greek independence day, parade, military
Photo by dimitrisvetsikas1969 on Pixabay

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας τους, οι στρατεύσιμοι απολύονται από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού. Η απόλυση αυτή δεν είναι οριστική, αφού στην πραγματικότητα οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν μία άδεια μακράς διαρκείας μέχρι ο Ελληνικός Στρατός να τους ξανακαλέσει για μετεκπαίδευση, επιστράτευση, ή για τη δοκιμή του συστήματος επιστράτευσης.

Σκοπός της Επιστράτευσης είναι η συμπλήρωση των Μονάδων του Στρατού που πάσχουν από τον καιρό της ειρήνης και η συγκρότηση νέων με προσωπικό, μεταφορικά μέσο και λοιπά υλικά, ώστε να αυξηθεί η δύναμη του Στρατού και να γίνει ικανός να αντιμετωπίσει μια εξωτερική απειλή. Η συμπλήρωση των ενεργών Μονάδων και η συγκρότηση νέων, γίνεται με προσωπικό που προέρχεται από πρόσκληση και κατάταξη Εφ. Αξκών και Οπλιτών και με κάθε είδους υλικά και μέσα, που άλλα βρίσκονται από τον καιρό της ειρήνης στις αποθήκες και άλλα επιτάσσονται από αυτά που διαθέτουν οι πολίτες της χώρας.

Γενική Επιστρά́τευση – «πορτοκαλί» συναγερμός

Σε περίπτωση «πορτοκάλι» συναγερμού, οι υπόχρεοι καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής, το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές, το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος ΦΑΠ. Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβασης το χρονικό περιθώριο που τίθεται, τότε ΑΜΕΣΑ πρέπει να μεταβείς στο ΣΠΕ (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης. Πρακτικά όμως, όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών. Αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα.

Γενική Επιστράτευση – «κόκκινος» συναγερμός

Στην κατάσταση αυτή, όσον αφορά στις ηλικίες ισχύουν ό,τι και παραπάνω, ωστόσο μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά, στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

Πρόσκληση Εφέδρων

Ως έφεδρος θα κληθείς στα όπλα, σε περίπτωση Επιστράτευσης, με κάποιο από τους εξής τρόπους:

  • Με προκηρύξεις που τοιχοκολλούνται σε πολυσύχναστα, μέρη πόλεων ή χωριών, ή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κοινού (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδες), με βάση τα συνθηματικά που είναι γραμμένα πάνω στο Ειδικό Φύλλο Πορείας που θα σου δοθεί κατά την απόλυσή σου και θα αντικαταστάται από καιρό σε καιρό
  • Με ΦΑΠ που θα σου επιδοθεί από Αστυνομικό Όργανο και ενδεχόμενα από Στρατιωτική Αρχή

Με τους ίδιους τρόπους, εκτός από τις προκηρύξεις, θα κληθείς και κατά την ειρήνη για μετεκπαίδευση ή συμμετοχή σε ασκήσεις. Εάν η ανακοίνωση γίνει με τα Μέσα Ενημερώσεως του κοινού τότε θα κληθείς με μια από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του ΕΦΠ, όπως:

  • Το χρώμα του ΕΦΠ
  • Το γράμμα Η μαζί με έναν αριθμό
  • Το γράμμα Ω μαζί με έναν αριθμό
  • Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα με έναν τετραψήφιο αριθμό

Κατά την αναχώρησή για τη Μονάδα θα πρέπει να πάρεις μαζί σου:

  • Την Αστυνομική ταυτότητα
  • Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης
  • Το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ)
  • Το ΦΑΠ (εφόσον κλήθηκες μ’ αυτό)
  • Το δίπλωμα οδηγού αυτ/του ή μηχανήματος (εφόσον έχεις)
  • Ένα μικρό σακίδιο με τα ατομικά είδη
  • Ξηρή τροφή, για δυο (2) μέρες

Βασικές Οδηγίες

Να τηρείς σε καλή κατάσταση το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ) μέσα σε ζελατίνα και να έχεις πάντοε μαζί σου, γιατί είναι δυνατόν να κηρυχθεί Επιστράτευση αιφνιδιαστικά. Όταν ταξιδεύεις εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να έχεις μαζί σου το Ειδικό Φύλλο Πορείας. Όταν κληθείς για κατάταξη:

  • Να μελετήσεις προσεκτικά τις οδηγίες για τον Έφεδρο που βρίσκονται γραμμένες στο πίσω μέρος του Ειδικού Φύλλου Πορείας και να συμμορφωθείς προς αυτές
  • Να κινηθείς αμέσως και με τον ταχύτερο τρόπο προς τη Μονάδα σου, χρησιμοποιώντας αντί εισιτήριο τα αποκόμματα τοι Ειδικού Φύλλου Πορείας. Αν πρόκειται για άσκηση ή μετεκπαίδευση να πάρεις κατάσταση επιβίβασης από το Φρουραρχείο του τόπου σου και να μη χρησιμοποιήσεις τα αποκόμματα
  • Αν υπάρχει έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων ή είσαι μακριά από τη Μονάδα που θα παρουσιαστείς, να πας στο Φρουραρχείο ή στην Αστυνομική Αρχή του τόπου για να σε διευκολύνουν. Σε περίπτωση που πάνω στο Ειδικό Φύλλο Πορείας έχουν γραφεί οδηγίες να παρουσιαστείς σε Στρατόπεδο πρoώθησης Εφέδρων ή σε οποιοδήποτε χώρο συγκέντρωσης Εφέδρων, να κατευθυνθείς προς αυτά που θα αναλάβουν την προώθησή σου
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven + 14 =