Τρί, 27 Ιαν 2026
14.5 C
Cythera

Χάος στα ελληνικά αεροδρόμια λόγω μπλακ άουτ στις ραδιοεπικοινωνίες (βίντεο)

Σημαντική αναστάτωση προκάλεσε από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 4 Ιανουαρίου 2026 σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στις ραδιοεπικοινωνίες των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν πτήσεις σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και να επηρεαστεί συνολικά η λειτουργία του FIR Αθηνών. Το πρόβλημα είχε άμεσο αντίκτυπο τόσο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» όσο και σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, προκαλώντας ακυρώσεις, εκτροπές πτήσεων και μεγάλες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, από νωρίς το μεσημέρι ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας του Συστήματος Εναέριας Κυκλοφορίας. Πλέον εξυπηρετούνται περιορισμένος αριθμός απογειώσεων και προσγειώσεων, με αυστηρούς περιορισμούς για λόγους ασφάλειας. Ειδικά στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ορισμένες αναχωρήσεις επέστρεψαν σε θέσεις στάθμευσης, πτήσεις εκτράπηκαν σε άλλα αεροδρόμια, ενώ δεκάδες δρομολόγια καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η ΥΠΑ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται έως 35 αναχωρήσεις και αφίξεις πανελλαδικά, ενώ η διερχόμενη εναέρια κυκλοφορία πραγματοποιείται μερικώς σε περιορισμένους τομείς, σε συντονισμό με το EUROCONTROL. Παράλληλα, έχει εκδοθεί επικαιροποιημένη αγγελία NOTAM.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες, το πρόβλημα αποδίδεται σε βλάβη κεραίας της ΥΠΑ στα Γεράνια Όρη. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και η ΕΥΠ πραγματοποίησαν ελέγχους, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης ή δολιοφθοράς. Ο Όμιλος ΟΤΕ, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι τα κυκλώματα που παρέχει προς την ΥΠΑ λειτουργούν κανονικά και δεν σχετίζονται με τη βλάβη.

Η κατάσταση παραμένει υπό στενή παρακολούθηση, με τις αρμόδιες αρχές να διαβεβαιώνουν ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των πτήσεων και ότι θα υπάρξουν νεότερες ενημερώσεις όσο προχωρά η πλήρης αποκατάσταση του συστήματος. Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγιά τους.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή Ειδήσεων

Κοινοτικά έργα που ενισχύουν το μέλλον των Κυθήρων

Τα Κύθηρα, με τον έντονο τοπικό τους χαρακτήρα και...

Καποδίστριας: Ιστορία, μύθος και η ανάγκη ενός σύγχρονου σωτήρα

Ο Έλληνας, όταν δεν ξέρει Ιστορία, τη φαντάζεται. Και...

Καιρός: Βροχές και θυελλλώδεις άνεμοι για σήμερα – Χαλαζοπτώσεις την Τρίτη

Με έκτακτο δελτίο καιρού η ΕΜΥ ενημερώνει πως η προειδοποίηση για τις ισχυρές βροχές και...
00:01:48

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στη μπισκοτοβιομηχανία ΒΙΟΛΑΝΤΑ στα...

Γ. Ν. – Κ. Υ. Κυθήρων «Τριφύλλειο»: Ευχαριστήριο

Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γ. Ν. –...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img