Πακέτο μέτρων, με έμφαση στους νέους, φρένο στις ανατιμήσεις της ΔΕΗ και μείωση τελών κινητής τηλεφωνίας και Internet, αλλά συνεπές στη “μεταρρυθμιστική” του ιδεολογική λογική, παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις, καθώς “μοίρασε λεφτά” και προέβη σε κινήσεις εντυπωσιασμού, επιμένοντας όμως ταυτόχρονα σε βασικές πολιτικές και ιδεολογικές του πολιτικές, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης των νέων και οι συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία. Οι παροχές όμως που εξήγγειλε προκάλεσαν στην αίθουσα την απορία εάν τελικά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές, το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ιδίως στους νέους και τη μεσαία τάξη, ενώ όρισε ως ακροατήριο του τη “μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του ορθολογισμού και της προόδου, αυτή που θέλει την πατρίδα μας στον πυρήνα της Ευρώπης, περήφανη όμως για την ιστορία και ταυτότητα της, που ζητά αλήθειες έστω και εάν είναι σκληρές, την πλειονότητα που απορρίπτει την αχρείαστη πόλωση” . Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει μία “πλατιά συμμαχία της λογικής, της ενότητας και του αποτελέσματος” και σε αυτή την κατεύθυνση δήλωσε ότι θα κινηθούν οι εξαγγελίες του για το 2022, με μέτρα για όλους τους πολίτες και ιδίως για τους νέους.
Σημειωτέον δε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει κυρίως με θετικό λόγο, κάνοντας ελάχιστες και έμμεσες αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ είναι σαφές ότι επιχείρησε αφενός να απευθυνθεί στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ, αλλά και να επαναπροσεγγίσει κεντρώους ψηφοφόρους και να “θεραπεύσει” τη σχέση της ΝΔ με τους νέους και τη μεσαία τάξη.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επτά μέτρα για τη νέα γενιά και στρατηγική 90 σημείων/πολιτικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους νέους τους επόμενους έξι μήνες, με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
7 μέτρα για τους νέους:
1.«Πρώτο ένσημο» / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη)
2.Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας)
3.Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
4.Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.
5.δώρο στο κινητό τους 50 GB για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
6.Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους
7.Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας- Απορρόφηση των ανατιμήσεων σε ΔΕΗ
Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν γίνει ως ένα πρώτο ανάχωμα στην ακρίβεια και πρόσθεσε:
“Εκτός από το πρώτο ανάχωμα του ήδη αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας:
Πρώτον, στοχευμένα μέτρα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.
Δεύτερον, αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. Γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται, αλλά δύσκολα αποκλιμακώνονται. Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Και τρίτον, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού.”
Το τρίτο αυτό σημείο αφορά πρώτα από όλα στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.
“Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αμέσως συγκροτεί ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων για όλους τους καταναλωτές” ανακοινωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι: “Δεν μιλάμε συνεπώς μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, μιλάμε για το σύνολο των πολιτών”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε πρώτη φάση θα διατεθούν 150 εκ ευρώ στο Ταμείο αυτό και σημείωσε ότι η κρατική επιχορήγηση σε συνδυασμό με την έκπτωση που θα κάνει η ΔΕΗ, θα απομειώσουν ή και θα μηδενίσουν όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.
Ανέφερε ενδεικτικά ότι για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, που είναι ο μέσος όρος για τα περισσότερα νοικοκυριά, δε θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα, ενώ διαφορετικά η αύξηση θα ήταν από 20 έως 44 ευρώ.
Υποστήριξε ότι αυτό αποδεικνύει ότι: “Η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε έκτακτη πρόκληση και η ΔΕΗ καθώς αναγεννιέται έχει τη δύναμη να προστατέψει τους πελάτες της” σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ ανοίγει έτσι και το δρόμο για τους ιδιώτες παρόχους.
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι η επιδότηση θα φορά σε πρώτη φάση το διάστημα μέχρι τέλος του έτους και θα αφορά και επιχειρήσεις με ρεύμα χαμηλής τάσης.
Φτηνότερες τηλεπικοινωνίες
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης σειρά από μέτρα:
Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους
Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό
Μείωση του ΕΝΦΙΑ
Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)
Ανακοίνωσε επίσης ότι τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. “Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη” σχολίασε
Μέτρα υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων
Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές
Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές
Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου
Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία
Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες
Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%
Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022
Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022
Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό
Πρωτοβάθμιες δομές υγείας με ΣΔΙΤ
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι που πρέπει να προχωρήσουν “μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας” και συγκεκριμένα:
- Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών.
- Πιο αποτελεσματικός ΕΟΠΥΥ
- Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.
- Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.
Νέα έργα για τη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να απαντήσει και στη δυσαρέσκεια που φέρεται να επικρατεί στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνοντας:
- Διπλή ανάπλαση γηπέδου Άρη στην Πυλαία και πάρκου στη Χαριλάου
- Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική θεσσαλονίκη
- Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα
- Μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική θεσσαλονίκη
- Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο καλοχώρι
Έρχεται και νέα μείωση ΕΝΦΙΑ
“O ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο” προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά”.
Ανέφερε επίσης όσον αφορά στα αμυντικά ότι τα 18 Rafale σύντομα θα γίνουν 24.