Οι βορειοελλαδίτες του τουριστικού κλάδου είχαν αυξημένες ελπίδες, για τη φετινή σεζόν, από τον χερσαίο τουρισμό, οι οποίες όμως φαίνεται να διαψεύδονται όσο περνάνε οι μέρες και σύμφωνα με τα στοιχεία των Συμβούλων ΟΕΥ στις ελληνικές διπλωματικές αρχές σε Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Τουρκία, αλλά και από τα μηνύματα που παίρνουν Έλληνες ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική.
Πολύ ενδιαφέροντα ήταν τα όσα λέχθηκαν στη στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε εχθές το ΕλληνοΣερβικό Επιμελητήριο Βόρειας Ελλάδας, με θέμα «Καλοκαίρι 2021:Με το βλέμμα στραμμένο στον χερσαίο τουρισμό».
Τους ομιλητές χαιρέτισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Γεωργάκος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης.
Οι Σέρβοι δεν αντέχουν το κόστος του PCR τεστ
Για τους Σέρβους, όπως και για όλους τους Βαλκάνιους, η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, είναι αγαπημένοι προορισμοί, αλλά η πανδημία προκάλεσε προβλήματα που και τη φετινή σεζόν ανακόπτουν την κάθοδό τους στη χώρα μας, παρά την έγκαιρη κινητοποίηση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργείου Τουρισμού για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Ως και το 2019, ένα εκατομμύριο Σέρβοι έρχονταν το χρόνο στην Ελλάδα, δηλαδή 1 στους 7 ερχόταν στη χώρα μας για διακοπές. Το 2020 ήρθαν μόλις 60.200, ακυρώθηκαν 250.000 ταξίδια που θα γίνουν κάποια στιγμή με voucher που χορηγήθηκαν, ενώ πάρα πολλοί Σέρβοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα μας, έμειναν αναγκαστικά, επί μήνες, μακριά από τα σπίτια τους.
Όλοι, στη Σερβία, περίμεναν πότε θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλά τελικώς ούτε οι μισοί, απ’ ότι το 2019, δε θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Βασίλης Σκρόνιας, σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στην πρεσβεία μας στο Βελιγράδι, να έρθουν 500.000 Σέρβοι τουρίστες κι’ αυτό λόγω των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν.
Υπενθυμίζεται πως για να περάσουν ξένοι τουρίστες τα σύνορα, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή, αρνητικό PCR τεστ ή βεβαίωση ότι νόσησαν, διαπιστωμένη με PCR τεστ ή εξέταση αντιγόνου.
Όπως είπε ο κ. Σκρόνιας, το κόστος του PCR τεστ είναι 76 ευρώ, πολύ σημαντική δαπάνη για μία τετραμελή οικογένεια, όταν ο μέσος μισθός στη Σερβία είναι 475-500 ευρώ. Έτσι, μάλλον οι οικογένειες θα στραφούν προς Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία που έχουν ανοίξει πλήρως τα σύνορά τους. Μάλιστα στην Αλβανία προσφέρουν πακέτα με 70 ευρώ/άτομο/εβδομάδα.
Πρόκειται για καθαρή περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της Ελλάδας, ενώ η Σερβία δε δείχνει να ανησυχεί για τους πολίτες της, που θα επιστρέφουν από τις χώρες αυτές, καθώς υπάρχει μία μεροληπτική «διπλωματία του covid».
Εκτός όμως από τις οικογένειες, και πολλά νέα άτομα, κάτω των 25 ετών, που είναι αντίθετα με το εμβολιαστικό κίνημα, μάλλον θα κινηθούν προς άλλες κατευθύνσεις για τις διακοπές τους.
Βούλγαροι: Πρόβλημα οι ουρές στον Προμαχώνα
Όπως για τους Σέρβους, έτσι και για τους Βούλγαρους, η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός. Πριν την πανδημία ως και 1,5 εκατ. Βούλγαροι ( σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 3 εκατ. λόγω διαφορετικού τρόπου καταγραφής) έρχονταν στην Ελλάδα για διακοπές. Ακόμη και πέρυσι, ήρθαν στη χώρα μας 180.000 Βούλγαροι.
Όμως και για τους Βούλγαρους το κόστος του PCR τεστ είναι σημαντικό, όπως είπε ο κ. Δημήτρης Μάος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στην πρεσβεία μας στη Σόφια. Πέραν όμως αυτού, οι Βούλγαροι έχουν και το μεγάλο πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στον Προμαχώνα, που κυμαίνονται από περίπου 4 ώρες ως και 7-8 ώρες, τους μήνες του καλοκαιριού.
Πέραν αυτού, υπάρχουν πολλά παράπονα επειδή παραμένει κλειστός ο μεθοριακός σταθμός στην Εξοχή, από τον οποίο μπορούν να περάσουν όσοι κατευθύνονται προς Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Τα παράπονα συνεχίζονται για την υποχρεωτική χρήση μάσκας τους εξωτερικούς χώρους, για τη διενέργεια τεστ PCR σε παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ ανασφάλεια δημιουργεί η συχνή μεταβολή των επιδημιολογικών κανόνων στην Ελλάδα, όταν αντίθετα εμπνέουν μεγαλύτερη ασφάλεια χώρες όπως η Τουρκία και η Σλοβενία που έχουν σταθερούς κανόνες. Σαν αποτέλεσμα, θα υπάρχει σημαντική απώλεια και από τη Βουλγαρική αγορά.
Bόρεια Μακεδονία: Αισιόδοξα μηνύματα
Πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη Βόρεια Μακεδονία καθώς όπως είπε η κα. Παγώνα Λάρδα, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, μετά ένα χρόνο αποκλεισμού, όλοι θέλουν να έρθουν Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία.
Άλλωστε η Θεσσαλονίκη είναι προορισμός city break για τους Βορειομακεδόνες, που έρχονται στην πόλη και την περιοχή, όχι μόνο το καλοκαίρι. Διακοπές αλλά και ολιγοήμερα ταξίδια και ψώνια. Πέραν αυτού, αρκετοί πολίτες της γειτονικής χώρας, έχουν αγοράσει δεύτερη κατοικία στη βόρεια Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι το 2019, είχαν καταγραφεί 3 εκατ. διελεύσεις από τους Ευζώνους , που πέρυσι μειώθηκαν κατά 84,5%, ενώ η μείωση για φέτος – με τη χρονιά ήδη να βρίσκεται στα μισά της- εκτιμάται στο 50%.
Πάντως τα τηλεφωνήματα στην πρεσβεία μας στα Σκόπια είναι καθημερινά και πολλά από βορειομακεδόνες που θέλουν να πληροφορηθούν τις απαιτήσεις για διέλευση των συνόρων.
Βοσνία Ερζεγοβίνη: Αγαπάνε Ελλάδα
Και στην πρεσβεία μας στο Σεράγεβο, τα τηλέφωνα χτυπάνε καθημερινά, από την 1η Ιουνίου, που άνοιξαν τα σύνορα και παρότι η απόσταση για να έρθουν οι Βόσνιοι, οδικώς, στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, περίπου 700 χλμ.
Όπως είπε ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ κ. Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, το 2019 υπήρξε μία έκρηξη στην άφιξη Βόσνιων τουριστών, με πτήσεις charter από τη Μπάνια Λούκα, αλλά και από το Σεράγεβο για την Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει καλό όνομα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και οι Βόσνιοι θέλουν να έρχονται στη χώρα μας, παρότι για αυτούς είναι δίπλα η Κροατία και η Αλβανία.
Μάλιστα, αν γίνουν προωθητικές ενέργειες για τον ελληνικό τουρισμό, θα υπάρξει πολύ θετική ανταπόκριση τόσο από τους Σερβο- Βόσνιους, όσο και από τους μουσουλμβάνους Βόσνιους, εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντινίδης.
Το 2019, οι Τούρκοι τουρίστες άφησαν 140 εκ. ευρώ
Οι Τούρκοι περιμένουν πως και πως να ανοίξουν τα σύνορα με Ελλάδα είπε ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στο προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη κ. Απόστολος Ντιγκμπασάνης.
Το 2019, σχεδόν 800.000 Τούρκοι τουρίστες είχαν έρθει στη χώρα μας, με την Ελλάδα να είναι η 3η κατά σειρά χώρα προτίμησης των εξ’ ανατολής γειτόνων. Το 2020, ούτε 1.000 Τούρκοι τουρίστες δεν ήρθαν στη χώρα μας.
Το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό, ειδικά τα νησιά του Β.Αν. Αιγαίου, αλλά και του Ν.Α. Αιγαίου είναι μεγάλο, όπως επίσης για τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα, που λόγω των αεροπορικών συνδέσεων έχουν γίνει city break προορισμοί για πολλούς Τούρκους.
Ο κ. Ντιγκμπασάνης είπε ότι οι Τούρκοι δαπανούν, κατά μέσο όρο, 200 ευρώ ανά άτομο και πως το 2019 ως τον Οκτώβριο , άφησαν 140 εκατ. ευρώ στη χώρα μας.
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι υπάρχει πιεστική ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων, που είναι σε κακή κατάσταση, όταν από την τουρκική πλευρά της μεθοδίου, ο σταθμός των Υψάλων εκσυγχρονίζεται ριζικά.
Ζαγκαρέτος: Aπογοητευμένοι οι ξενοδόχοι
Ο σύμβουλος τουρισμού και ξενοδόχος κ. Γιάννης Ζαγκαρέτος, εταίρος σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Χανιώτη Χαλκιδικής, είπε ότι οι προσδοκίες για την έλευση τουριστών από Βουλγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, ως τώρα διαψεύδονται.
Προς το παρόν έχει ανοίξει περίπου το 15% των ξενοδοχείων στη Χαλκιδική και εκτιμά, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα, παρότι όλα δείχνουν ότι οι πληρότητες θα είναι χαμηλές. Μάλιστα ο κ. Ζαγκαρέτος προέβλεψε ότι φέτος, ο τουρισμός, δε θα πιάσει το 50% των εσόδων του 2019 και ίσως πετύχει έσοδα κοντά στο 40%-45%.