Στην εκπομπή “Πρωινή Ζώνη” του Action24 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, βρέθηκε καλεσμένος ο Πατέρας Ιωάννης Παπανδρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Κυθήρων. Στην παρέμβασή του, έθεσε το κρίσιμο ζήτημα των κενών θέσεων καθηγητών στο Γυμνάσιο Κυθήρων, ένα πρόβλημα που έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις στην εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου.

Σύμφωνα με τον Πατέρα Ιωάννη, από το Μάιο υπήρξαν τοποθετήσεις νέων καθηγητών για το Γυμνάσιο, όμως αρκετοί από αυτούς, αφού ορκίστηκαν, ζήτησαν άδεια λόγω εγκυμοσύνης ή άλλων προσωπικών λόγων. Η δεύτερη φάση τοποθετήσεων καθηγητών τον Σεπτέμβριο αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να έχουν μόλις τρεις ώρες μάθημα την ημέρα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες αναγκάζονται να παραμένουν στο προαύλιο του σχολείου χωρίς εκπαιδευτική κάλυψη.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια τεράστια εκπαιδευτική ανισορροπία στο νησί, καθώς λείπουν βασικοί καθηγητές, όπως μαθηματικός, θεολόγος, φιλόλογος και φυσικός, μεταξύ άλλων. Η διοίκηση του σχολείου έχει απευθυνθεί στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας ταχύτερη κάλυψη των κενών, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να συνεχίσουν χωρίς εκπαιδευτική κάλυψη σε βασικά μαθήματα.

Ο Πατέρας Ιωάννης τόνισε επίσης το γεγονός ότι τα Κύθηρα ανήκουν σε δυσπρόσιτη περιοχή, γεγονός που αποθαρρύνει πολλούς καθηγητές από το να παραμείνουν στο νησί. Παρά το γεγονός ότι προσφέρονται επιδόματα για την απομακρυσμένη περιοχή, το υψηλό κόστος ζωής και οι δυσκολίες πρόσβασης καθιστούν το νησί μια μη ελκυστική επιλογή για νέους καθηγητές.

Στην εκπομπή συζητήθηκε και η πρόταση για ψηφιακά φροντιστήρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, ωστόσο ο Πατέρας Ιωάννης ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τέτοια πρωτοβουλία στα Κύθηρα.

Ολοκληρώνοντας, ο Πατέρας Ιωάννης τόνισε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς το σχολείο των Κυθήρων, με περίπου 90 μαθητές, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, ενώ συνολικά στο νησί φοιτούν περίπου 400 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, που συμμετείχε στην εκπομπή, σημείωσε ότι ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα Κύθηρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − 11 =