Διακόφτι Κύθηρα

Σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη του ανοικτού δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών της περιόδου 2024-2025, οι γραμμές που εξυπηρετούν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα για άλλη μία χρονιά μένουν εκτός της κατηγορίας “1” πλοίων, που θα εξασφάλιζαν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και αυξημένη ασφάλεια. Αντίθετα, τα νησιά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από πλοία κατηγορίας “3”, τα οποία χαρακτηρίζονται από μικρότερη ταχύτητα και παλαιότερα κατασκευαστικά πρότυπα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των κατοίκων και των τοπικών φορέων, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν πλοία νέας γενιάς, ικανά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των νησιών, ειδικά κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Τα πλοία της κατηγορίας “3”, που προβλέπονται από την προκήρυξη, έχουν ήδη αποδειχθεί ανεπαρκή, καθώς οι συχνές ακυρώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο δυσχεραίνονται.

Οι πλοίαρχοι και οι κάτοικοι των Κυθήρων έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κακή ποιότητα των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η έλλειψη σύγχρονων και ασφαλών πλοίων έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την καθημερινότητά τους, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τις διαμαρτυρίες για καλύτερα πλοία, η νέα προκήρυξη επιβεβαιώνει τη συνέχιση της πολιτικής που αντιμετωπίζει τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα ως «ξεχασμένα» νησιά. Η προκήρυξη της σύμβασης για πλοία κατηγορίας “3” καταδεικνύει την έλλειψη βούλησης για ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών, αφήνοντας τα νησιά αυτά να εξαρτώνται από πλοία που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Προκήρυξη ανοικτού δημόσιου διεθνούς αρχικού μειοδοτικού διαγωνισμού

ΠΕΠΕΝ: Ζητά βελτιώσεις στο λιμάνι Διακοφτίου

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) ζητά βελτιώσεις σε 102 λιμάνια σε νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων, μέσω της Έκθεσης Λιμένων 2024.

Η έκθεση καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πλοίαρχοι κατά την προσέγγιση του λιμανιού του Διακοφτίου, παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.

Δείτε παρακάτω τις κατηγορίες πλοίων σύμφωνα με τον διαγωνισμό

Δείτε τις γραμμές των Κυθήρων – Αντικυθήρων όπως αναφέρονται στο διαγωνισμό:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × five =