Χαρχαλάκης

Με σχεδόν δύο χιλιάδες λέξεις ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης «στολίζει» και χαρακτηρίζει λαϊκιστή τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Ζαχαρία Σουρή, αντιδρώντας στο αιχμηρό δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες η δημοτική παράταξη «Όλοι Μαζί – Κύθηρα – Αντικύθηρα». Διαβάστε παρακάτω:

Οι αρχηγοί του λαϊκισμού, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη και ας σιωπήσουν… Εκτίθενται…

Καλημέρα σε όλες και όλους! Καλή Κυριακή με υγεία! Έχουμε καιρό να επικοινωνήσουμε με το κυριακάτικο κείμενο και σήμερα θα ασχοληθώ με τον λαϊκισμό που τόσο κακό κάνει στην κοινωνία μας.

Δεν θα ανατρέξω σε περισπούδαστα επιστημονικά συγγράμματα γιατί κάποιοι θα μπερδευτούν. Το βιβλίο «Πολιτική και Δίκαιο» της Β΄ Λυκείου (έκδ. ΟΕΔΒ/2008/σελ. 91-93) δίνει μια αρκετά καλή περιγραφή του όρου. Ο λαϊκιστής πολιτικός θέτει σκοπίμως διάφορα ψευτοδιλήμματα (π.χ. γιατί να μείνουμε με την SEAJETS και το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΣΑ όταν το HELLENIC HIGHSPEED έκανε Πειραιά Κύθηρα σε 4 ώρες;) με κύριο στόχο την καλλιέργεια αισθημάτων ανασφάλειας στους πολίτες που έχει ως αποτέλεσμα την άκριτη αποδοχή της δικής του «πρότασης» ως λύσης στο ψευτοδίλημμα που έχει τεθεί.

Στην πολιτική υπάρχουν κατά κανόνα 2 πλευρές: η πλευρά όσων συνειδητά επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της αλήθειας και της ευθύνης και η πλευρά (συνήθως των εκλογικά ηττημένων) που δεν έχουν ευκολότερο δρόμο από εκείνον του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Είναι σπανιότατες οι περιπτώσεις που οι δεύτεροι συμβάλλουν πράγματι θετικά στο δημόσιο διάλογο, με ηπιότητα και δημιουργικά επιχειρήματα.

Ας τα δούμε όλα αυτά σε τοπικό επίπεδο με ορισμένα παραδείγματα εκ των τελευταίων μηνών.

1. Ακτοπλοϊκό. Αντιμετωπίσαμε το ατύχημα του Aqua Jewel με πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που τις έχουμε δημοσιοποιήσει. Όταν κάποιοι γράφουν δημόσια «βρείτε λύση, φέρτε πλοίο», αυτό δεν αποτελεί πρόταση, αλλά στόχο-αποτέλεσμα. Γλυκαθήκαμε – είναι η αλήθεια – από την ταχύτητα του HELLENIC HIGHSPEED, ταχύτητα πρωτοφανή για τα νησιά μας. Δεν αναρωτηθήκαμε, όμως, ποτέ για τα ζητήματα που θα ανακύψουν αν ένα τέτοιο πλοίο ενταχθεί μόνιμα στην γραμμή μας: α) εισιτήρια επιπέδου αεροπλάνων (το ατομικό εισιτήριο one way από τον Πειραιά για την Ύδρα ενός αντίστοιχου πλοίου, με διάρκεια ταξιδιού μόλις 1.50h κοστίζει 40€), β) μη δυνατότητα μεταφοράς φορτηγών (εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι η τροφοδοσία θα διενεργείται μόνο από Νεάπολη ή θα έχουμε 3 πλοία στη γραμμή!), γ) ορατός κίνδυνος απώλειας του μεγάλου κεκτημένου μας που είναι η σταθερότητα στη γραμμή Νεάπολη-Κύθηρα κ.λπ. Αυτά τα επιχειρήματα δεν τα γράφω επειδή επιθυμώ τη στασιμότητα, ούτε επειδή είμαι εχθρός της εξέλιξης, αλλά ως Δήμαρχός σας οφείλω να εξετάζω όλες τις πλευρές ενός ζητήματος και να μην παρασύρομαι από συναισθηματισμούς και ενθουσιασμούς της στιγμής. Ένας λαϊκιστής όλα αυτά τα αποκρύπτει. Δεν ασχολείται καν. Αποκρύπτει επίσης ότι το 80% του τζίρου αυτών των πλοίων (ακριβώς λόγω του υψηλού τους ναύλου) γίνεται από τουρίστες του εξωτερικού (γι΄ αυτό τα περισσότερα ταχύπλοα δεν εκτελούν δρομολόγια το χειμώνα) που αδιαφορούν για το κόστος του εισιτηρίου και κυρίως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα όπου υπάρχει η επιλογή των πολλαπλών επισκέψεων σε διάφορα νησιά (σύμπλεγμα τουριστικών νησιών) που δεν υπάρχει σε εμάς. Όλα αυτά είναι ποιοτικά σημεία μιας εμβριθούς ανάλυσης που ένας λαϊκιστής ποτέ δεν θα σας κάνει.

2. Κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών. Για έναν λαϊκιστή όταν κλείνουν τα ΕΛΤΑ ή η Τράπεζα πάντα την ευθύνη έχει ο Δήμαρχος που δεν αρματώθηκε τα όπλα του να πάει στο γραφείο του κυρίου τάδε και να πει το γνωστό «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Σε καμία σοβαρή Χώρα του κόσμου, όμως, δεν αποδίδονται ευθύνες σε μια τοπική Αρχή για τις κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις και τις επιλογές ανωνύμων εταιρειών. Φυσικά οι τοπικές Αρχές διαμαρτύρονται. Αλλά ΔΕΝ αποφασίζουν. Αυτή η διάκριση ποτέ δεν θα δημοσιοποιηθεί από έναν λαϊκιστή-δημαγωγό. Ο λαϊκιστής θα σας πει «αν ήμουν εγώ δεν θα έκλειναν τα ΕΛΤΑ»! Μωρέ τι μας λες! Πες μας και τον τρόπο αν μπορείς! Τι ακριβώς θα έκανες; Διαδήλωση; Επανάσταση; Απεργία πείνας; Στον πρόσφατο Νόμο του Υπ. Δικαιοσύνης, καταργείται ο δικαστικός βαθμός των Ειρηνοδικείων σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια απόφαση της Κυβέρνησης, που η αποτελεσματικότητά της θα κριθεί μελλοντικά. Καταργούνται τα Ειρηνοδικεία, όλοι οι Ειρηνοδίκες γίνονται Πρωτοδίκες και μέρος των αρμοδιοτήτων τους μεταφέρεται απευθείας στους δικηγόρους ως «μεταφορά δικαστικής ύλης». Οι λαϊκιστές θα σας πουν το κλασικό «τί έκανε ο Χαρχαλάκης για να μην κλείσει το Ειρηνοδικείο;» Μα φυσικά ΤΙΠΟΤΑ! Διότι καταργούνται τα Ειρηνοδικεία παντού. Και εφόσον στα Κύθηρα δε νομίζω να μπορούμε να ζητήσουμε δικό μας Περιφερειακό Πρωτοδικείο με 2 δικασίμους το χρόνο, καταφέραμε να διατηρήσουμε τη μεταβατική ποινική έδρα που θα συνεχίσει κανονικά να δικάζει 2 ή 3 φορές ετησίως.

3. Λαϊκισμός είναι να μην ομοφωνείς στην αδελφοποίηση του Δήμου σου με άλλους Δήμους διότι διαφωνείς με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις (!) και έτσι να γίνεσαι η αιτία να με ρωτάνε «γιατί η απόφαση της αδελφοποίησης δεν ήταν ομόφωνη»! Ναι έχει γίνει και αυτό στην προηγούμενη θητεία (με τις αποφάσεις για Κίσαμο, Άλιμο και Σύμη) από την παράταξη που το 2023 στήριξε σύσσωμη τον κ. Σουρή! Μπράβο στους συναδέλφους που είχαν μια τόσο φαεινή ιδέα! Νοιώθουν περήφανοι άραγε που ρεζίλεψαν το Δήμο μας με τη στάση τους;

4. Λαϊκισμός είναι να «ανεβάζεις» φωτογραφία από σκαμμένους δρόμους στον Ποταμό σε σημείο που τα συνεργεία παλεύουν μέρα και νύχτα να επισκευάσουν βλάβες ύδρευσης, λίγη μόνο ώρα μετά την ανάρτηση 2 Δελτίων Τύπου του Δήμου για την υπογραφή νέων συμβάσεων μεγάλων έργων (νέα δίκτυα ύδρευσης και δρόμος Αγ. Ελέσας), προφανώς προσπαθώντας να πείσεις πρώτα και κύρια τον εαυτό σου, ότι έκανες κάτι παραγωγικό. Για την ιστορία: ανάρτηση του κ. Ζαχ. Σουρή, στις 25-04-2024. Και δυστυχώς ο επικίνδυνος λαϊκισμός συνεχίστηκε από τον κ. Σουρή τη Μ.Πέμπτη, όταν ειρωνεύτηκε κατά τρόπο ανάρμοστο την παρέμβαση της ΠΥ στον Ποταμό, η οποία έπλυνε τους δρόμους από το χώμα και πολύ καλά έκανε διότι ήταν ζήτημα πολιτικής προστασίας. Είναι προφανές ότι ο κ. Σουρής θα προτιμούσε να μην πλυθούν οι δρόμοι για να κάνει αντιπολίτευση. Του ζητάμε ταπεινά συγνώμη που του καταστρέφουμε το μύθο…

5. Λαϊκισμός είναι να ζητάς την πάγια προκαταβολή, αλλά να ειρωνεύεσαι και να υποβαθμίζεις τα μεγάλα έργα της Κοινότητάς σου, όπως το Γήπεδο του Ποταμού, που αναβαθμίζεται μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας όπως ζήταγε όλη η τοπική κοινωνία. Το έκανε ο τοπικός Πρόεδρος κ. Αλεβιζόπουλος σε δημόσιο σχόλιό του στο Facebook στις 24-04-2024, στο προφίλ του Δημοτικού μας Συμβούλου κ. Ορέστη Φατσέα όπου έγραψε ότι δεν τον ικανοποιεί «ένα έργο λίγων χιλιάδων ευρώ»! Για την ιστορία, η δαπάνη του έργου είναι σχεδόν 900.000€, φαίνεται ότι τα 900 χιλιάρικα για τα δεδομένα του κ. Αλεβιζόπουλου είναι πενιχρά… Εμείς πάντως, στα εγκαίνια θα τον καλέσουμε και θα του δώσουμε και το λόγο!

6. Λαϊκισμός (ΜΕΓΑΛΟΣ μάλιστα) είναι να μέμφεσαι μια Δημοτική Αρχή για τη μείωση του πληθυσμού (!), ενώ είναι γνωστό ότι το δημογραφικό είναι πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό πρόβλημα που προφανώς δεν οφείλεται στους Δημάρχους! Αλλά έτσι είναι, όταν σε θαμπώνουν τα έργα, κάτι πρέπει να πεις! Την ίδια στιγμή που κόπτεσαι βέβαια για τη μείωση του πληθυσμού (εντελώς προσχηματικά) να καταψηφίζεις την κατανομή χρημάτων στις Σχολικές Επιτροπές για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων! Πόση υποκρισία!

7. Λαϊκισμός είναι να επιχαίρεις χαιρέκακα στα καφενεία επειδή ο Δήμος Κυθήρων (όπως και δεκάδες άλλοι Δήμοι) ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα των πράξεών τους από τις αρμόδιες αρχές, λες και είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο (τουλάχιστον 4 φορές έχει ελέγξει το Δήμο μας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το Δήμο την περίοδο 1999-2014). Αλήθεια, γιατί ακριβώς χαίρονται και γελάνε ειρωνικά; Μήπως γνωρίζουν κάτι για τις ψευδεπώνυμες καταγγελίες που έγιναν σε δεκάδες αρχές στην προεκλογική περίοδο (και φυσικά ούτε αυτές άλλαξαν το εκλογικό αποτέλεσμα); Τους απαντώ ΕΥΘΕΩΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ! Διότι πολύ απλά, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ, ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ, ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕΜΠΤΟ! Και επειδή κάποιοι είχαν το απίστευτο θράσος να ρωτήσουν κιόλας, περί των ελέγχων, ας απαντήσουν οι ίδιοι που «συνάμενοι κουνάμενοι» έσπευσαν στους ελεγκτές παίρνοντας μαζί τους και παρατρεχάμενους ως βοήθεια. Ας μας πουν λοιπόν: ΤΙ είπαν στους ελεγκτές; Επιβεβαίωσαν τις συκοφαντίες που εδώ και 3 χρόνια δηλητηριάζουν την τοπική κοινωνία; Έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα στον κυθηραϊκό λαό και ΟΦΕΙΛΟΥΝ να απαντήσουν δημόσια για τη στάση και τις επιλογές τους. Και κυρίως να απολογηθούν διότι με αυτές τις πρακτικές, το νησί μας και κυρίως ο ιδιωτικός τομέας, οι επαγγελματίες, γίνονται πλέον στόχος συνεχών ελέγχων λες και είναι εγκληματίες ή απατεώνες. Ντροπή…

8. Λαϊκισμός είναι να υποβαθμίζεις όλα τα έργα που εδώ και 10 χρόνια φέραμε στο Δήμο μας, διότι καταρρίπτουν το όποιο αφήγημα μπορεί να διαθέτεις ακόμα. Μα καλά, δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από το αποτέλεσμα των εκλογών; Τα ίδια έλεγαν και προεκλογικά και ΔΕΝ έπεισαν τους Κυθήριους. ΑΠΕΤΥΧΑΝ. Και επειδή η «εποικοδομητική αντιπολίτευση» είναι βαριά καλογερική, επιλέγουν τον εύκολο δρόμο: ειρωνείες, προσπάθεια αποδόμησης του έργου μας, υποβάθμιση των δράσεών μας, άκρατος λαϊκισμός σε σημείο πρωτοφανές για το νησί μας. Όσο συνεχίζουν σε αυτό το δρόμο, τόσο περισσότερο θα κατατάσσονται από τους Κυθήριους στο χρονοντούλαπο όσων πέρασαν από το δημόσιο βίο και δεν προσέφεραν απολύτως τίποτε. Διότι, έχει αποδειχθεί σε άπειρες περιπτώσεις, μετά από χρόνια και δεκαετίες, ότι ο κόσμος και η ιστορία θυμούνται μόνο εκείνους που έκαναν έργα και ποτέ εκείνους που τα κατήγγειλαν ή προσπαθούσαν να τα σταματήσουν. Αλήθεια, γιατί σιωπούν για το μεγάλο έργο της αποχέτευσης που πριν λίγες ημέρες συμβασιοποιήθηκε με τη βούλα του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Πού είναι όλοι αυτοί οι δήθεν γνώστες που έγραφαν και έλεγαν τη μια ανοησία πίσω από την άλλη για το συγκεκριμένο έργο; Κρύφτηκαν; Που είναι αυτοί που μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησαν (ανεπιτυχώς φυσικά) να ακυρώσουν τη σύμβαση;

9. Λαϊκισμός είναι οι καταγγελίες του κ. Σουρή που γίνονται «καθ΄ εκάστην και αργίαν» για ζητήματα που έχουν ΛΥΘΕΙ. Αρκεί να αναφέρω μία μόνο για να γνωρίζει ο κυθηραϊκός λαός σε ποιόν άνθρωπο έδωσε 800 ψήφους: ο κ. Σουρής προχώρησε σε καταγγελία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατά της Δημοτικής Συμβούλου της παράταξής μας Ματίνας Βάρδα (είναι Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου εδώ και 4 χρόνια), θεωρώντας (ο «νομικός» κ. Σουρής!) ότι έχει ασυμβίβαστο! Και όλα αυτά ενώ ΓΝΩΡΙΖΕ και ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι το ασυμβίβαστο αυτό έχει αρθεί διά νόμου από το 2023 και ότι ο εκ νέου διορισμός της κας. Βάρδα στο Δήμο (μετά την εκλογή της) έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ ως απόλυτα σύννομος! Όλα αυτά ο κ. Σουρής που προεκλογικά έταζε νέες θέσεις εργασίας και επιστροφή των νέων στα Κύθηρα! Μάλιστα! Φυσικά το έφαγε το χαστούκι του από την Αποκεντρωμένη! Τα συνημμένα έγγραφα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες! Αλήθεια, δεν έχει κάτι άλλο να κάνει πέρα από το να στέλνει τόσες καταγγελίες; Έχει γίνει πλέον γραφικός και έχει απαξιωθεί σε όλη την τοπική κοινωνία…

Μπορεί ο κ. Σουρής να κάνει όσες καταγγελίες θέλει, αποδεικνύοντας έτσι ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βάλει τρικλοποδιές στο έργο της Δημοτικής Αρχής, την οποία – του το θυμίζω γιατί προσπαθεί να το ξεχάσει – έχει εμπιστευθεί ο κυθηραϊκός λαός ΤΡΕΙΣ συνεχόμενες φορές (σε αντίθεση με τις αστειότητες περί «απερχόμενων» που διατυμπάνιζε προεκλογικά)! Του προτείνουμε να ηρεμήσει! Να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών! Να αποδεχθεί ότι οι Κυθήριοι εμπιστεύονται εκείνους που εξέλεξαν προκειμένου να διαχειριστούν τα του Δήμου τουλάχιστον μέχρι 31-12-2028 (και βλέπουμε…). Να καταλάβει έστω και τώρα ότι αυτό που κάνει τον κατατάσσει στη χειρότερη πλευρά των συναισθημάτων των πολιτών, οι οποίοι δεν αρέσκονται ούτε στον καταγγελτικό λόγο, ούτε στις φωνασκίες.

Εμείς δεν θα ασχοληθούμε ξανά με το επίπεδο στο οποίο επέλεξε (αυτοβούλως ή όχι, δεν έχει σημασία) ο κ. Σουρής να κινηθεί. Σε κάθε καταγγελία του θα απαντάμε με το έργο μας. Σε κάθε φωνασκία του με την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σε κάθε συκοφαντία του, με όσα προβλέπει ο Νόμος, διότι έχει πλέον υπερβεί τις κόκκινες γραμμές και θα υποστεί τις νόμιμες συνέπειες για το απύθμενο καταγγελτικό του θράσος που αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας, ειδικά όταν στοχοποιεί ευθέως τους υπαλλήλους του Δήμου.

ΔΕΝ έχει το δικαίωμα ο κ. Σουρής να ταλαιπωρεί τους 6 εναπομείναντες διοικητικούς υπαλλήλους του Δήμου με τις βλακώδεις καταγγελίες του!
ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να παρακωλύει την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας!
ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να βάζει τρικλοποδιές στην πορεία υλοποίησης του έργου και του προγράμματος που οι πολίτες ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ διά της ψήφου τους!

Πάντως καλά θα κάνει να αποδεχθεί κάτι: όσες καταγγελίες και αν κάνει, ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ! Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ!
Ο κόσμος στο τέλος θυμάται (και επιβραβεύει) εκείνους που κάνουν έργα, όχι εκείνους που τα καταγγέλλουν, αυτό εξάλλου ήταν το ηχηρό μήνυμα των εκλογών του 2023!
Καλή Κυριακή! Καλημέρα σε όλες και όλους!
Καληνύχτα κ. Σουρή…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten + fourteen =