vouliagmeni

Η Βουλιαγμένη, το πιο όμορφο προάστιο της Αθήνας, καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας. Το πρόγραμμα της Χούντας να μετατρέψει τις ακτές του Σαρωνικού σε Μαϊάμι της Ευρώπης, ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Χωρίς καμία Στρατηγική για τη Ριβιέρα της Αθήνας, η ταυτότητα, το περιβάλλον  και η φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης βιάζονται καθημερινά. Οι σκελετοί που θάφτηκαν με την πτώση των συνταγματαρχών, βγήκαν αρχικά από τα ντουλάπια με τα μνημόνια και επαναθεμελιώνονταιτώρα, μέσα στην πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με πρόσχημα την ισχυρή ανάπτυξη, στεριά και θάλασσα έχουν γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο. Οι εκσκαφείς, τα πριόνια, οι μπουλντόζες και οι μπετονιέρες αντικαθιστούν τα εκατοντάδες αιωνόβια δέντρα που ξεριζώνονται, χωρίς αιδώ. Το πράσινο εξαφανίζεται σε κάθε τετράγωνο. Χάνεται από το οπτικό πεδίο.

Ο κόλπος έχει γεμίσει ρυμουλκά, γερανούς, βραχοθραύστες, αναρροφητικές πλατφόρμες  και βυθοκόρους. Η φύση καταστρέφεται για να χτιστούν μαρίνες, ελικοδρόμια, εμπορικά κέντρα, πύργοι ελέγχου και υδατοδρόμια για υδροπλάνα. Μέσα στο κέντρο του κλειστού κόλπου της Βουλιαγμένης κατασκευάζεται το όνειρο του κάθε νεόπλουτου. Ένας οικολογικός εφιάλτης, που μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Σαν να ζουν σε άλλον πλανήτη

Στην εποχή της πανδημίας, όταν οι συμπολίτες μας δίνουν τη μάχη για τη ζωή, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να καταστρέψουν το τελευταίο πράσινο χωριό που έμεινε στην Αττική. Το γεγονός ότι οι πανδημίες προκαλούνται από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος δεν τους αγγίζει. Στο βωμό του εύκολου κέρδους, μετατρέπουν την πανδημία σε ευκαιρία. Όταν ο κόσμος έχει το μυαλό του στην επιβίωση.

Παρά το γεγονός ότι οι νεκροί από αυτήν την πανδημία  δεν μας είναι πια άγνωστοι. Μόνο στην Ελλάδα έφτασαν τους 11.000, διπλάσιοι από το σύνολο των ελληνοκυπρίων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και σχεδόν όσοι θυσίασαν τη ζωή τους στο Αλβανικό Έπος. Τίποτα δεν αλλάζει τα σχέδιά τους.

Παρότι οι ερευνητές που μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι ιοί, η άγρια ζωή και η καταστροφή των ενδιαιτημάτων των ζώων, διαπίστωσαν ότι μετά την αποψίλωση των δασών και τη μετατροπή γαιών με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση, πολλά άγρια είδη εξαναγκάζονται να αναζητήσουν τροφή σε ανθρώπινα περιβάλλοντα, όπου έρχονται σε διάδραση με τα ήμερα είδη, αναπαράγοντας νέες αλυσίδες ασθενειών.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, προειδοποιούν ότι «εκτός αν υπάρξει μια ριζική μεταμόρφωση του οικονομικού συστήματος, πανδημίες όπως αυτή του κορoνοϊού θα πολλαπλασιαστούν και θα προκαλέσουν περισσότερους θανάτους»,υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή άγνωστων ιών στον ζωικό κόσμο. «Oι πανδημίες θα εμφανίζονται πιο συχνά, θα εξαπλώνονται πιο γρήγορα, θα σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους και θα έχουν καταστρεπτικές χωρίς προηγούμενο συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποιεί η έκθεση.Yπάρχουν περίπου 1,7 εκατομμύρια άγνωστοι ιοί στα θηλαστικά και στα πτηνά, εκ των οποίων 540.000 έως 850.000 θα είχαν την ικανότητα να μολύνουν τους ανθρώπους. «Οι δραστηριότητες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή της βιοποικιλότητας προωθούν τους κινδύνους της πανδημίας λόγω των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον μας».

Ο αναστοχασμός για τις αιτίες που οδήγησαν στην πανδημία και για τους λόγους που η διαχείριση της οδήγησε στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αποφεύγεται με κάθε δυνατό τρόπο. Το υπαλληλικό πολιτικό προσωπικό εκτελεί με ραγιαδική ευλάβεια τις εντολές του αληθινού συστήματος εξουσίας. Η ισχυρή ανάπτυξη επιβάλλεται μαζικά ως μοναδική επιλογή για την επιστροφή στην κατασκευασμένη κανονικότητα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, «η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία είναι κάθε άλλο παρά βιώσιμη για το κλίμα». Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, οι εκπομπές άνθρακα πρόκειται να εκτοξευθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους το 2021, καθώς η κατανάλωση άνθρακα ξεπερνά την ταχεία αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η προβλεπόμενη αύξηση θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία τη ανθρωπότητας. Εάν επαληθευτεί, «η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δραματική το 2022».

Το σχέδιο της Χούντας: Μαϊάμι της Ευρώπης

«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο, τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο», έγραφε ο Νίκος Γκάτσος στον Εφιάλτη της Περσεφόνης για την καταστροφή της Ελευσίνας. «Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο, τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες και το καινούργιο πάν να δουν διυλιστήριο. Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα, τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία, άδεια κορμιά, σιδερικά, παιδιά κι ελάσματα».

Από την άλλη πλευρά της Αττικής, το σχέδιο της χούντας ήταν να μετατρέψει το παράκτιο μέτωπο σε «Μαϊάμι της Ευρώπης». Έτσι καταστράφηκαν ο Πειραιάς, το Νέο Φάληρο, το Παλαιό Φάληρο και η Γλυφάδα. Έχασαν τη φυσική τους ταυτότητα. Το μυστρί του Παττακού μετέτρεψε τις παραλίες σε μαρίνες. Όλες οι περιοχές που αλλοτριώθηκαν για να γίνουν μαρίνες, τελικά υποβαθμίστηκαν. Τότε, όμως, οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τους κινδύνους από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Όταν υπήρχε ο ανεξάρτητος Δήμος Βουλιαγμένης, προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση αποτελούσε η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και η μηδενική ανοχή στο τσιμέντο! Οι διαφορές πού είχαμε ήταν διαφορετικές. Αυτά τα θέματα ήταν δεδομένα. Γκρεμίζαμε, δεν χτίζαμε. Όλες οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονταν με ομοφωνία.

Στο μεσοδιάστημα, προσπάθησαν πολλές φορές οι γνωστοί- άγνωστοι να βγάλουν τους σκελετούς από τις ντουλάπες, αλλά δεν τα κατάφεραν. Όπως είχε δηλώσει ο αντίπαλός μου Γρηγόρης Κασιδόκωστας, ο τελευταίος Δήμαρχος του ανεξάρτητου ακόμη Δήμου Βουλιαγμένης, «ο λόγος που κατέβηκα για Δήµαρχος ήταν το τσιµέντο, που καταβρόχθιζε τα πάντα γύρω µου. Γι’ αυτό και το πρώτο που έκανα ήταν να βάλω φρένο στην πολεοδοµική ανάπτυξη». Όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. «Πριν από δέκα χρόνια, επιχείρησαν να µε χτυπήσουν µε µια Μερσεντές και ύστερα πλήρωσαν για να µε πυροβολήσουν στα πόδια».

H Βουλιαγμένη δεν είναι έρημος, για να γίνει Ντουμπάι

Η Βουλιαγμένη είναι ένας φυσικός παράδεισος. Ήταν προορισμός πέντε αστέρων, πριν ακόμα δημιουργηθεί το κράτος των Εμιράτων. Δεν είναι έρημος για να χρειάζεται τεχνητά έργα, όπως το Ντουμπάι, που δεν είχε  άλλον τρόπο να αναπτυχθεί. Το τσιμέντο δεν είναι η λύση.Το τσιμέντο είναι το πρόβλημα.Η πιο βίαιη μορφή ανάπτυξης.

Η Βουλιαγμένη δεν χρειάζεται λιμάνι, μέσα στον κόλπο που κολυμπάνε τα παιδιά. Είναι όμορφη από τη φύση της. Για να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, να γινεί προορισμός έξι αστέρων, πρέπει να προστατευτεί το φυσικό της περιβάλλον, όχι να καταστραφεί.

Όλοι οι αναπτυγμένοι προορισμοί του κόσμου, θέτουν ως στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το τσιμέντο δεν είναι ανάπτυξη. Το τσιμέντο είναι υπανάπτυξη. Αρπαχτή.

Η λίμνη της Βουλιαγμένης είναι παγκόσμιο Μνημείο της Φύσης. Η βιοποικιλότητά της εξαρτάται από την ποικιλομορφία ανάμεσα στους ζωντανούς οργανισμούς των χερσαίων, θαλάσσιων και υδάτινων οικοσυστημάτων  στα οποία οι οργανισμοί αυτοί ανήκουν.

Το θαλάσσιο οικοσύστημά της, είναι πνεύμονας ζωής. Μέχρι το 2050 ο φυσικός υδάτινος κόσμος κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Ο φυσικός μας κόσμος, η Γη, καταστρέφεται, μέρα με τη μέρα, με την ανοχή όλων μας. Καμία άλλη γενιά δεν γνώριζε τόσα πολλά.Καμία άλλη γενιά δεν είχε τόσες δυνατότητες. Και όμως, καμία άλλη γενιά δεν έκανε τόσα λίγα. Η οικολογία δεν μπορεί να είναι πια λόγια του αέρα, χορηγικά προγράμματα, σχέδια ανάκαμψης, επιδοτήσεις και πράσινα άλογα. Κάθε καταστροφή του περιβάλλοντος είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Του Δημήτρη Τζιώτη

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × four =