Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Δίκη για το Μάτι: Οργή λαού για τις ποινές “χάδι”

Δίκη για το Μάτι: Οργή λαού για τις ποινές “χάδι”

Σε έξαλλη κατάσταση συγγενείς και φίλοι επιχείρησαν να επιτεθούν κατά του προεδρείου και των κατηγορούμενων, οι οποίοι χρειάστηκε να φυγαδεφθούν όταν άρχισαν να πετάνε καρέκλες εναντίον τους.

anastoli-ergasias

Σε μια απόφαση – πρόκληση που έφερε τους συγγενείς των 104 θυμάτων των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι και στις γύρω περιοχές το 2018 κατέληξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Γονείς, συγγενείς και φίλοι των ανθρώπων που έφυγαν με αυτόν τον τρόπο από τη ζωή, βρέθηκαν στη δεινή θέση να ακούσουν από τη ελληνική Δικαιοσύνη ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους έξι καταδικασθέντες μετατράπηκαν σε χρηματικές, κατά 10 ευρώ ημερησίως.

Εν ολίγοις οι καταδικασθέντες που έλαβαν την υψηλότερη ποινή φυλάκισης, θα χρειαστεί να καταβάλουν περίπου 40.000 ευρώ ως χρηματική ποινή.

Σε έξαλλη κατάσταση συγγενείς και φίλοι επιχείρησαν να επιτεθούν κατά του προεδρείου και των κατηγορούμενων, οι οποίοι χρειάστηκε να φυγαδεφθούν όταν άρχισαν να πετάνε καρέκλες εναντίον τους. Μάλιστα, οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός ατόμου που φέρεται να πέταξε μία καρέκλα, το οποίο μεταφέρθηκε στο ΑΤ Αμπελοκήπων.

Οι ποινές

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 111 έως απο 3 έτη στους 6 καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στον θάνατο 104 πολίτες.

Αν και οι ποινές μπορεί να φαντάζουν σημαντικές ως έτη, ωστόσο εκτιτέα από αυτά είναι μόλις τα 5 έτη, ενώ με την μετατροπή της ποινής σε χρηματική, οι καταδικασθέντες χρειάζεται μόνο να καταβάλουν τα ποσά που θα προκύψουν.

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.

Χαροκαμένες μάνες φώναξαν σε βάρος όλων των παραγόντων, από τους δικηγόρους έως τους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα ποινές εξαγοράσιμες επιβλήθηκαν στους:

  • Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο, υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών
  • Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Χαράλαμπο Χιόνη, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Ξέσπασαν σε κλάματα συγγενείς θυμάτων

Η απόφαση ελήφθη με σφοδρές αντιδράσεις από το ακροατήριο. Γυναίκα που έχασε την κόρη της στη φωτιά, προχώρησε μπροστά στους αθωωθεντες ενώ εκείνοι αποχωρούσαν φωνάζοντας: «Ντροπή σας! Κοιτάξτε με στα μάτια. Δεν ήσασταν δίπλα μας όλοι αθώοι ήσασταν. Έπρεπε από μόνοι σας να μπείτε στη φυλακή. Κοιτάξτε με!». Στη συνέχεια προχώρησε μπροστά στους καταδικασθέντες και συνέχισε να φωνάζει με τους υπόλοιπους συγγενείς να φωνάζουν: «Στο προεδρείο να τα πεις αυτά».

Κατά τις εισηγήσεις των συνηγόρων για την αναγνώριση ελαφρυντικών συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων μέσα στη δικαστική αίθουσα. Αρκετοί μάλιστα ξέσπασαν σε κλάματα.

“Καταραμένοι να καείτε στην κόλαση όπως τα παιδιά μας”, φώναξαν κάποιοι προς τους καταδικασθέντες.

Ακροατήριο: «Διέλυσαν τα σπίτια μας… Το δικαστήριό σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια.»

Προέδρος: «Να περάσετε έξω…»

Ακροατήριο: «Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!»

Γυναικα: «Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…»

Πρόεδρος: «Μη διακόπτετε.»

Γυναίκα: «Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα.»

Άνδρας: «24χρονών παιδί έχασε.. Αφήστε την.»

Προέδρος: «Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!»

Γυναίκα: «Ποτέ να τους βρω να τα πω;»

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + 18 =

Exit mobile version