ευστράτιος χαρχαλάκης

Μετά την αντίδραση που έχει προκαλέσει στα κοινωνικά δίκτυα το θέμα με τα παγκάκια στο πολυπόθητο έργο του Belvedere αλλά και η σύγκριση με «έξυπνα παγκάκια» σε άλλους δήμους της Ελλάδας όπως δημοσιεύθηκε σε προηγούμενο άρθρο μας, ο Δήμαρχος Κυθήρων προέβη σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σύμφωνα με την οποία αναφέρεται στην όλη διαδικασία του έργου και ζητά διερωτώμενος από τον αρχιτέκτονα, που εκπόνησε την μελέτη, να υπερασπιστεί τα σχέδιά του δημοσίως!

Όσο παρακολουθήσαμε τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, παρατηρήσαμε τις απόψεις των πολιτών να ζητούν μία βελτίωση στο συγκεκριμένο θέμα, την οποία βέβαια κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στον Δήμο και τις υπηρεσίες του. Από την άλλη, ο δήμαρχος έδειξε με τα σχόλιά του αμετακίνητος ως προς αυτό. Η ανάπλαση Belvedere είναι ένα έργο που φέρει την «υπογραφή» Χαρχαλάκη, αφού για δεκαετίες είχε μείνει ανεκτέλεστο και επιτέλους παραδίδεται στους πολίτες. Όμως όπως καταγράφηκε στα κοινωνικά δίκτυα, οι πολίτες δεν αμφισβητούν ούτε το έργο, ούτε την συμβολή του δημάρχου σε αυτό. Εκφράζουν δημοκρατικά την άποψή τους και μένει να δούμε ποια θα είναι τα αντανακλαστικά της εξουσίας. Εκεί εξάλλου εδράζεται η ποιότητα του δημοκρατικού διαλόγου. Αν οι πολίτες επισημαίνουν κάτι, λαμβάνεται υπ’ όψη; Αφουγκράζεται ο Δήμος και οι αξιωματούχοι του τις ανησυχίες ή τις προτροπές των πολιτών;

Ακολουθεί η δήλωση του δημάρχου και τα φωτογραφικά αποσπάσματα της μελέτης.

«Ένα έργο αρχιτεκτονικής ανάπλασης προκύπτει μέσα από μια αρχιτεκτονική μελέτη που τίθεται στην κρίση των αρμοδίων υπηρεσιών, διότι αν ρωτήσουμε 10.000 άτομα, θα πάρουμε 10.000 διαφορετικές γνώμες και στο τέλος δεν θα γίνει ποτέ τίποτα.

Τα παγκάκια στο Belvedere προέκυψαν από συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα του Δήμου τουλάχιστον 3 φορές και απέσπασε ΟΜΟΦΩΝΗ θετική γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς από τα σχέδια, ότι η μελέτη εφαρμόστηκε κατά γράμμα.

Ο εκπονήσας Αρχιτέκτων δεν οφείλει να υπερασπιστεί δημόσια το πνευματικό του δημιούργημα;»

blank

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αφού τα δικά μας (τα…. χαζά) παγκάκια τα ενέκριναν το αρμόδια συλλογικά όργανα, απέναντι σε ποιόν να υπερασπιστώ τη μελέτη μου; Λείπει κάτι από την συγκεκριμένη ανάρτηση; Ίσως κάποια κριτική που δεν γνωρίζω, στα “κοινωνικά δίκτυα”;
    Το μόνο που έχω σχολιάσει δημόσια είναι οτι εκ πρώτης όψεως η επιλογή των υλικών και η ποιότητα της κατασκευής φαίνονται πολύ ανώτερες από ότι στα δημόσια έργα αναπλάσεων στα Κύθηρα την τελευταία… 50ετία. Ίσως διότι είμασταν τυχεροί με τον ανάδοχο, ίσως διότι έχουμε 2 αρχιτέκτονες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως και για τους δύο αυτούς λόγους.
    Πάντως επιφυλάσσομαι αυτή τη στιγμή να εκφέρω ολοκληρωμένη άποψη για την πιστότητα και ποιότητα υλοποίησης της αρχικής μελέτης για διάφορους λόγους, βασικότερος των οποίων είναι οτι δεν έχω δει το έργο όπως υλοποιήθηκε καθώς νόμιζα οτι δεν έχει ακόμα παραδοθεί (ούτε είμαι επιβλέπων ώστε να γνωρίζω τι έχει και τι πρόκειται ακόμα να γίνει). Πριν την παράδοση ενός έργου, κι όχι μόνο δημόσιου, καλό είναι να μην βγάζουμε συμπεράσματα, αφενός διότι μπορεί ακόμα να αλλάξουν πράγματα, αφετέρου διότι ακόμα και μια λεπτομέρεια της τελευταίας στιγμής (όπως πχ η τελική απόχρωση μιας επιφάνειας) μπορεί να αλλάξει άρδην την μέχρι εκείνη τη στιγμή αίσθηση.
    Σε παρακαλώ λοιπόν δήμαρχε όταν παραδοθεί το έργο (ουσιαστικά, όχι τυπικά, δεν με νοιάζει) κάνε μου ένα τηλέφωνο ή στείλε ενα email να πάω να δω και τότε θα σου πω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 + 16 =