρησε από τη Βρετανία έπειτα από μια συμφωνία να αποδεχθεί την ενοχή του για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ περί κατασκοπείας.
«Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κάποιος για τον κ. Ασάνζ και τις δραστηριότητές του, η υπόθεση σέρνεται για υπερβολικά μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Αλμπανέζι στο αυστραλιανό κοινοβούλιο.
«Δεν υπάρχει κανένα κέρδος από το συνεχιζόμενο εγκλεισμό του και θέλουμε να έρθει στο σπίτι του στην Αυστραλία», πρόσθεσε.
Το αεροπλάνο, με το οποίο ο Ασάνζ αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμενόταν σήμερα γύρω στις 07:50 (ώρα Ελλάδας) στην Μπανγκόκ για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και νερό. Στη συνέχεια θα απογειωθεί για το Σαϊπάν, στις Μαριάνες Νήσους, γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ταϊλανδός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί. Το Σαϊπάν είναι ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βόρειων Μαριάνων, η οποία αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται πλέον για «συνωμοσία για να αποκτήσει και να αποκαλύψει πληροφορίες οι οποίεςς αφορούν την εθνική άμυνα» και πρόκειται να δηλώσει ένοχος γι’ αυτή και μόνο την κατηγορία, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στα οποία αναφέρεται επίσης η συνεργός του, η αμερικανίδα στρατιωτικός Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία ήταν και η πηγή αυτής της μαζικής διαρροής πληροφοριών.
Αναμένεται να καταδικασθεί σε φυλάκιση 62 μηνών, τους οποίους έχει ήδη εκτίσει προφυλακισμένος στο Λονδίνο, κάτι που θα του επιτρέψει να επιστρέψει ελεύθερος στη γενέτειρά του, την Αυστραλία.
«Είμαι ευγνώμων που ο γολγοθάς του γιού μου φθάνει επιτέλους στο τέλος του. Αυτό δείχνει τη σημασία και τη δύναμη της διακριτικής διπλωματίας», δήλωσε η μητέρα του, η Κριστίν Ασάνζ, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.
«Πολλοί χρησιμοποίησαν την κατάσταση του γιού μου για να προωθήσουν τη δική τους υπόθεση. Είμαι συνεπώς ευγνώμων στα αόρατα και εργατικά πρόσωπα που έβαλαν πρώτη την ευημερία του Τζούλιαν», πρόσθεσε.
Οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του λόγου χαιρετίζουν την απελευθέρωση του Ασάνζ
Οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του λόγου χαιρέτισαν σήμερα την είδηση για την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, όμως πρόσθεσαν ότι οι διώξεις των ΗΠΑ εις βάρος του έχουν δημιουργήσει κακό προηγούμενο.
Ο Ασάνζ πρόκειται να δηλώσει αύριο, Τετάρτη, ένοχος για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων με αντάλλαγμα να του επιτραπεί να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αυστραλία, βάζοντας τέλος σε μια δικαστική οδύσσεια 14 ετών.
Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγέτες κρατών, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αυστραλία, είχαν ζητήσει να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του.
Μεταξύ αυτών που χαιρέτισαν την απελευθέρωσή του ήταν οι οργανώσεις Committee to Protect Journalists (CPJ) και Knight First Amendment Institute του πανεπιστημίου Κολούμπια.
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετώπισε μια δίωξη που είχε σοβαρές επιπτώσεις για τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως», σχολίασε η Τζόντι Γκίνσμπεργκ επικεφαλής της CPJ.
Οι υποστηρικτές του Ασάνζ τον θεωρούν ήρωα που διώκεται επειδή αποκάλυψε στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες και πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ σε διάφορες συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων αυτές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον αντέτεινε ότι η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks έθεσε σε κίνδυνο ζωές.
«Αν και χαιρετίζουμε τον τερματισμό της κράτησής του, οι διώξεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ασάνζ θέτουν ένα επικίνδυνο νομικό προηγούμενο, ανοίγοντας τον δρόμο για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον δημοσιογράφων με βάση τη νομοθεσία περί κατασκοπείας στην περίπτωση που λάβουν απόρρητο υλικό από μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος. Αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ», τόνισε η Γκίνσμπεργκ.
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Τζαμίλ Τζάφερ, εκτελεστικός διευθυντής του Knight First Amendment Institute.
«Η συμφωνία για τη δήλωση ενοχής θα αποτρέψει το χειρότερο δυνατό σενάριο για την ελευθερία του Τύπου, αλλά αυτή η συμφωνία προβλέπει ότι ο Ασάνζ θα έπρεπε να περάσει χρόνια στη φυλακή για δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται καθημερινά δημοσιογράφοι», εκτίμησε.
«Θα ρίξει βαριά σκιά στα πιο σημαντικά είδη δημοσιογραφίας, όχι μόνο σε αυτή τη χώρα (σ.σ. τις ΗΠΑ) αλλά και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Τζάφερ.