Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του οινοτουρισμού στη ναυαρχίδα των ειδικών μορφών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, θα τρέξει το Υπουργείο Τουρισμού, θέτοντας τις βάσεις για τον εμπλουτισμό του με εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα πλαισιώσουν το μοντέλο “Ηλιος και Θάλασσα”. Από τη Σαντορίνη, δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου για τον οινοτουρισμό, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στάθηκε στις δράσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του, υπενθυμίζοντας ότι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού αφορά όλους τους ελληνικούς προορρισμούς και προανήγγειλε ότι η επόμενη ειδική εκδήλωση θα αφορά τη δυτική Μακεδονία.
Η πρώτη ψηφιακή πύλη για τον οινοτουρισμό είναι γεγονός, 90 οινοποιία θα έχουν το σήμα του επισκέψιμου οινοποιίου, προκειμένου οι επισκέπτες της χώρας μας να έχουν ενδελεχή ενημέρωση για αυτά προτού καν τα επισκεφτούν. Στο σημείο αυτό η κα Ζαχαράκη τόνισε, ότι μετά από έρευνα που διενεργήθηκε, τονίζεται ότι το 63% των οινοποιίων της χώρας είναι επισκέψιμα, αναδεικνύοντας και τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν για περεταίρω ανάπτυξή τους. Το 78% αυτών είναι προσβάσιμα για ΑΜΕΑ, το 84% αυτών έχουν διαρκείς υπηρεσίες ξενάγησης, ενώ το 48,5% των επισκέψιμων χώρων δέχεται κατά μέσο όρο 1.500 επισκέψεις κάθε ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το οινοποιίο Santo Wines στην Σαντορίνη υποδέχεται 60.000 επισκέψεις το χρόνο. Σημαντική εξάλλου αναμένεται να είναι η συνεισφορά του υπό σύσταση εθνικού συμβουλίου για τον οινοτουρισμό, με την κα Ζαχαράκη να σημειώνει ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία οι συνέργειες είναι απαραίτητες.
Παραμένοντας στο μέτωπο των συνεργειών, στην παρέμβασή της, η γενική γραμματέας Τουριτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου υπογράμμισε τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το Υπουργείο Τουρισμό και πιλότο το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσω αυτού, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, όπως τόνισε η κα Λοΐζου, θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών που έχουν οινοτουριστικές επιχειρήσεις. Το επόμενο διάστημα, όπως σημειώσε, θα δημιουργηθεί θεματικός Οργανισμός Διαχείρισης της Γαστρονομίας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεκινήσουν διαδικασίες πιστοποιήσεων προκειμένου να είναι επισκέψιμα οινοποοιία, ζυθοποιεία, αγροκτημάτα, ελαιοτριβεία αλλά και τυροκομεία.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Ζήκος έκανε λόγο για μια νέα ειδική μορφή τουρισμού που ήδη έχει φανατικό κοινό παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, 27 εκατομμύρια Αμερικανοί ασχολούνται με το κρασί, ενώ στην Ιταλία οι λάτρεις του κρασιού ξεπερνάνε τα 5 εκατομμύρια.
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1.300 οινοποιία και 180.000 και πλέον άτομα ασχολούνται με την αμπελουργία.