Η δημοσιογράφος Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, δεκαετίες ανταποκρίτρια στην Ελλάδα για ολλανδικά μέσα, έγινε το πρόσωπο των ημερών όταν σε κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ολλανδίας στο Μαξίμου, την Τρίτη, ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πότε θα σταματήσει να λέει ψέματα για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων. Ο πρωθυπουργός, που κάθε άλλο παρά έχει συνηθίσει να δέχεται κριτική από την πληθώρα των φιλοκυβερνητικών μέσων, αντέδρασε με εμφανή οργή και επιτέθηκε προσωπικά στη δημοσιογράφο. Επέμεινε μάλιστα ότι η ίδια δεν έχει επισκεφτεί τη Σάμο για να διαπιστώσει την καλή κατάσταση των προσφύγων στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κάτι που διέψευσε η κ. Μπέγκελ, σημειώνοντας ότι έχει επισκεφτεί το νέο ΚΥΤ και ότι πρόκειται για μια θλιβερή και απάνθρωπη φυλακή.
Από χθες, μια απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα με σεξιστικά στοιχεία βρίσκεται σε εξέλιξη από φιλοκυβερνητικά μέσα, που δημοσιοποίησαν φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία της, συχνά παραποιώντας τα. Προσπάθησαν επίσης να φτιάξουν ευφάνταστα συνωμοσιολογικά σενάρια για την παρουσία της στη συνέντευξη Τύπου. Η ίδια απαντά σήμερα μέσω της «Εφ.Συν.»: «Είπα αυτό που έπρεπε να έχουν πει όλοι οι δημοσιογράφοι εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν το έκανε κανείς».
● Η παρουσία σας στο Μαξίμου και η ερώτησή σας στους δυο πρωθυπουργούς έχει δώσει τροφή σε σενάρια. Πώς έγιναν τα πράγματα;
Είπα αυτό που έπρεπε να έχουν πει όλοι οι δημοσιογράφοι εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν το έκανε κανείς
Είχα πρόσκληση από την ολλανδική πρεσβεία να παρευρεθώ στη συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου ως ανταποκρίτρια ολλανδικών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Κανονικά αρνούμαι αυτές τις προσκλήσεις. Δεν πρόκειται για συνεντεύξεις Τύπου, αλλά για θέατρο. Αυτή τη φορά πήγα για έναν σκοπό: να σπάσει αυτή η οργουελική κατάσταση γύρω από τις επαναπροωθήσεις. Να σταματήσουμε να λέμε ψέματα και να αφήνουμε τους ηγέτες μας να λένε ψέματα. Σ’ αυτές τις συνεντεύξεις Τύπου δεν παίρνεις ποτέ σοβαρή, σωστή απάντηση. Αυτό που μέτραγε λοιπόν ήταν η ερώτηση. Την εμπνεύστηκα από τον Τζέρεμι Πάξμαν του BBC News Night την περίοδο του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η καλύτερή του στιγμή ήταν όταν πήρε συνέντευξη από τον Κάρατζιτς. «Γιατί δεν σταματάτε να σκοτώνετε αυτούς τους ανθρώπους;», τον ρώτησε. Δεν πήρε απάντηση, ξαναρώτησε επτά φορές. Την τελευταία φορά του είπε, «Κύριε Κάρατζιτς, λέτε μπούρδες, λέτε ψέματα, χάνουμε την ώρα μας» και έβαλε τέλος στη συνέντευξη. Εγώ ρώτησα «Κύριε Μητσοτάκη, γιατί δεν σταματάτε να λέτε ψέματα;».
● Σας έδωσαν τη δυνατότητα να θέσετε τη μία από τις δύο ερωτήσεις, αλλά φαίνεται ότι ξαφνιάστηκαν από αυτό που ρωτήσατε, παρόλο που τα ζητήματα αυτά τα αναδεικνύετε σταθερά στις ανταποκρίσεις σας.
Δεν με γνώριζαν. Αν είχε κάνει τη δουλειά του το γραφείο Τύπου να αναζητήσει πληροφορίες, πιθανότατα δεν θα μου είχαν δώσει τη δυνατότητα να θέσω ερώτηση. Δεν ήταν προσυνεννοημένο. Σήκωσα το χέρι μου και φώναξα όπως όλοι, ίσως λίγο δυνατότερα από τους άλλους. Μετά την ερώτηση, η ατμόσφαιρα πάγωσε. Ηταν κάπως αστείο, γιατί άνθρωποι που πριν χαμογελούσαν τώρα μου γυρνούσαν την πλάτη και απέστρεφαν το βλέμμα. Οταν βγήκαμε από την αίθουσα με τον φωτογράφο, νιώσαμε ενστικτωδώς ότι μας παρακολουθούν. Μια περίεργη γυναίκα κάθησε δίπλα μας κι έκανε πως μιλάει στο τηλέφωνο, μάταια προσπαθήσαμε να της πιάσουμε κουβέντα.
● Ο πρωθυπουργός θεώρησε την ερώτηση προσβλητική και αντέδρασε οργισμένα.
Πήγα για έναν σκοπό: να σπάσει αυτή η οργουελική κατάσταση γύρω από τις επαναπροωθήσεις. Να σταματήσουμε να λέμε ψέματα και να αφήνουμε τους ηγέτες μας να λένε ψέματα
Δεν ήμουν εγώ επιθετική, ο πρωθυπουργός ήταν. Η έκρηξή του δείχνει ολοφάνερα την ανικανότητα και την αδυναμία του. Είναι η απόδειξη της ύπαρξης της βρόμικης πολιτικής των επαναπροωθήσεων. Οταν κάνει το μεγάλο λάθος ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι προσβάλλεται από κάποιον που λέει την αλήθεια, τότε δεν έχει επιχειρήματα. Είπα αυτό που έπρεπε να έχουν πει όλοι οι δημοσιογράφοι εδώ και δυο χρόνια, αλλά δεν το έκανε κανείς. Εξελίσσεται μπροστά μας μια τραγωδία, γνωστή σε όλο τον κόσμο. Λένε ψέματα ότι δεν υπάρχουν ευρήματα, δεν υπάρχει υπόθεση πιο θεμελιωμένη σε πλήθος στοιχεία. Δυο χρόνια δοκιμάσαμε τις ευγενικές ερωτήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε κατάματα το ζήτημα. Αν δει κάποιος πόσο χρόνο, ενέργεια και χρήματα χρειάζονται οι μηχανισμοί στην Ελλάδα για να συγκαλύψουν τις επαναπροωθήσεις, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για συνειδητή πολιτική.
● Ισχύει η παρατήρηση του πρωθυπουργού ότι στην Ολλανδία υπάρχει παράδοση στις ευθείες ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε αντίθεση με την Ελλάδα;
Η παρατήρηση λέει πολλά όχι για την Ολλανδία, αλλά για την Ελλάδα. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να θέτει ευθείες ερωτήσεις παντού. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε στην πραγματικότητα ότι οι Ελληνες δημοσιογράφοι είναι φιμωμένοι. Οποιον δεν καταφέρνει να τον φιμώσει, θα τον προσβάλει και θα του επιτεθεί, όπως έγινε σε μένα. Η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου έχει πέσει δραματικά απ’ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα έλεγα ότι στην Ολλανδία ο Τύπος είναι καλύτερος, αλλά και εκεί έχει χειροτερεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Πολλά συστημικά μέσα έχουν γίνει φερέφωνα της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και στην Ολλανδία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό η ερώτησή μου από πολλούς. Υπάρχουν αναρτήσεις που λένε ότι «Πρέπει να ξαναφέρουμε την Ινγκεμποργκ στην Ολλανδία για να κάνει αυτή τις ερωτήσεις στο άνευρο και ανούσιο κυβερνητικό μπρίφινγκ».
• Τα περισσότερα συστημικά μέσα στην Ελλάδα ασχολήθηκαν όχι με τις επαναπροωθήσεις, αλλά με την προσωπικότητά σας.
Επιχειρήθηκε δολοφονία χαρακτήρα με σκοπό να με φιμώσουν. Νομίζω ότι η εξήγηση είναι ότι προσπαθώ με τη δουλειά μου να σπάω ταμπού και αυτό προκαλεί πάντα επιθετικότητα από ανθρώπους που δυσκολεύονται. Δεν διαβάζω όλα τα αρνητικά σχόλια. Εχω ξαναζήσει όμως και στην Ολλανδία αρκετές φορές επιστολές μίσους και απειλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όσοι δυσκολεύονται αποφεύγουν ν’ ασχοληθούν με το περιεχόμενο, αλλά κοιτούν το περιτύλιγμα, πώς έχεις ντυθεί, αν χρησιμοποίησες σωστές λέξεις. Δεν ήταν θέμα διατύπωσης. Είπα τα πράγματα όπως έχουν. Ως προς διάφορα που ακούστηκαν, ότι έχω υπηρέτες μετανάστες ή ότι παραβίασα τον νόμο επειδή φιλοξενώ μετανάστη χωρίς χαρτιά, τίποτα δεν ευσταθεί. Ο Αφγανός που φιλοξενώ πήρε άσυλο, περιμένοντας έξι χρόνια. Υπηρέτες δεν έχω. Φιλοξενώ επίσης έναν Ελληνα άστεγο, βοηθώ οικογένειες Ελλήνων και αδέσποτα. Είμαι άνθρωπος που ανοίγει τις φτερούγες του για να μπουν από κάτω όσοι το έχουν ανάγκη.
• Καταλογίσατε ευθύνες και στον Ολλανδό πρωθυπουργό για το προσφυγικό και για τις επαναπροωθήσεις.
Ο κ. Ρούτε είναι αυτός που μαζί με την Ουγγαρία και την Αυστρία δεν θέλει να πάρει η Ολλανδία ούτε έναν πρόσφυγα από την Ελλάδα. Οταν το 2015 του είπαν συνάδελφοί μου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά και το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα, είπε πως πρόκειται για γεωγραφική ατυχία της Ελλάδας. Είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας. Εχει πέσει η κυβέρνησή του από σκάνδαλα, βγήκε μεγαλύτερο κόμμα, αλλά δεν σχηματίζεται κυβέρνηση εδώ και επτά μήνες γιατί δεν τον θέλουν πρωθυπουργό τα άλλα κόμματα. Το έγκλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι αντί η κυβέρνησή του να ζητά επίμονα από τις Βρυξέλλες αλληλεγγύη με μετεγκατάσταση προσφύγων, παίρνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να χτίζει φυλακές, όπου θα αφήσει εκεί να σαπίζουν οι πρόσφυγες, αόρατοι από τους Ελληνες και τους τουρίστες. Εχουν αντιγράψει το χειρότερο σύστημα, το αυστραλιανό.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Δημήτρη Αγγελίδη