energiaki-aftonomia

Ο Δήμος Άργους – Ορεστικού έχει επενδύσει 12,7 εκατομμύρια ευρώ για να πετύχει ενεργειακή αυτονομία και να γίνει παραγωγός ενέργειας, ενδέχεται όμως να χαθούν τα κονδύλια της Ε.Ε, όχι γιατι τα έργα δεν έγιναν, αλλά γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς δεν υπάρχει χώρος στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, «προς το παρόν μπορούμε μόνο να καταναλώνουμε και όχι να παράγουμε», αφού δεν υπάρχει χώρος στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ταυτόχρονα σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα η αναλογούσα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χαθεί, όχι γιατί τα έργα δεν έγιναν αλλά γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι στη χώρα, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις στην ενέργεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχουν κολλήσει, την ίδια στιγμή που τα κόστη έχουν εκτοξευθεί.

Το 2019 ο δήμαρχος της πόλης σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις αποφάσισε να επενδύσει στην ενέργεια, αξιοποιώντας την ευκαιρία που έχει δοθεί από τη νομοθεσία να δημιουργήσει «ενεργειακή κοινότητα» με τα νομικά πρόσωπα του ίδιου του δήμου.

Εξασφάλισε άδεια από τη ΡΑΕ για την παραγωγή ενέργειας ύψους 1,5 MW και προχώρησε στην κατασκευή ενός υδροστρόβιλου στον Αλιάκμονα, σε συνδυασμό με έργα στην κοίτη του ποταμού.

«Πρόκειται ουσιαστικά για την παραγωγή ενέργειας με την κατασκευή μιας φραγής του νερού με φουσκωτό φράγμα, χωριs να υπάρχει υδατόπτωση», εξηγεί ο δήμαρχος.

Το κόστος κατασκευής έφθασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 80% προβλεπόταν να καλυφθεί από την Ε.Ε. μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Ωστόσο, στο τέλος του 2023, οπότε και αναμένεται ο σχετικός έλεγχος από την Ε.Ε., αν το έργο δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο δεν κρίνεται «λειτουργικό» και άρα δεν χρηματοδοτείται.

Η ενέργεια που παράγεται από το έργο έχει προβλεφθεί να επαρκεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του δήμου, όπως τη λειτουργία των αντλιοστασίων, τον κοινόχρηστο φωτισμό και τον φωτισμό των δημοτικών κτιρίων.

Η επιπλέον παραγόμενη ενέργεια προοριζόταν μέσω συμψηφισμού να καλύψει τα έξοδα ηλεκτρισμού των ευάλωτων νοικοκυριών του δήμου.

Ομως, όπως ο δήμος εvημερώθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ, το δίκτυο στην περιοχή είναι κορεσμένο, οπότε δεν μπορεί να σηκώσει το ρεύμα που θα μπορούσε να παραχθεί.

Ετσι το έργο παραμένει ανενεργό. «Το ελληνικό Δημόσιο δεν φροντίζει το ελληνικό Δημόσιο», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» με απογοήτευση ο κ. Κεπαπτσόγλου, καθώς γνωρίζει ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στους ιδιώτες που παράγουν μεγαλύτερη ισχύ.

Τα σχολεία του δήμου, αλλά και όλα τα δημοτικά κτίρια -συνολικά 19– και το νέο «πράσινο» κολυμβητήριο διαθέτουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τα οποία θα μπορούσαν να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

«Καινούργια κουφώματα, τζάμια, μόνωση και κεντρικός υπολογιστής διαχείρισης», περιγράφει ο δήμαρχος την επένδυση που έχει γίνει, όμως και πάλι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να δώσει χώρο στο δίκτυο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − thirteen =