astra-zeneca-evropi

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα την AstraZeneca για «κατάφωρη παραβίαση» του συμβολαίου που είχε συνάψει με την 27μελή Ένωση για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο αυτό και πως δεν προειδοποίησε εγκαίρως την ΕΕ για τις μεγάλες περικοπές στις παραδόσεις των εμβολίων στις οποίες προέβη.

Στη διένεξη αυτή με διαιτητή πλέον τη βελγική δικαιοσύνη, η πρώτη επίθεση έγινε από τον δικηγόρο Ραφαέλ Ζεφαρελί που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών μελών της Κομισιόν (η οποία διαπραγματεύθηκε, εξ ονόματός τους, τους όρους αγοράς).
Ο δικηγόρος δήλωσε στο δικαστήριο ότι η ΕΕ ζητάει 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης για κάθε δόση ως αποζημίωση από την AstraZeneca για μη τήρηση του συμβολαίου της με την ΕΕ.

Ο Ραφαέλ Ζεφαρελί δήλωσε πως η ΕΕ ζητάει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ από την AstraZeneca για κάθε παραβίαση του συμβολαίου που θα εντοπίσει ο δικαστής.
Η ετυμηγορία αναμένεται τον ερχόμενο μήνα.

Η ΕΕ κατηγορεί την AstraZeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν της παρέδωσε παρά 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου της, δηλαδή το 25% των ποσοτήτων που είχε υποσχεθεί βάσει ενός συμβολαίου που είχε συναφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο σουηδοβρετανικός φαρμακευτικός όμιλος, αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της συμφωνίας και θεωρεί «αβάσιμη» την προσφυγή εναντίον του ενώπιον του αστικού δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Το θέμα είναι ευαίσθητο διότι οι πολύ πιο περιορισμένες, απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, παραδόσεις του εμβολίου αυτού –ένα από τα τέσσερα που έχουν αδειοδοτηθεί μέσα στην ΕΕ κατά του κορονοϊού— είχαν ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού στη διάρκεια του χειμώνα.

Οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από την ερμηνεία της έννοιας των «καλύτερων εύλογων προσπαθειών» για να ικανοποιηθεί ο πελάτης, στην προκειμένη περίπτωση οι χώρες της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά, αντίθετα από το εργαστήριο, ότι οι προσπάθειες αυτές δεν καταβλήθηκαν απ’ αυτό το τελευταίο, το οποίο είχε προκρίνει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα την προμήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος της αγοράς της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο δικηγόρος Ζεφαρελί εξήγησε στη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης ότι, επί εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου, το ολλανδικό εργοστάσιο της AstraZeneca (που εκμεταλλεύεται ως υπεργολάβος η Halix) είχε συνεχίσει να τροφοδοτεί αγορές άλλες απ’ αυτή της ΕΕ.

«Οι καλύτερες εύλογες προσπάθειες προϋποθέτουν μια ευελιξία! Γιατί η εγκατάστση της Halix δεν άρχισε να προμηθεύει την ΕΕ παρά μόνο στις 13 Οκτωβρίου;», ρώτησε ο δικηγόρος.

«Η AstraZeneca δεν χρησιμοποίησε καν το σύνολο των εργαλείων που είχε στη διάθεσή της», πρόθεσε ο Ζεφαρελί υποστηρίζοντας πως ο όμιλος μπορούσε την εποχή εκείνη να κινητοποιήσει «έξι εργοστάσια παραγωγής για να σεβαστεί το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Το εργοστάσιο της Halix, στο Λάιντεν της Ολλανδίας, έστειλε επίσης εμβόλια στην Ιαπωνία στο τέλος της περυσινής χρονιάς, σύμφωνα με τον ίδιο.

Συνολικά «50 εκατ. δόσεις εστάλησαν σε τρίτες χώρες σε κατάφωρη παραβίαση του συμβολαίου», κατήγγειλε ο Ζεφαρελί.

Μετά την αποτυχία μιας απόπειρας φιλικού διακανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 26 Απριλίου ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη σχετικά με τη διένεξη αυτή.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven + one =