τουρκια ελλάδα ιταλια διακινητές

Υπόθεση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών και προσφύγων, με διεθνείς διαστάσεις, απασχόλησε τα Δικαστήρια Κομοτηνής την Τετάρτη 22/09 όπως αναφέρει το XRONOS.GR και ο συντάκτης Διονύσης Βοργιάς. Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης έκατσαν τρεις Ουκρανοί διακινητές μεταναστών, οι οποίοι συνελήφθησαν στους Κήπους Έβρου.

Η υπόθεση, όμως, δεν ήταν από τις συνήθεις που απασχολούν τις Αρχές του τόπου και γεμίζουν τα δικαστήρια της πόλης, δηλαδή… μία «απλή» διακίνηση με αυτοκίνητο που σταμάτησε στη Ροδόπη, αλλά εμπλέκονται πάνω από 100 διακινούμενοι, τρεις χώρες, ένα τουριστικό σκάφος, υποβόσκουσα εγκληματική οργάνωση, «ταρίφα» τουλάχιστον 300.000$ και μία σοβαρή καταγγελία για τη δράση των τουρκικών Αρχών.

Την υπόθεση αποκάλυψε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο δικηγόρος των τριών Ουκρανών Δημήτρης Μήλιογλου.

Γύρισαν… τη μισή Μεσόγειο

Περιγράφοντας το ταξίδι των διακινητών και των διακινούμενων, ο δικηγόρος είπε: «Επρόκειτο για μία ομάδα ανθρώπων που προφανώς είχαν μία στοιχειώδη οργάνωση. Η ομάδα αποτελείτο από Ουκρανούς, Μολδαβούς, Τούρκους, ακόμη και κάποιον από το Μπαγκλαντές. Αυτή η ομάδα είχε οργανώσει μία διακίνηση μεταναστών και προσφύγων, 104 ατόμων, από τις ακτές της Τουρκίας -συγκεκριμένα από το λιμάνι Μαρίνα της γνωστής Μαρμαρίδος- με ένα ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο σημειωτέον μετά από 10 χιλιόμετρα πλεύσης προσέγγισε μεσοπέλαγα στα τουρκικά χωρικά ύδατα ένα τουρκικό τουριστικό σκάφος και μεταβίβασε τους 104 μετανάστες και πρόσφυγες (Ιρακινής, Συριακής κι άλλων εθνικοτήτων). Το τουρκικό τουριστικό σκάφος πλοηγούμενο από τρεις Ουκρανούς πολίτες, προσπάθησε να τους διακινήσει στην Ιταλία. Για τον σκοπό αυτό είχε απενεργοποιήσει το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης, για να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός του ούτε από άλλα πλοία».

Το ταξίδι προς Ιταλία κράτησε 12 ημέρες και το πλοίο πέρασε… απαρατήρητο από Δωδεκάνησα, Βόρεια Κρήτης, Στενά Κυθήρων, διέσχισε όλο το Ιόνιο Πέλαγος κι έδεσε σε ακτή της πόλης Λοκρί Ιταλίας.

Συνελήφθησαν οι μετανάστες, συνέχισαν οι διακινητές

Στην Ιταλία, διακινούμενοι και διακινητές προχώρησαν προς την πόλη Μπάρι. Όταν χωρίστηκαν, οι μεν 104 διακινούμενοι συνελήφθησαν από τις ιταλικές Αρχές, οι δε διακινητές δεν εντοπίστηκαν και συνέχισαν την πορεία τους ταξιδεύοντας προς Ηγουμενίτσα. Εκεί, επιβιβάστηκαν σε ΚΤΕΛ μέχρι τη Θεσσαλονίκη και δεύτερο ΚΤΕΛ μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Στη συνέχεια, αποπειράθηκαν να εξέλθουν από την Ελλάδα προς Τουρκία μέσω Κήπων, στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην Ουκρανία.

«Είχαν τα διαβατήριά τους. Όμως, όταν έφτασαν στους Κήπους των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα διαβατήριά τους δεν έφεραν τη σφραγίδα εισόδου στην Ελλάδα. Ούτε και στην Ιταλία είχαν την σφραγίδα του ιταλικού κράτους», δήλωσε ο δικηγόρος και μετέφερε το τι συνέβη στα σύνορα: «προφανώς έχοντας εγκαταλειφθεί από την ομάδα που τους καθοδηγούσε στην αρχή, εμφανίστηκαν στο Τελωνείο Κήπων Αλεξανδρούπολης, όπου οι ελληνικές Τελωνειακές Αρχές αμέσως εντόπισαν την παράλειψη. Σε ερωτήσεις που υπεβλήθησαν, αυτοί απάντησαν την αλήθεια και μάλιστα επέδειξαν τα κινητά τους τηλέφωνα, που χρησιμοποιούνται ως gps, μέσω του οποίου έδειχναν την πορεία που ακολούθησαν με το πλοίο, την οποίο επεδείκνυαν στους επικεφαλής της οργάνωσης διακίνησης μεταναστών».

«Ταρίφα» 300.000$

Ο Δημήτρης Μήλιογλου μάλιστα χαρακτηρίζει ως «τα θύματα της όλης υπόθεσης» τους τρεις Ουκρανούς, αφού ήταν αυτοί που είχαν τις μικρότερες απολαβές και το μεγαλύτερο ρίσκο από τη διακίνηση, δεν ήταν οι εγκέφαλοι του κυκλώματος και φάνηκε πως εγκαταλείφτηκαν από την οργάνωση.

Της σύλληψης των Ουκρανών, ακολούθησε εμπεριστατωμένη έρευνα της ΕΛΑΣ που απέδειξε πως επρόκειτο για μεγάλη υπόθεση διακίνησης μεταναστών. Οι Ουκρανοί ομολόγησαν στις Αρχές, ενώ σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τους διακινητές στην ΕΛΑΣ, η «ταρίφα» μεταφοράς από Τουρκία, Ιταλία ήταν 3.000$ ανά διακινούμενο, δηλαδή περισσότερες από 300.000$ συνολικά!

Ισόβια για τους Ουκρανούς

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης δίκασε σε πρώτο βαθμό τους τρεις Ουκρανούς. «Επιβλήθηκε στον καθένα ποινή κάθειρξης 222 έτη και 4 μήνες και 10.501.000 ευρώ χρηματική ποινή. Πλην όμως σύμφωνα με τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, τα έτη που οφείλουν να εκτίσουν είναι 20 έτη», ενημέρωσε ο δικηγόρος. Επί της ουσίας μπορούν να αποφυλακιστούν ακόμη κι όταν εκτίσουν τα 3/5 της ποινής τους δηλαδή 12 έτη, ενώ η χρηματική ποινή θεωρείται βέβαιο πως δεν θα αποδοθεί ποτέ.

Αυτό που έκανε αίσθηση μάλιστα στο Δικαστήριο είναι πως, μολονότι οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν το έγκλημά τους όταν συνελήφθησαν, στο ακροατήριο αρνήθηκαν κάθε κατηγορία. Αντίστοιχα, άσκησαν έφεση, ισχυριζόμενοι πως δεν είχαν καμία εμπλοκή στη διακίνηση. «Εδώ κατά τη γνώμη μου υπήρξε κάποιος εκφοβισμός τους, να μην συνεχίζουν να μιλούν, αλλά ήδη το “κακό” για την οργάνωση το είχαν κάνει», εκτίμησε ο δικηγόρος.

Τα στραβά μάτια από τις τουρκικές Αρχές

Εκτός από το νομικό σκέλος της υπόθεσης, για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια έρχεται η… εφευρετικότητα των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης προσώπων, που με καλοστημένες «επιχειρήσεις», σύμμαχο την τεχνολογία, ακόμη και χρηματισμούς Αρχών, προσπαθούν να πετυχαίνουν τους σκοπούς τους.

Μιλώντας γενικά για το μεταναστευτικό, ο Δημήτρης Μήλιογλου είπε: «η μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και στην πηγή του, δηλαδή στην Τουρκία», ενώ προέβη και σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία, επικαλούμενος όσα ειπώθηκαν από τους διακινητές προς τις ελληνικές Αρχές: «όταν εκκίνησε το ιστιοφόρο σκάφος από τη μαρίνα Μαρμαρίδος, σύμφωνα πάντοτε με τις ελληνικές Αρχές, ο επικεφαλής της οργάνωσης είχε προσεγγίσει τις τουρκικές Αρχές και μάλλον τους χρημάτισε, προκειμένου να αποφευχθεί ο τουρκικός έλεγχος στο ιστιοφόρο. Αν γινόταν ο κατάλληλος έλεγχος από τις τουρκικές Αρχές, αμέσως θα συλλαμβάνονταν, όπως όφειλαν να κάνουν οι αρχές».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 − nine =