Καρυστιανού Μαρία

Την άρση της ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη ζητούν με αίτημα που απέστειλαν στο προεδρείο της Βουλής η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης με φόντο την αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών.

Ειδικότερα, στο αίτημα που υπογράφει η πληρεξούσια δικηγόρος, Ελεονώρα Γεωργίου, των δύο συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί του Συντάγματος και ως εκ τούτου, πρέπει «να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος» προκειμένου οι δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών για όσα εντόπισε η ευρωπαϊκή εισαγγελία στην έρευνά της για τη διαβόητη σύμβαση 717.

Μάλιστα, στο αίτημα σημειώνεται πως η συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» των Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη.

Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τετάρτη, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της πλειοψηφίας για την Εξεταστική, το οποίο δεν εντοπίζει καμία ποινική ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, αποδίδοντας την τραγωδία στον μοιραίο σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς.

«Ανοίγει ο δρόμος για την τακτική δικαιοσύνη»

Μιλώντας στο documentonews.gr, η πληρεξούσια δικηγόρος, Ελεονώρα Γεωργίου, δηλώνει:

«Είναι πρωταρχικής σημασίας να εξεταστεί με νηφαλιότητα και σοβαρότητα από την Βουλή, σεβόμενη την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης, το βάσιμο Αίτημα μας να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο στις ευρωπαϊκές διατάξεις που έχουν άμεσο αποτέλεσμα και διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Αυτές οι διατάξεις καθιστούν αυτοδικαίως ανεφάρμοστη τη διάταξη για την βουλευτική ασυλία των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα αδικήματα που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014 και ανοίγει ο δρόμος για την τακτική δικαιοσύνη. Σχετικό Αίτημα με την ίδια νομική συλλογιστική καταθέσαμε την προηγούμενη Παρασκευή και προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Ολόκληρο το αίτημα για την άρση ασυλίας υπουργών:

Αίτημα προς το Προεδρείο τη… by Website Documento

 

Σπίρτζης στο documentonews.gr: Συμφωνώ και επαυξάνω για την άρση της ασυλίας μου

Διατεθειμένος να μην κρυφτεί και να καταθέσει στη Δικαιοσύνη για όλα όσα του ζητηθούν δήλωσε στο documentonews o πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.

«Συμφωνώ και επαυξάνω» είπε χαρακτηριστικά όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει το αίτημα που απέστειλαν στο προεδρείο της Βουλής η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, με το οποίο ζητούν την άρση της ασυλίας του Κώστα Καραμανλή, αλλά και του ίδιου.

Η κατάθεση στην εξεταστική

Ο υπουργός Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών (στις αρχές του Φλεβάρη) ότι δεν υιοθετεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους

«Μετά το 2019 κατέρρευσε ο ΟΣΕ όσον αφορά στο προσωπικό. Σταμάτησαν και οι πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες, π.χ. το σύστημα στη Ζάχαρη Λάρισας και το κέντρο στην Καρόλου» ανέφερε, επιρρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο ευθύνες στη διοίκηση Καραμανλή.

«Εμείς θεσμοθετήσαμε να υπάρχουν δύο μηχανοδηγοί υποχρεωτικά, μέχρι να ολοκληρωθεί το ETCS, θεσμοθετήσαμε 5,5 ώρες και υποχρεωτική ανάπαυση των μηχανοδηγών. Στη συνέχεια, έγινε και η αναθεώρηση του κανονισμού κίνησης. Οι Γενικοί Κανονισμοί Κίνησης δεν είναι εκθέσεις ιδεών, δεν γίνονται για να γίνονται αλλά για να τηρούνται», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ερωτηθείς για την πορεία της σύμβασης 717 είπε ότι εποπτεύουσα Αρχή ήταν η ΕΡΓΟΣΕ και αρνήθηκε ότι οι παρατάσεις που δόθηκαν ήταν σε βάρος του Δημοσίου. «Εάν παρέμβαινα στο έργο, θα ήταν παράβαση καθήκοντος» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Μεταφορών. Σε ερώτηση για το ποσοστό ολοκλήρωσης της σύμβασης, όταν παρέδωσε το υπουργείο του ο κ. Σπίρτζης είπε ότι αυτό ανερχόταν στο 72%.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + 3 =