Καλαδί
Το διάσημο ακρογιάλι Καλαδί | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Ο Θοδωρής Αθανασιάδης κάνει αφιέρωμα στην Εφημερίδα των Συντακτών για τις παραλίες των Κυθήρων. Διαβάστε παρακάτω.

Πασίγνωστο για την παραδοσιακή Χώρα του, τους μεσαιωνικούς οικισμούς του, τα άγρια φαράγγια και τις βραχώδεις ακτές του, το νησί των Κυθήρων που βρίσκεται με το ένα πόδι στο Αιγαίο και με το άλλο στο Ιόνιο, δικαίως καμαρώνει και για τις πανέμορφες ακτές του.

Σε αυτό το αφιέρωμα στο μεγάλο νησί των Επτανήσων, θα σταθούμε σε δώδεκα εντυπωσιακές παραλίες με οδική πρόσβαση που θα σας πλανέψουν με τα απίθανα νερά τους, τις διαφορετικές αποχρώσεις του γαλάζιου και το υπέροχα τοπία που τις αγκαλιάζουν. Κάποιες από αυτές είναι απλωτές αμμουδιές και θυμίζουν Κυκλάδες, κάποιες άλλες στρωμένες με βότσαλα σαν μικρές αγκαλιές προστατευμένες από τους ανέμους, σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στους Παξούς.

Αρκετές από τις ακρογιαλιές των Κυθήρων είναι οργανωμένες, με το φαινόμενο «ομπρέλα – ξαπλώστρα – beach bar» να παίρνει δυστυχώς και εδώ ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ αρκετές ευτυχώς ακόμη παραμένουν όπως τις γέννησε η φύση.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμη περισσότερες παραλίες με πιο δύσκολη πρόσβαση, όπου δεν πάει δρόμος και θα πρέπει να περπατήσετε σε κουραστικά μονοπάτια ή να πάρετε κάποιο εκδρομικό πλοιάριο για να τις ανακαλύψετε. Ας ξεκινήσουμε όμως από τις εύκολες και ας αφήσουμε για τα μελλοντικά αφιερώματα τις υπόλοιπες!

Kαψάλι: πρόκειται για το θαλασσινό επίνειο της Χώρας. Εδώ, εκτός από το λιμάνι θα βρείτε μια εξαιρετικά πολυσύχναστη βοτσαλιά, βολική ωστόσο για τις οικογένειες, αφού επί της ακτής υπάρχουν καφέ, εστιατόρια και ψαροταβέρνες. Μεταξύ του βράχου του κάστρου και του λιμανιού κρύβεται η λιλιπούτεια βοτσαλιά Σπαραγγιό που προσεγγίζεται με χωματόδρομο και απότομο μονοπάτι.

Χαλκός: βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού και προσεγγίζεται από το μεσόγειο χωριό Κάλαμος (4χλμ.). Είναι πλαισιωμένη με κοφτερά βράχια και στρωμένη με ψιλό βότσαλο. Υπάρχει καντίνα, ενώ το μισό μέρος της ακρογιαλιάς καταλαμβάνουν ομπρελο-καθίσματα. Για φαγητό θα πάτε στον κοντινό Κάλαμο.

Φυρή Αμμος (Κάλαμου): θα τη βρείτε στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού να προσεγγίζεται από το χωριό Κάλαμος (4,5 χλμ.). Ισως χρειαστεί να αφήσετε το όχημά σας αρκετά μακριά από την ακτή –λόγω συνωστισμού– και να συνεχίσετε με τα πόδια. Το ακρογιάλι είναι στρωμένο με κοκκινωπή άμμο και ψιλό βοτσαλάκι και είναι προστατευμένο από τους βοριάδες. Στο πρώτο τμήμα της κοντά στον δρόμο υπάρχουν ομπρέλες, αν όμως περπατήσετε λίγο προς βορρά, θα βρείτε ήσυχες γωνιές.

Κομπονάδα: αποτελεί φυσική προς βορρά συνέχεια της Φυρής Αμμου και προσεγγίζεται με δρόμο από το χωριό Γουδιάνικα (6 χλμ.). Εχει καντίνα και μικρό μέρος της καταλαμβάνεται από ομπρέλες, όμως το νότιο τμήμα της είναι σχεδόν πάντα απόλυτα ήσυχο.

Μελιδόνι: θα πάτε στο χωριό Δρυμώνα και ακολουθώντας ασφαλτόδρομο για 6 χλμ., θα φτάσετε στην παραλία Μελιδόνι. Πρόκειται για μια μικρών διαστάσεων ακτή με πολύ ψιλό βοτσαλάκι και ρηχά νερά, προστατευμένη από τους ανέμους και με θαυμάσια θέα στη νησίδα Χύτρα. Λειτουργεί καντίνα με ομπρέλες και ξαπλώστρες που καταλαμβάνουν κάτι παραπάνω από τη μισή ακτή, ενώ υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Παλαιόπολη: πηγαίνοντας προς το ψαροχώρι του Αβλέμονα, αναγκαστικά θα περάσετε από την εκτεταμένη παραλία της Παλαιόπολης, στρωμένη με βότσαλο και άμμο. Το δυτικό τμήμα προς τα βραχάκια είναι ιδανικό για παρατήρηση του βυθού με μάσκα. Για φαγητό όλοι πηγαίνουν στο λιμανάκι του Αβλέμονα με τις καλές ψαροταβέρνες.

Καλαδί: από την παραλία της Παλαιόπολης θα προσεγγίσετε την ακτή Καλαδί με τους τρεις όρμους. Ο δρόμος καταλήγει σε ένα στενό σημείο στάθμευσης οχημάτων όπου υπάρχει καντίνα. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε τα άφθονα σκαλοπάτια ώς το ακροθαλάσσι. Η ακτή που είναι εξαιρετικά δημοφιλής είναι στρωμένη με βοτσαλάκι και χοντρή άμμο, θα πρέπει όμως να έχετε μεριμνήσει για νερό και σκιά.

Αγία Πελαγία: εκτός από το οργανωμένο ακρογιάλι που υπάρχει μέσα στον οικισμό, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο με κατεύθυνση νότια θα βρείτε τις παραλίες Φυρή Αμμος (διαφορετική από τη Φυρή Αμμο στον Κάλαμο), Λορέντζο και Κακιά Λαγκάδα. Ο δρόμος τερματίζει στη Λίμνη Κακιάς Λαγκάδας, μια ιδιαίτερη βοτσαλωτή ακτή που ξεδιπλώνεται στην έξοδο του φαραγγιού όπου δημιουργείται μια μικρή φυσική λίμνη. Στην Αγία Πελαγία υπάρχουν άφθονες ταβέρνες και εστιατόρια.

Πλατιά Αμμος: η παραλία εντοπίζεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, ακριβώς απέναντι από τον Κάβο-Μαλιά, μπροστά από τον οικισμό Πλατιά Αμμος και έχει χοντρή άμμο και βότσαλο. Μοναδικό μειονέκτημά της η έκθεσή της στους βοριάδες. Σε μικρή απόσταση θα βρείτε ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Λυκοδήμος: από τον παραδοσιακό οικισμό Λογοθετιάνικα θα ακολουθήσετε τον κατηφορικό δρόμο (6 χλμ.) που θα σας βγάλει στον όρμο Λυκοδήμου. Η ακτή είναι τραχιά με μια τεράστια σπηλιά, σμιλεμένη στα απότομα κόκκινα βράχια. Αν φυσά μελτέμι, η παραλία φουσκώνει από τα κύματα.

Λιμνιώνας
Η απόμερη παραλία του Λιμνιώνα | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Λιμνιώνας: ο δρόμος μέχρι τον απόμερο όρμο είναι ασφάλτινος και δεν θα χρειαστεί να διανύσετε πάνω από 23 χλμ. από το Καψάλι. Ο κολπίσκος που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού είναι πλαισιωμένος από τον μικρό ψαράδικο οικισμό. Ο βυθός είναι ρηχός και λίγο βαλτώδης, ενώ στην ακροθαλασσιά υπάρχουν αρμυρίκια και συνήθως λειτουργεί καντίνα.

Διακόφτι: αφήνουμε για το τέλος την ακτή που θα δείτε πρώτη μόλις φτάσετε στο νησί, αφού το Διακόφτι είναι το κύριο λιμάνι όπου πιάνει το πλοίο από Νεάπολη. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 3-4 ρηχών αμμουδερών ακρογιαλιών με επίσης αμμουδερό πυθμένα και νερά διάφανα που μοιάζουν με νερά πισίνας. Δεν υπάρχει πουθενά φυσική σκιά, υπάρχουν όμως αρκετές ομπρελο-ξαπλώστρες. Σε μικρή απόσταση θα βρείτε παραδοσιακές ψαροταβέρνες.

Πώς θα πάω στα Κύθηρα

Το θαλασσινό ταξίδι για να πάτε στα Κύθηρα δεν διαρκεί πάνω από 90 λεπτά, αρκεί βέβαια να οδηγήσετε μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας, απ’ όπου αναχωρεί το τοπικό πλοίο, το οποίο πραγματοποιεί καθημερνά πολύ συχνά δρομολόγια. Το εισιτήριο για τον επιβάτη είναι 12,5 ευρώ και για το αυτοκίνητο ξεκινά από 44,50 ευρώ. Πληροφορίες: https://tritonferries.gr/

■ Από την Αθήνα μέχρι τη Νεάπολη θα χρειαστεί να διανύσετε 320 χιλιόμετρα, από τη Σπάρτη 110 χλμ., από την Τρίπολη 175 χλμ., από την Πάτρα 370 και από την Καλαμάτα 170 χλμ.

■ Αναχωρήσεις γίνονται και από το λιμάνι του Γυθείου. Πληροφορίες: λιμεναρχείο (27330/ 22262).

■ Βέβαια υπάρχει και η λύση του αεροπλάνου, μια και το νησί των Κυθήρων συνδέεται το καλοκαίρι με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, με συχνές αεροπορικές πτήσεις.

www.viewsofgreece.com

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + eight =