Κλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Δημοσθένη Σαρηγιάννη, αλλά και τον καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, που θα οδηγήσουν ακόμη και σε 80 νεκρούς την εβδομάδα.

Εν όψει επανέναρξης των μαθημάτων στα σχολεία οι ειδικοί επιστήμονες καλούν τους γονείς να είναι προσεκτικοί και να λάβουν προληπτικά μέτρα. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, μέτρα για την την επικείμενη έξαρση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των νοσηλειών λαμβάνονται και στα νοσοκομεία. Δύο περιφερειακά νοσοκομεία, το Μποδοσάκειο στην Πτολεμαΐδα και το Χατζηκώστα στα Ιωάννινα ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν έως τις 15 Ιανουαρίου τα επισκεπτήρια και επιβάλλουν τα rapid tests στους συνοδούς των ασθενών. Επιπλέον την Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι το ΝΙΜΤΣ θα παραχωρήσει έως το τέλος Μαρτίου 50 κλίνες νοσηλείας και κλίνες αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας στο ΕΣΥ, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα εφημεριών του.

Δ. Σαρηγιάννης: «Θα φτάσουμε τα 8.800 κρούσματα την ημέρα»

Την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε τα 8.800 κρούσματα την ημέρα έκανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμός ΣΚΑΪ είπε ότι «τα Χριστούγεννα ήμασταν στα 5.800 ημερήσια κρούσματα» και εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση και του αριθμού των νεκρών, που ήδη κυμαίνεται στους 50-60 ασθενείς εβδομαδιαίως.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε πως «όταν έχουμε μεγάλη διασπορά, αυξάνουμε τις πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με τον ιό. Επομένως, στις ευπαθείς ομάδες αυξάνεται η πιθανότητα για κρίσιμη νόσηση».

Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε αυξήσεις στις νοσηλείες και στους θανάτους, περίπου στους 78 με 80».

Καθώς από τη Δευτέρα, τα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «καλό θα είναι οι γονείς «να κάνουν self test στα παιδιά για να είναι σίγουροι ότι έχουν χαμηλό ιικό φορτίο». Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, είπε ότι «είναι χρήσιμη, αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης του καθενός».

Θ. Βασιλακόπουλος: Χρειάζεται νέο τείχος ανοσίας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι ήδη το νούμερο των ανθρώπων που χάνονται από κορονοϊό είναι «τρομερό», καθώς φτάνουν τους 50-60 ανθρώπους την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Όπως είπε, περισσότεροι εμβολιάζονται για γρίπη από την οποία έχουμε χάσει 5 ανθρώπους, παρά για κορονοϊό, ενώ οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια αντί 130.000. Επίσης τόνισε ότι τα λύματα, που είναι ένας πολύ ασφαλής δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί σε 10-15 ημέρες, δείχνουν ότι υπάρχει πολύ αυξημένη κυκλοφορία κυρίως του κορονοϊού, που σημαίνει ότι έρχεται αύξηση τις επόμενες εβδομάδες. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αρκετοί θα εμβολιαστούν και θα προλάβουν το κακό και σιγά σιγά θα ξαναχτίσουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτό το κύμα, μέχρι να έρθει, αν έρθει, το επόμενο».

Εξήγησε ότι ο κορονοϊός «μπορεί για πολλά χρόνια να κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια φάση έξαρσης όπως τώρα, πρέπει να τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε ότι οι άνθρωποι που κυρίως κινδυνεύουν «είναι αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από νοσήματα. Άρα, αν κάποιοι πρέπει υποχρεωτικά για το δικό τους καλό να φοράνε μάσκα, είναι αυτοί οι άνθρωποι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς ούτε αυτοί οι άνθρωποι δεν φοράνε μάσκα. Το πρόβλημα στους χώρους υγείας είναι να μην πάμε εμείς που είμαστε υγιείς και κολλήσουμε τους ευπαθείς συνανθρώπους μας. Εμείς οι γιατροί για παράδειγμα μέσα στα νοσοκομεία, όταν μπαίνουμε στους θαλάμους, πάντα φορούσαμε μάσκα για να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας, ενώ οι συγγενείς εκείνων που νοσηλεύονται δεν κάνουν το ίδιο».

Όσον αφορά την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τα παιδιά μας ξανά να φοράνε μάσκα και να μειώσουν την κοινωνικότητά τους, διότι οι παππούδες ή γιαγιάδες ή κάποιοι ενήλικοι δεν φορούν μάσκα για να προστατευτούν».

Έρχεται το ρινικό εμβόλιο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας καθησύχασε και όσους έχουν επιφυλάξεις για το εμβόλιο, λέγοντας ότι «έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως και σε δισεκατομμύρια ανθρώπους» και πως «όλες τις πιθανές παρενέργειες τις ξέρουμε, είναι ήπιες, και όχι μακροχρόνιες. Είμαι εμβολιασμένος και ο γιος μου είναι δεκατριών ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί και αύριο θα κάνει κανονικά τον εμβολιασμό του».

Πρόσθεσε δε ότι στη μάχη κατά του κορονοϊού θα μπει και ένα επιπρόσθετο εμβόλιο που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη μορφή ρινικού σπρέι θα χρησιμοποιείται για μύτη και στόμα, δηλαδή για προστασία στο ανώτερο αναπνευστικό. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, το ρινικό εμβόλιο πιθανόν μέχρι τέλος του χρόνου θα πάρει έγκριση για την κυκλοφορία του και θα χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τα άλλα εμβόλια.

Με μέτρα προστασίας από τον ΕΟΔΥ θα ανοίξουν τα σχολεία

Τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από την Δευτέρα, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η κυρία Αγαπηδάκη και αναφερόμενη στον μίνι-ανασχηματισμό, είπε ότι οι αλλαγές έγιναν προς όφελος της εκσυγχρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα προεκλογικό πλάνο, το οποίο υπηρετούν όλα τα στελέχη.

Αναφορικά με το ΕΣΥ, είπε πως θα υπάρξουν προσλήψεις γιατρών στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς και ότι προχωρά η επιλογή νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Σχετικά με τον κορονοϊό και την εξάπλωση του, η Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω και της έξαρσης της γρίπης, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων προστασίας, κυρίως σε δομές υγείας και φροντίδας ατόμων από ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, τόνισε ότι όλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνεται στο εξής σε ετήσια βάση, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + 14 =