Σάβ, 31 Ιαν 2026
16.5 C
Cythera

Εισιτήριο 50€ για το ναυάγιο της Περιστέρας: Αντιδράσεις από πρόεδρο αρχαιολόγων και δήμαρχο νησιού

Με ανάρτηση στο λογαριασμό της σε κοινωνικό δίκτυο, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, αναφέρει ότι ορίστηκε, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, εισιτήριο 50 ευρώ στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας για κατάδυση 35 λεπτών, γεγονός που χαρακτηρίζει “ανήκουστο”. Επιεικώς απαράδεκτη, χαρακτήρισε την απόφαση ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ Βόλου.

Η κ. Κουτσούμπα, στην ανάρτησή της, αναφέρει: “το να ορίζεται εισιτήριο 50 ευρώ για επίσκεψη σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο, αποτελεί μια ανήκουστη απόφαση και μια επικίνδυνη ατραπό συνολικά για το Υπουργείο Πολιτισμού. Η πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά, χερσαία και ενάλια, αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και το ΥΠΠΟΑ οφείλει να την διασφαλίζει και μέσα από την τιμολογιακή πολιτική του.

Ούσα η ίδια δύτρια, κι έχοντας άμεση γνώση της επιστημονικής συζήτησης γύρω από τους διεθνείς καταδυτικούς προορισμούς, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφαση για 50 ευρώ εισιτήριο δεν βασίζεται σε καμία διεθνή πρακτική και σίγουρα δεν πάρθηκε με βάση κανένα επιστημονικό δεδομένο. Στο πλαίσιο του έργου BLUEMED, αλλά και στο πλαίσιο του έργου των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων Αλοννήσου, στου οποίου το σχεδιασμό συνέβαλλα προσωπικά μέχρι τον Μάιο 2021, οπότε και απομακρύνθηκα με αναιτιολόγητη Απόφαση της Υπουργού, Λίνας Μενδώνη, δεν συζητήθηκε ποτέ η προοπτική τόσο αυξημένου εισιτηρίου, όταν μάλιστα η πρακτική στους καταδυτικούς προορισμούς του εξωτερικού είναι το εισιτήριο να κυμαίνεται στα 5-10 ευρώ. Στόχος μας πάντοτε ήταν η ενάλια πολιτιστική κληρονομιά να γίνει επισκέψιμη στους δύτες και να προσελκύσει καταδυτικό τουρισμό από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το εισιτήριο στα 50 ευρώ, αυτή η προοπτική ναρκοθετείται εντελώς, όχι μόνο για την Αλόννησο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Δεν μπορούν να υπάρχουν μνημεία “μόνο για πλούσιους”!

Η δήλωση του δημάρχου Πέτρου Βαφίνη

«Η απόφαση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν αφορά μόνο το ναυάγιο της Περιστέρας αλλά και έργα που θα γίνουν στον χερσαίο χώρο. Θεωρώ ότι το οποιοδήποτε εισιτήριο είναι πολύ πρώιμο. Ακριβότερο και από αυτό της Ακρόπολης: Σε αυτό το εγχείρημα, υπάρχει σύμβαση μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας και δήμου Αλοννήσου, έχοντας ο καθένας τον δικό του ρόλο. Καλό θα ήταν σε τέτοιου είδους αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη, την άποψη των τοπικών κοινωνιών!»

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

«Όλοι Μαζί, Κύθηρα – Αντικύθηρα» για ψήφισμα μειωμένου ΦΠΑ: Θετικό βήμα, η ευθύνη πλέον στην κυβέρνηση

Η παράταξη «Όλοι Μαζί, Κύθηρα – Αντικύθηρα» χαρακτηρίζει ως...

AQUA JEWEL: Τροποποιήσεις Δρομολογίων

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

AQUA JEWEL: Νέες τροποποιήσεις δρομολογίων

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

AQUA JEWEL: Ακύρωση δρομολογίου από Κύθηρα προς Κίσσαμο

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι σήμερα, Τρίτη 27/1, το...

Βάσω Μπόγρη: Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει παράνομες πρακτικές στον Δήμο Σαλαμίνας

Σοβαρά ευρήματα για τη λειτουργία του Δήμου Σαλαμίνας αποκαλύπτει,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img