Γιάννης Μόρτζος

Ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος, ένας από τους πιο αξιόλογους και πολυτάλαντους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε «Το Σπίτι του Ηθοποιού» μέσω των κοινωνικών δικτύων, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και στο κοινό που τον γνώρισε μέσα από τις σημαντικές θεατρικές και τηλεοπτικές του ερμηνείες.

Μια ζωή αφιερωμένη στο θέατρο

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο στις 11 Οκτωβρίου 1940 και από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για το θέατρο. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης με δάσκαλο τον θρυλικό Κάρολο Κουν, δίπλα στον οποίο παρέμεινε για πάνω από δύο δεκαετίες, μέχρι το 1981. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναδείχθηκε σε βασικό στέλεχος του θιάσου, ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους σε κλασικά και σύγχρονα έργα, με ιδιαίτερη αδυναμία στο νεοελληνικό θέατρο.

Ο Μόρτζος συμμετείχε σε φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, συναντώντας και μαθαίνοντας από διάσημους καλλιτέχνες, ενώ συνεργάστηκε με τους περισσότερους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Τα τελευταία χρόνια, ίδρυσε το Θέατρο «Τέσσερις Εποχές», όπου παρουσίαζε σημαντικές παραγωγές σε όλη την Ελλάδα.

Ο ρόλος του στον ΠαΣοΚ και η δράση του στο συνδικαλισμό

Πέρα από το θέατρο, ο Γιάννης Μόρτζος ήταν ενεργός πολίτης και σημαντικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, όντας ιδρυτικό μέλος του κόμματος το 1974. Η συνδικαλιστική του δράση ήταν έντονη, καθώς υπηρέτησε ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Επιπλέον, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί δύο θητείες, από το 1986 έως το 1994.

Η τελευταία εμφάνιση και η κληρονομιά του

Ο Γιάννης Μόρτζος δεν σταμάτησε ποτέ να διδάσκει θέατρο, αφιερώνοντας 35 χρόνια της ζωής του στην εκπαίδευση νέων ηθοποιών σε δραματικές σχολές. Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά της ΕΡΤ, «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο».

Ο θάνατός του αφήνει ένα κενό στον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο, όμως η προσφορά του και η αγάπη του για το θέατρο θα μείνουν ως μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 4 =