Αντιόχεια Ισκέντερουν

Τις εγκάρδιες ευχαριστίες του για τη συλλυπητήρια επιστολή του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιου Περδικάρη για το φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία εκφράζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu Σερντάρ Καραγκιόζ, υπογραμμίζοντας πως «τα λόγια παρηγοριάς και υποστήριξής σας σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή έχουν μεγάλη σημασία για εμάς».

«Η έκφραση συμπάθειας εκ μέρους σας είναι πηγή δύναμης και ενθάρρυνσης για εμάς (…) είμαστε ευγνώμονες για τις σκέψεις και τις προσευχές σας και σας απευθύνουμε την ειλικρινέστερη ευγνωμοσύνη και εκτίμησή μας σε εσάς και στις ομάδες διάσωσης από την Ελλάδα, τη γείτονά μας», αναφέρει στην επιστολή του ο επικεφαλής του Anadolu και προσθέτει: «Η καλοσύνη και η συμπόνια σας είναι μια αληθινή κατάθεση ψυχής και λαμπρό παράδειγμα αυτών που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί σε ώρα ανάγκης».

«Και πάλι σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και για το ότι βρήκατε το χρόνο να γράψετε μια τόσο εγκάρδια επιστολή», καταλήγει ο Σερντάρ Καραγκιόζ.

Ανασύρουν ζωντανούς από τα χαλάσματα 104 ώρες μετά τον σεισμό -Περισσότεροι από 21.600 οι νεκροί

Μια γυναίκα ανασύρθηκε σήμερα ζωντανή στο Κιριχάν της Τουρκίας από μια ομάδα Γερμανών διασωστών έπειτα από 104 ώρες που παρέμεινε καταπλακωμένη απο τα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε.

Γερμανοί διασώστες σήκωσαν με προσοχή την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν για να την τοποθετήσουν σε φορείο και να την μεταφέρουν στο ασθενοφόρο, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

«Η ομάδα διάσωσης χρειάστηκε περισσότερες από 50 ώρες για να περάσει μέσα από τα ερείπια και να προσεγγίσει τη γυναίκα», έγραψε στο Twitter η γερμανική ΜΚΟ I.S.A.R. Germany.

Η γερμανική ομάδα κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη γυναίκα αυτήν παρέχοντάς της νερό και χυμό φρούτων χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο. Επίσης διατήρησε επαφή μαζί της χάρη σε ένα μικρό πηγάδι.

«Η διάσωση ήταν πολύ περίπλοκη γιατί δεν υπήρχε χώρος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Στέφαν Χάινε, περιγράφοντας το έργο των διασωστών “ανά εκατοστό με τη βοήθεια υδραυλικής σφύρας”.

«Η γυναίκα παρέμεινε πολύ μεγάλο διάστημα μπρούμυτα δίπλα σε συγγενείς της που σκοτώθηκαν».

«Και για εμάς τους ίδιους αυτή η επιχείρηση ήταν μοναδική», πρόσθεσε το μέλος αυτό της ΜΚΟ, η οποία ειδικεύεται ιδιαίτερα στην παροχή βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε διατηρήσει τόσο μεγάλο διάστημα επαφή με ένα άτομο που είναι καταπλακωμένο”.

Η γυναίκα αυτή άντεξε περισσότερο από το όριο των 72 ωρών, που θεωρείται κρίσιμο από τους ειδικούς για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια.

“Τώρα πιστεύω στα θαύματα”, είπε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης που επιχειρεί στην περιοχή.

“Βλέπετε τους ανθρώπους να κλαίνε και να αγκαλιάζονται. Είναι τόσο μεγάλη η ανακούφιση για το ότι αυτή η γυναίκα υπό τέτοιες συνθήκες βγήκε σε τόσο καλή κατάσταση. Εϊναι ένα απόλυτο θαύμα”.

Περισσότερο από 90% των επιζώντων ενός σεισμού διασώζονται εντός τριών ημερών μετά την καταστροφή. Ωστόσο αυτή η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τη συχνότητα των μετασεισμών και την αμεσότητα της παροχής βοήθειας.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό σε νότια Τουρκία και βορειοδυτική Συρία ήταν 21.000 σήμερα το πρωί.

Εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς τρόφιμα σε συνθήκες πολικού ψύχους.

Έρευνες της ΕΜΑΚ στο κτίριο που φέρεται ότι έχουν καταπλακωθεί άτομα ελληνικής καταγωγής

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα επιχείρηση της ελληνικής διασωστικής αποστολής στο Χατάι της Τουρκίας με σκοπό να εντοπιστεί ζευγάρι, του οποίου οι συγγενείς έχουν αναφέρει στην πρεσβεία ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άνδρα 65 ετών και μια γυναίκα 62 ετών.

Η ελληνική διασωστική αποστολή υπέβαλε σήμερα το πρωί κατ’ εξαίρεση αίτημα ώστε να μεταβεί στο εξαώροφο κτίριο και να επιχειρήσει και αυτή την στιγμή βρίσκονται στο σημείο 23 διασώστες από την 1η και την 2η ΕΜΑΚ, τρία άτομα ιατρικό προσωπικό, δύο διασωστικά σκυλιά, και δύο ειδικού τύπου οχήματα.

«Σήμερα το πρωί έγινε κατ’ εξαίρεση αίτημα από την ελληνική αποστολή να μας επιτρέψουν να κάνει απεγκλωβισμό σε αυτό το κτίριο, ένα εξαώροφο κτίριο που κάθε όροφος έχει δύο διαμερίσματα. Δόθηκε το πράσινο φως και η ελληνική αποστολή αναχώρησε προς το σημείο, στο κεντρικό μέρος του Χατάι, με ενισχυμένη δύναμη», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αρτοποιός, τόνισε: «Για εμάς, το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Όπως σημειώνει, ο συγκεκριμένος χώρος είχε ελεγχθεί από άλλες διασωστικές ομάδες όχι την ελληνική. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ χθες αργά το βράδυ κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων μετέβη στο σημείο συνεχίζοντας τις έρευνες δίχως αυτές όμως να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο σήμερα η ελληνική αποστολή υπέβαλε κατ’ εξαίρεση αίτημα ώστε να εγκριθεί η μετακίνησή της εκεί.

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται σήμερα περίπου 100 ώρες αφού ένας φονικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 21.600 ανθρώπων, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε χθες, Πέμπτη, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η οργάνωση Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους», εκτιμώντας ότι αυτή η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό και κυρίως δεν βοηθούν όσους αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών περνά από την Τουρκία και το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να ανοίξουν άλλα δύο περάσματα προς «περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο» της Δαμασκού «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι βρίσκεται «καθ’ οδόν προς τη Συρία», ενώ η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαριτς ανέφερε μέσω του Twitter χθες ότι έφτασε στο Χαλέπι της Συρίας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι κοινότητες που έδιναν μάχη έπειτα από χρόνια σφοδρών συγκρούσεων έχουν πλέον παραλύσει λόγω του σεισμού».

Στην τύχη τους

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι διασώστες εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο παράθυρο των 72 πρώτων ωρών μετά τον σεισμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή.

Έπειτα από πολλές ημέρες αναμονής, οι 130 διασώστες που έχει στείλει το Κατάρ κατάφεραν χθες να ανασύρουν από τα χαλάσματα στη Νουρνταγκί, μια πόλη 40.000 κατοίκων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα 12χρονο αγόρι ζωντανό.

Εκατοντάδες διασώστες από πολλές χώρες επίσης αναζητούν επιζώντες στα ερείπια

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), μια πόλη που καταστράφηκε από τον σεισμό, έφτασαν περίπου 30 ανθρακωρύχοι αφού διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα για να συνδράμουν τους διασώστες, εξοπλισμένοι με φτυάρια, βαριές, τσάπες και σιδηροπρίονα.

«Είμαστε βαθιά πληγωμένοι που κανείς δεν μας στήριξε», κατήγγειλε ο Χακάν Τανριβερντί, κάτοικος της Αντιγιαμάν, μιας πόλης στη νότια Τουρκία.

«Δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση, υπογράμμισε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Κίνδυνος χολέρας

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

Εξάλλου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει επανεμφανιστεί στη Συρία.

Ο πρόεδρος Άσαντ επισκέφθηκε με τη σύζυγό του ένα νοσοκομείο στο Χαλέπι, όπου νοσηλεύονται τραυματίες από τον σεισμό

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαλεπίου, στην πρώτη του επίσκεψη σε σεισμόπληκτη περιοχή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία της Συρίας.

Η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον Άσαντ και τη σύζυγό του να επισκέπτονται τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία από τον οποίο σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

Εξάλλου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν στη Συρία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × five =