apopsilosi-dason

Πάνω από 100 ηγέτες δεσμεύονται να τερματίσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση δασών ως το 2039, στην πρώτη μεγάλη συμφωνία της συνόδου COP26 στη Γλασκώβη.

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν είναι και η Βραζιλία, όπου μεγάλες εκτάσεις δάσους της βροχής στον Αμαζόνιο έχουν αποψιλωθεί. Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει κεφάλαια ύψους 19,2 δισ. δολαρίων.

Ειδικοί του χώρου καλωσόρισαν αυτή την εξέλιξη, μα προειδοποίησαν ότι μια προηγούμενη συμφωνία το 2014 δεν είχε καταφέρει να επιβραδύνει την αποψίλωση, και υπογράμμισαν ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται.

Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, η διακήρυξη αυτή θα καλύπτει δάση έκτασης που υπερβαίνει τα 13 εκατ. τετραγωνικά μίλια (πάνω από 33,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα). «Θα έχουμε μια ευκαιρία να δώσουμε τέλος στη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτητή της φύσης, και αντ′ αυτού να γίνουμε φύλακάς της», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία άνευ προηγουμένου.

Η αποψίλωση των δασών συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή επειδή μειώνει τα δάση, που απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε πως «περισσότεροι ηγέτες από ποτέ άλλοτε» – 110- προέβησαν στη συγκεκριμένη, ιστορική δέσμευση.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη δέσμευση αυτή, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καλύπτουν περίπου το 85% των δασών του κόσμου. Μέρος των χρημάτων θα πάει σε αναπτυσσόμενες χώρες για την αποκατάσταση γης που έχει υποστεί ζημιά, την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την υποστήριξη κοινοτήτων ιθαγενών.

Επίσης, κυβερνήσεις 28 χωρών δεσμεύτηκαν επίσης να βγάλουν την αποδάσωση από το διεθνές εμπόριο τροφίμων και άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως πχ σόγια, κακάο κ.α.. Σημειώνεται πως οι εν λόγω βιομηχανίες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των δασών, καθώς κόβονται δέντρα για να δημιουργηθεί χώρος για να βόσκουν τα ζώα ή να γίνονται καλλιέργειες.

Τα δάση απορροφούν περίπου το 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση World Resources Institute. O κόσμος μας έχασε 258.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους το 2020, σύμφωνα με την πρωτοβουλία Global Forest Watch.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × five =