Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Ευστράτιος Χαρχαλάκης: Καταγγέλλει τη στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της ύδρευσης

Ευστράτιος Χαρχαλάκης: Καταγγέλλει τη στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της ύδρευσης

charchalakis

Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, καυτηριάζει την στάση της αντιπολίτευσης σχετικά με το ζήτημα της ύδρευσης του νησιού. Ο Δήμαρχος καταγγέλλει τη στάση της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι το μεγάλο μέρος των προτάσεών της αποσύρθηκε από την ίδια. Επίσης, επισημαίνει ότι η αντιπολίτευση επέλεξε να χαρακτηρίσει το πρόβλημα της ύδρευσης συγκεκριμένων περιοχών ως γενικευμένο πρόβλημα του νησιού, κάτι που, κατά τον ίδιο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Χαρχαλάκης υπερασπίζεται τη θέση της Δημοτικής Αρχής, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα ύδρευσης είναι μεν υπαρκτά, αλλά γεωγραφικά περιορισμένα, ενώ υπογραμμίζει ότι τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση. Τέλος, ανακοινώνει τη διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου στα Κύθηρα τον Απρίλιο, με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων λύσεων για την ύδρευση και την επάρκεια υδάτινων πόρων στο νησί.

Διαβάστε παρακάτω την ανάρτησή του:

«15 Προτάσεις για την Ύδρευση που έγιναν 4, μια πραγματική Αγένεια και μπόλικος λαϊκισμός!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Ιουλίου και στα πλαίσια της ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων, έγινε από την πλευρά του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου ύδρευσης και του Προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών πληρέστατη και αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα της ύδρευσης και την αντιμετώπιση τους, για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και τα στάδια υλοποίησής τους καθώς και για τα επόμενα βήματα και έργα που έχουν προγραμματιστεί στο εγγύς μέλλον. Απαντήθηκαν τεκμηριωμένα όλες οι ερωτήσεις, δεν έμεινε αναπάντητο τίποτε.

Θα πίστευε κανείς πως μετά από μια τέτοια λεπτομερή ενημέρωση, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα έπαιρναν τον χρόνο τους για να μελετήσουν όλα όσα ειπώθηκαν, θα αξιοποιούσαν τις σημαντικές πληροφορίες που δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, θα έφερναν στο τραπέζι ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις και θα λειτουργούσαν προσθετικά στο πρόγραμμα της δημοτικής πλειοψηφίας (το οποίο – για να μην ξεχνιόμαστε – έχει επικυρωθεί πανηγυρικά από το πολύ πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα κάτι που σύσσωμη η Αντιπολίτευση προσπαθεί μανιωδώς να ξεχάσει).

Αντ’ αυτού, κατατέθηκε συνδυαστικά από τις δύο παρατάξεις της Αντιπολίτευσης μια εισήγηση με 15 προτάσεις για την ύδρευση που όπως αποδείχθηκε είτε ήδη εφαρμόζονται, είτε βρίσκονται στο στάδιο εφαρμογής και ολοκλήρωσης, είτε έχουν ήδη προγραμματιστεί και κάποιες τέλος που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν. Για του λόγου το αληθές ακολουθούν κάποιες από αυτές, εντελώς ενδεικτικά:

1. «Να επισκευάζονται αμέσως όλες οι διαρροές, που διαπιστώνονται σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις». ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ!
2. «Ορθή λειτουργία και εκμετάλλευση των δυο μονάδων αφαλάτωσης Αγίας Πελαγίας και Διακοφτιού». ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΗΔΗ (από αρχές Ιουνίου στο Διακόφτι και από αρχές Ιουλίου στην Αγ. Πελαγία)!
3. «Άμεση κατασκευή δικτύου από την δεξαμενή του Μάκρωνα μέχρι την Γωνία για την μεταφορά από 200 κυβικά το 24ωρο στην δεξαμενή της Σκληρής και από σε όλους τους οικισμούς που εξυπηρετεί η δεξαμενή. Άμεση ένταξη προς εκμετάλλευση και τα πηγάδια στη Γωνία». ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ!

Η παράταξη της πλειοψηφίας και τα μέλη της ξεχωριστά, θεωρώντας τίποτα παραπάνω από εμπαιγμό την παραπάνω εισήγηση αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα θέατρο του παραλόγου, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από τους θεατρινισμούς, τις απειλές και τις φωνές των μελών της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Αυγούστου 2024.

Στην εβδομάδα που ακολούθησε μέχρι την επαναληπτική συνεδρίαση στις 14 Αυγούστου, υπήρξε μια βροχή δημοσιευμάτων που παρουσίαζε τα προβλήματα στην ύδρευση συγκεκριμένων οικισμών ως γενικευμένο πρόβλημα του νησιού. Με αφορμή αυτό, η δημοτική μας παράταξη θεώρησε απαραίτητο να αναδειχθεί η σωστή εικόνα και παραβρέθηκε στην επαναληπτική συνεδρίαση.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης αυτής οι Αντιδήμαρχοι κύριος Ζαντιώτης και Στρατηγός ανέδειξαν ξεχωριστά για κάθε πρόταση της εισήγησης τόσο την προχειρότητα με την οποία είχαν προετοιμαστεί όσο και το κενό ουσίας αυτών με αποτέλεσμα οι ίδιες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ τις 11 από τις 15 προτάσεις που καταθέσαν, πράγμα που και οι δύο παρατάξεις προτίμησαν να μην αναφέρουν στα δελτία τύπου τους, παραπλανώντας τους πολίτες!

Επιπλέον , η Δημοτική Αρχή κατηγορήθηκε για αγένεια προς τους πολίτες από το μέλος της παράταξης «Ελεύθερα Κύθηρα» κ.Ανδρέα Μαριάτο για το γεγονός ότι δεν προσήλθε στην συνεδρίαση-θέατρο της 8ης Αυγούστου 2024. Θα θέλαμε να του επιστήσουμε την προσοχή στην ύψιστη αγένεια από μέρος του προς τους πολίτες, να χαρακτηρίζει και να στηλιτεύει ως «ναρκωτικό» τις γεωτρήσεις και από την άλλη πλευρά να υπερψηφίζει την εισήγηση που τις προωθεί σαν λύση! Διότι, στην εισήγηση που παρουσίασε η Αντιπολίτευση, οι νέες γεωτρήσεις θεωρούνται ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ! Πουθενά η Αντιπολίτευση δεν πρότεινε την κατάργηση των γεωτρήσεων ή την διακοπή του έργου ανόρυξης νέων! ΠΟΥΘΕΝΑ!

Σε αντιδιαστολή με τις δύο παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, η Δημοτική Αρχή βρήκε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι συμφωνήθηκε να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση και προσέγγιση για το πρόβλημα του νερού από το σύνολο του ΔΣ μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ύδρευση και την επάρκεια υδάτινων πόρων του νησιού χρειάζονται σοβαρότητα και ενημέρωση, όχι πρόχειρες εισηγήσεις, θεατρινισμούς και αποχές από την ψήφιση του.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής για το μεγάλο διήμερο συνέδριο που θα γίνει στα Κύθηρα τον προσεχή Απρίλιο και το οποίο θα αναλύσει όλες τις παραμέτρους της φέρουσας ικανότητας των υποδομών του νησιού σε συνδυασμό με την οικιστική και τουριστική του επέκταση, προτείνοντας λύσεις και στρατηγικές. Ελπίζουμε, τότε, η Αντιπολίτευση να φέρει κανονικές προτάσεις και όχι ακατάσχετες θεωρητικολογίες.

Είμαστε οι τελευταίοι που θα ισχυριστούμε ότι όλα κύλησαν ομαλά στην ύδρευση κατά το τρέχον καλοκαίρι. Τα προβλήματα ύδρευσης του φετινού καλοκαιριού, γεωγραφικά περιορισμένα σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ περιοχές, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν δικαιολογούν την ακραία γενικόλογη άποψη περί ενός άνυδρου νησιού εγκαταλελειμμένου στην τύχη του, όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ή τα λαϊκίστικα δημοσιεύματα περί “μπάχαλου” που έκαναν και κάνουν τεράστιο κακό στο νησί και τον τουριστικό κλάδο.

Δεκάδες έργα έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται την τελευταία δεκαετία, που χωρίς αυτά η κατάσταση της ύδρευσης των Κυθήρων θα ήταν πολύ χειρότερη, ειδικά δε με την ένταση που έχει πάρει το φαινόμενο της λειψυδρίας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες από τον αριθμό των επισκεπτών στο νησί μας (ακολουθεί ανάρτηση με τα έργα).

Χώρος για επιπλέον έργα και παρεμβάσεις σίγουρα υπάρχει και το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, ανακοινωμένο καιρό τώρα για όποιον έχει κάνει τον κόπο να ενδιαφερθεί να το διαβάσει, προβλέπει για αυτό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υδροδότηση των Κυθήρων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με ΜΕΙΚΤΟ ΤΡΟΠΟ: ΚΑΙ γεωτρήσεις ΚΑΙ αφαλατώσεις. Όποιος δαιμονοποιεί είτε τον ένα τρόπο είτε τον άλλο, μόνο ως αφελής μπορεί να χαρακτηριστεί.
Τέλος, η Δημοτική Αρχή αφουγκράζεται και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις και τα σχόλια πολιτών για αυτό το μείζον θέμα και παρόλο το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις κινήσεις στρέφονται εναντίον προσώπων και όχι προβλημάτων, η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι δημιουργείται βήμα για να ενσκήψει η πολιτεία στα προβλήματα απομακρυσμένων Δήμων σαν τον δικό μας που σήμερα έχει μείνει με έναν (1) υδραυλικό και έναν (1) υδρονομέα, με μόλις έξι (6) διοικητικούς υπαλλήλους και χωρίς καμία άμεση προοπτική για την ουσιαστική στελέχωσή του και αυτό ΟΧΙ με δική του ευθύνη.

Θα περιμέναμε βέβαια αντίστοιχες κινήσεις από τους ενεργούς και ευαισθητοποιημένους στην γενικότερη πολιτική του τόπου συντοπίτες μας (μόνιμους και μη) και όταν ο Δήμος μας και οι μόνιμοι κάτοικοι έμεναν χωρίς συγκοινωνία με την ηπειρωτική χώρα κατά την διάρκεια του χειμώνα, με επάρκεια τροφοδοσίας μόλις δύο εβδομάδων, όταν κόβεται το ρεύμα καθ΄ εκάστην και αργία ακόμα και σε ημέρες εξαιρετικής καλοκαιρίας, όταν η ταχύτητα του ίντερνετ θυμίζει δεκαετία 2000, όταν σταματούν οι πληρωμές των ενταγμένων έργων υποδομής και αυτά βαλτώνουν επηρεάζοντας τις ζωές όλων μας (π.χ. ύδρευση Αγ. Πελαγίας), όταν οι κρατικές υπηρεσίες κάνουν 1 και 2 χρόνια για να αδειοδοτήσουν κρίσιμα έργα με κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης, όταν ο Δήμος αποστεώνεται από προσωπικό και οδεύει στο λουκέτο κ.λπ.
Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν οι εσχάτως διαμαρτυρόμενοι πολίτες διαμαρτύρονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες χέρι-χέρι με το Δήμο και για όλα τα παραπάνω…
Καλό (και βροχερό) μήνα!

blank

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × two =