Μετά τις δεκάδες φωνές επιστημόνων και ειδικών έρχεται το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) όπου με χθεσινό του ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (621 υπέρ, 4 κατά και 58 αποχές) υπέρ της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στην απόσπαση του μνημειακού συνόλου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης». Το ICOMOS αποτελεί μαζί με την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) και το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη, τη Συντήρηση και την Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας (ICCROM), τους συμβουλευτικούς οργανισμούς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μάλιστα, το ICOMOS είναι αυτό που αξιολογεί όλες τις προτάσεις για συμπερίληψη στον επίσημο κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Γι’ αυτόν τον λόγο και όταν τοποθετείται για ένα ζήτημα η γνώμη του θεωρείται βαρύνουσας σημασίας. Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites – ICOMOS ) είναι η παγκόσμια ένωση των ανθρώπων και φορέων που ασχολούνται με τη συντήρηση και την προστασία των μνημείων και των τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Tο υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη, αρχικά είχαν διαψεύσει πως το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της 20ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ICOMOS. Αποκαλύφθηκε στο μεταξύ ότι από τις 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΓΓ του ΥΠΠΟΑ Γ. Διδασκάλου έστειλε την κοινοποιηθείσα στην Ελλάδα επιστολή των 14 μελών του ΚΑΣ στη Γραμματεία του ICOMOS.

Στη συνέχεια έκανε το υπουργείο απεγνωσμένες προσπάθειες να μπλοκάρουν την έκδοση του ψηφίσματος. Πριν λίγες μέρες το ICOMOS έχει μιλήσει με ανακοίνωση κόλαφο για τους κινδύνους των αρχαιοτήτων.

Το πλήρες ψήφισμα της 20ης Γενικής συνέλευσης του ICOMOS.

«Η 20ή Γενική Συνέλευση: Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία που έχει εκφράσει το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS καθώς και αρκετές άλλες δηλώσεις ανησυχίας που έχουν εκδοθεί από εθνικούς και διεθνείς θεσμικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και οργανώσεις, και πολλές ΜΚΟ.

Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου, ενός πολιτιστικού συγκροτήματος που χρονολογείται από την ύστερη αρχαιότητα ως τη μεταβατική περίοδο και την πρώιμη Μεσοβυζαντινή περίοδο (4ος – 9ος αιώνας μ.Χ.) και περιλαμβάνει την κύρια μαρμαρόστρωτη ρωμαϊκή οδό, Decumanus Maximus και το εμπορικό κέντρο της ρωμαϊκής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνοντας με ανησυχία ότι οι παρούσες προτάσεις για την εξέλιξη του έργου απειλούν την ακεραιότητα και αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και ότι ουσιωδώς αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν την αξία τους ως στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη το Σήμα Συναγερμού (Heritage Alert) του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS :

1. Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του παρόντος σχεδίου που προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

2. Καλεί τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση, την προστασία και τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, να αναθεωρήσουν το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσουν πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές σύμφωνες με τις προβλέψεις όλων των σχετικών διεθνών χαρτών, συμπεριλαμβανομένου της Χάρτας του ICOMOS για την Προστασία και Διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, τις διεθνείς συμβάσεις που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα.»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 − 2 =