simera-aitisis

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων εγγραφής, στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), έδωσε το ΥΠΑΑΤ με εγκύκλιό του.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής, στο Μ.Α.Α.Ε. και τον έλεγχο για την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει υποχρεωτικά, να προσκομίζεται:

«Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση: Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος».

Συμπληρωματικά, διευκρινίζεται ότι:

α) Έως και την ημερομηνία λήξης της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. λαμβάνονται υπόψη: αα) Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2022 και την Ε.Α.Ε. έτους 2023, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης, καθώς και η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ – πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη, κτηνοτρόφου – πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, υδατοκαλλιεργητή, ή λειτουργούντα αγροτουριστικές μονάδες έως 10 δωματίων, ή παραγωγού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 500 KW και αγρεργάτη/εργάτης γη για το χρονικό διάστημα από το έτος 2022 έως σήμερα.

αβ) Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2023, σε συσχέτιση με την Ε.Α.Ε. έτους 2023 και 2024, εφόσον έχει αρχίσει η υποβολή της ΕΑΕ 2024, καθώς και η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ – πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη, κτηνοτρόφου – πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, υδατοκαλλιεργητή, ή λειτουργούντα αγροτουριστικές μονάδες έως 10 δωματίων, ή παραγωγού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 500 KW και αγρεργάτη/εργάτη γης για το χρονικό διάστημα από το έτος 2023 έως σήμερα.

β) Από την ημερομηνία λήξης υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2023, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2023 και την Ε.Α.Ε. έτους 2024, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης, καθώς και η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ – πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη, κτηνοτρόφου – πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, υδατοκαλλιεργητή, ή λειτουργούντα αγροτουριστικές μονάδες έως 10 δωματίων, ή παραγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 500 KW και αγρεργάτη/εργάτη γης για το χρονικό διάστημα από το έτος 2023 έως σήμερα.

γ) Η Ε.Α.Ε. έτους 2024, εφόσον υποβάλλεται για πρώτη φορά, λαμβάνεται υπόψη, σε συσχέτιση με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2023, για τη χορήγηση βεβαιώσεων στις παρακάτω περιπτώσεις:

γα) Στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Μ.Α.Α.Ε., και ειδικότερα με την υπ’ αριθ. 909/61979/27-5-2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ.

γβ) Στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον έχει γίνει ένταξη του ενδιαφερόμενου στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

δ) Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης αποδεικνύουν την ένταξή τους στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς με την προσκόμιση των στοιχείων Μητρώου-Επιχείρησης (Εικόνα επιχείρησης), από την προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της ψηφιακής πύλης my AADE ή με τη βεβαίωση έναρξης/μεταβολής εργασιών φυσικού προσώπου στη ΔΟΥ.

ε) Για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο Μ.Α.Α.Ε. και την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης για παρελθόντα έτη, τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να υποβληθούν στο αρμόδιο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.) είναι αυτά που ίσχυαν κατά περίπτωση, κατά τη χρονική περίοδο για την οποία αιτείται ο ενδιαφερόμενος χορήγηση βεβαίωσης.

Για την έκδοση βεβαίωσης, θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση της ψηφιακής εφαρμογής του Μ.Α.Α.Ε., στο πεδίο «Υποβολή αιτήματος – Εκτύπωση βεβαίωσης» και στα σχόλια θα αναγράφεται το φορολογικό έτος, το οποίο εξετάζεται, η ιδιότητα την οποία αποδίδεται στον παραγωγό, ο σκοπός χρήσης της βεβαίωσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση θεωρείται απαραίτητη.

Επιπλέον, τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.) θα πρέπει να αποστέλλουν στο Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία των αγροτών, προκειμένου να ενημερωθεί η Α.Α.Δ.Ε, εφόσον η βεβαίωση έχει χορηγηθεί για φορολογική χρήση.

στ) Το Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων διαβίβασε στην Α.Α.Δ.Ε., αρχείο με τους Α.Φ.Μ. των επαγγελματιών αγροτών, προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037-038 στο έντυπο Ε1, ώστε κατά την εκκαθάριση των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, να αποδοθεί η προβλεπόμενη έκπτωση φόρου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 2 =