timi-gala

Στα 1,80 ευρώ έχουν βάλει τον πήχη για το πρόβειο, συνεταιριστικές οργανώσεις και κτηνοτρόφοι στις βασικές ζώνες παραγωγής, ενώ οι τυροκόμοι προτάσσουν το επιχείρημα της ακρίβειας που έχει επίπτωση στην κατανάλωση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των μονάδων μεταποίησης με τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους για την τιμή απορρόφησης του αιγοπρόβειου γάλακτος τη νέα γαλακτοκομική περίοδο κι ενώ η Φέτα στο ράφι έχει φθάσει να πωλείται στην Ελλάδα ως και 12-13 ευρώ το κιλό. Οι παραδόσεις γάλακτος αυτή την περίοδο είναι μειωμένες, με τις τιμές να αγγίζουν ήδη και τα 1,35 ευρώ για το πρόβειο γάλα, ίσως και λίγο υψηλότερα. Για την καινούργια χρονιά τώρα οι κτηνοτρόφοι έχουν βάλει μια κόκκινη γραμμή στα 1,80, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος ζωοτροφών, που παρά το άνοιγμα των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, δεν λέει να… αποκλιμακωθεί.

Το στίγμα για τη νέα χρονιά δίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του επιτυχημένου Συνεταιρισμού από το Λιβάδι Ελασσόνας (Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου), κ. Τάσος Αντωνίου, σημειώνοντας ότι οι Συνεταιρισμοί έχουν επιλέξει ως γραμμή άμυνας τα 1,80 ευρώ το κιλό για το πρόβειο της νέας σεζόν, ώστε να βγουν πέρα τα κόστη. Όπως είπε σήμερα στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντωνίου γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά ίσως υπάρξει αποτέλεσμα, πολύ πιο αργά από πέρσι, δηλαδή ίσως και το Σεπτέμβριο. Αλλά και από τον Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, όπως μας είπαν δεν υπάρχει κάποιο νέο σε σχέση με τις τιμές του γάλακτος της νέας σεζόν.

Ο κ. Κώστας Τόπας έχει μονάδα με 400 πρόβατα στην περιοχή του Αλμυρού, ενώ είναι αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αλλά και μέλος στην ΕΔΟΦ. Σήμερα πληρώνεται έως 1,32 ευρώ το κιλό το πρόβειο γάλα, ενώ όπως μας λέει υπάρχουν μονάδες με μεγαλύτερα τονάζ που παίρνουν ήδη και 1,35 ευρώ το κιλό. Όπως εξηγεί: «περιμέναμε να ανοίξει η Ουκρανία, μήπως πέσουν οι τιμές των ζωοτροφικών σιτηρών. Το άνοιγμα έγινε, αλλά υπάρχει μεγάλη ξηρασία στην ΕΕ και στην Ελλάδα, αν και δεν έχουμε τόση ξηρασία, υπάρχουν απώλειες από άλλες αιτίες. Για παράδειγμα μεγάλο πρόβλημα είναι τα αγριογούρουνα που έχουν καταφάει τις καλλιέργειες και κυρίως τα καλαμπόκια. Αν, όπως ακούγεται ανοίξει το καλαμπόκι στα 30 λεπτά, τότε εκτιμώ πάμε για μεγάλη άνοδο στο γάλα. Πέρσι το γάλα ξεκίνησε με μια τιμή γύρω στα 1,20 ευρώ το κιλό. Φέτος υπάρχει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τυροκόμους-μεταποίηση. Πέρσι τέτοια εποχή είχαν βγει οι τιμές. Πέρα από το καλαμπόκι είναι πολύ ψηλά και η σόγια. Όσο πάμε, εκτιμώ πως το γάλα θα μειώνεται, άρα θα ανεβεί η τιμή του. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα ανεβούν και τα τυριά. Καλώ το ΥπΑΑΤ να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε το ΥπΑΑΤ επί Αραμπατζή-Βορίδη, σε σχέση με τους ελέγχους, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με αθρόες εισαγωγές».

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ήδη το πρόβειο γάλα πληρώνεται πέριξ του 1,30 ευρώ το κιλό. Σημαντικό ρόλο στην περιοχή παίζει ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Θέρμου, ο οποίος όμως δεν αναμένεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία παρά μόνο κοντά στο Σεπτέμβριο, όπως μας λένε άνθρωποί του.

Μπίκας Αλέξανδρος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 3 =