deepfake
Εικόνα προσομοίωσης από το YouTube

Η Κέιτ Άιζακς από τη Βρετανία σκρόλαρε ανυποψίαστη στο twitter, όταν εντόπισε ένα βίντεο το οποίο έδειχνε την ίδια σε ερωτικές περιπτύξεις. Δεν επρόκειτο για διαρροή προσωπικών της στιγμών, αλλά για ένα πλαστό βίντεο, το οποίο είχε δημιουργηθεί με την τεχνολογία deepfake.

«Το αποτέλεσμα μου προκάλεσε αηδία. Ήμουν εκτεθειμένη. Ξαφνικά, ένιωσα ότι θα έβλεπα παντού δημοσιευμένο αυτό το βίντεο. Το συναίσθημα ήταν φρικτό», είπε η ίδια μιλώντας  για την περιπέτεια της στο BBC.

Οι ομοιότητες με το revenge porn

Τα deepfake βίντεο δημιουργούνται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, με την κατάλληλη επεξεργασία. Παρουσιάζουν ομοιότητες με την εκδικητική πορνογραφία, καθώς και στις δύο περιπτώσεις δημιουργούνται χωρίς τη συναίνεση του εικονιζόμενου.

Μάλιστα, στη Σκωτία, η κοινή χρήση εικόνων και βίντεο που δείχνουν ένα άτομο σε προσωπικές στιγμές, χωρίς τη συγκατάθεσή του, αποτελεί ποινικό αδίκημα, είτε το βίντεο είναι ψεύτικο είτε αληθινό. «Ωστόσο, σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου ο νόμος δεν μας καλύπτει» τόνισε η Άιζακς«το θύμα πρέπει να αποδείξει ότι η ενέργεια έγινε με δόλο, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φορές οι δράστες δεν αντιμετωπίζουν ποινικές συνέπειες».

Η ίδια είπε ότι πιστεύει πως στοχοποιήθηκε, λόγω της εκστρατείας, που εχε ξεκινήσει κατά του εκδικητικού πορνό και της παιδικής πορνογραφίας. «Πιστεύω ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από την εκστρατεία μου. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως τους αφαίρεσα έσοδα, γι’ αυτό επέλεξαν να με διασύρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο» σχολίασε η Άιζακς, ανκαι στη συνέχεια αναγνώρισε ότι δεν γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω στο βίντεο.

To deepfake με τον Ζελένσκι

Η τεχνολογία deepfake δεν έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για την κατασκευή βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου. Τον περασμένο Μάρτιο είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο, που έδειχνε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνθηκολογεί και να καλεί τους Ουκρανούς να παραδώσουν τα όπλα. Τότε, χρήστες του Διαδικτύου έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι το χρώμα του δέρματος του Ζελένσκι ήταν διαφορετικό στον λαιμό και στο πρόσωπο, ενώ η προφορά του ακουγόταν περίεργη και το κεφάλι του φαινόταν να έχει υποστεί επεξεργασία. Στην πορεία, οι υπεύθυνοι του Facebook αφαίρεσαν το συγκεκριμένο βίντεο από την πλατφόρμα, ενώ στη συνέχεια αφαιρέθηκε και από άλλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 3 =