konstantinos-bogdanos

Η ακρίβεια, η καχυποψία μερίδας της “πατριωτικής δεξιάς” όσον αφορά στις προθέσεις του Μαξίμου στα εθνικά θέματα, η δυσαρέσκεια παραδοσιακών νεοδημοκρατών για την ισχυρή παρουσία σημιτικών στο “επιτελικό κράτος”, επιταχύνουν τις εξελίξεις όχι για ένα, αλλά για τουλάχιστον δύο νέα κόμματα/ πολιτικούς σχηματισμούς εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας.

Το σενάριο ενός νέου κόμματος εκ δεξιών της ΝΔ, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ώθηση της απλής αναλογικής στις πρώτες κάλπες (αφού οι εκλογές θα είναι διπλές) για να φτάσει το κρίσιμο 3% και να μπει στη Βουλή στις δεύτερες ή για να διαπραγματευτεί στο ενδιάμεσο την επιστροφή στο γαλάζιο “μαντρί”, “ζυμώνεται” εδώ και καιρό.

Ο διαγραφείς από τη ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ανοιχτή πόρτα για την επιστροφή του, κάρφωσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την παρουσία του στην περίφημη συγκέντρωση μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη και προχώρησε τις συζητήσεις με το Φαήλο Κρανιδιώτη και το Θάνο Τζήμερο, για ένα…. συνασπισμό της άκρας δεξιάς.

Μία συζήτηση που έχει γίνει ξανά και όταν ακόμη η ΝΔ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά σκόνταφτε τότε και σκοντάφτει και τώρα στο ποιος θα είναι ο επικεφαλής ενός τέτοιου εγχειρήματος: Όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί.

Ο κ. Μπογδάνος, λοιπόν, προχωρά στην ανακοίνωση της δικής του πολιτικής κίνησης στις 5 Απριλίου, προσκαλώντας σε συνεργασία το κόμμα Κρανιδιώτη- Τζήμερου. Το σκεπτικό του βουλευτή Α Αθήνας είναι, ότι ένα νέο κόμμα της ακραίας δεξιάς, στο οποίο βέβαια θέλει ο ίδιος να είναι επικεφαλής, μπορεί να αντλήσει ψήφους δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών, αλλά και από τη δεξαμενή της Χρυσής Αυγής που έχει μείνει εκτός Βουλής και την οποία διεκδικεί το κόμμα του υπόδικου Κασιδιάρη.

Δε φαίνεται, όμως, πολύ πιθανό ο κ. Κρανιδιώτης να δεχθεί να αφήσει τον πρώτο ρόλο σε ένα άλλο, εξίσου “πληθωρικό” στέλεχος της σκληρής δεξιάς.

Ο κ. Μπογδάνος, δημιουργώντας τη δική του κίνηση, πιθανότατα σκέπτεται και λίγο πιο πονηρά: Δηλαδή, λαμβάνει υπόψη το σενάριο μεταξύ των πρώτων και δεύτερων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καλέσει σε πανστρατιά της παράταξης, όπως είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς το 2012 καλώντας πίσω τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Και σε ένα τέτοιο σενάριο, όποιος έχει ένα δικό του σχήμα και έχει λάβει έστω και ένα μικρό ποσοστό, θα έχει διαπραγματευτικές δυνατότητες. Στη ΝΔ ο κ. Μπογδάνος έχει ακόμη πολιτικούς φίλους, ενώ δε λείπουν και αυτοί που θα δεχόταν τον ακραία νεο-φιλελεύθερο κ. Τζήμερο. Ο κ. Κρανιδιώτης, όμως, σε κάθε περίπτωση είναι κόκκινο πανί για το Μαξίμου, καθώς έχει εξαπολύσει πολλάκις προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού.

Η παλιά η ΝΔ, η ορθόδοξη

Στην παρουσίαση της πολιτικής κίνησης Μπογδάνου, έχει προσκληθεί και θα παραστεί ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Νίκος Καραχάλιος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πρόθεση να συνεργαστεί με το βουλευτή της Α’ Αθήνας. Ο κ. Καραχάλιος, αντίθετα, συμμετέχει στις ζυμώσεις για μία άλλη, κεντροδεξιά, πολιτική κίνηση, μαζί με καμία δεκαριά άλλους πρώην υπουργούς και στελέχη, που εμφορούνται από σαφή αντιμητσοτακική και αντισημιτική διάθεση.

Όπως λένε οι συμμετέχοντες σε αυτές τις κεντροδεξιές ζυμώσεις, φιλοδοξούν να εκφράσουν τη “γνήσια” ΝΔ, καθώς πιστεύουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει αποκλίνει από τις αρχές του και δεν είναι πια η κοινωνική πατριωτική κεντροδεξιά. Εκφράζουν επίσης τη δυσαρέσκεια παραδοσιακών νεοδημοκρατών για το μεγάλο αριθμό προσώπων προερχόμενων από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και το “επιτελικό κράτος”, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο κ. Καραχάλιος έχει επαφές με στελέχη όπως ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Θανάσης Γιαννόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Γιώργος Ορφανός, η Φεβρωνία Πατριανάκου, αλλά δεν “έχουν δώσει τα χέρια”. Είναι σαφές ότι στις ζυμώσεις αυτές, πάντως, συμμετέχουν πάλαι ποτέ “λοχαγοί” της καραμανλικής ΝΔ, αλλά και σαμαρικά στελέχη και παλιοί μητσοτακικοί που τώρα έχουν παραγκωνιστεί.

Οι συμμετέχοντες, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν φιλοδοξούν να εκφράσουν κανέναν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, που δεν έχουν γνώση των συζητήσεων. Δεν θα βιαστούν, άλλωστε, να φτιάξουν και κόμμα, αλλά θα μετρήσουν πρώτα τις αντιδράσεις, εκτιμώντας, εξάλλου, ότι τελικά οι πρόωρες εκλογές θα αργήσουν.

Επικεφαλής της κίνησης θα τεθεί κάποιο πρόσωπο “έκπληξη” ή το ζήτημα της αρχηγίας θα λυθεί με τον ορισμό μίας τριανδρίας ή πεντάδας στελεχών που θα έχουν αρμοδιότητα επί ενός συγκεκριμένου τομέα. Στόχος στην πραγματικότητα φέρεται να είναι περισσότερο να επηρεάσουν τη ΝΔ, με πόλεμο φθοράς κατά της ηγεσίας Μητσοτάκη και ενδεχομένως να διαπραγματευτούν την επιστροφή τους στην παράταξη την επόμενη ημέρα.

Της Βίκυς Σαμαρά

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × one =