Στην εκδήλωση, του δεύτερου μέρους της αδελφοποίησης, που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Κισσάμου, παρευρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, o Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης και εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας.

Κατά την έναρξη της τελετής οι δύο δήμαρχοι αναφέρθηκαν στις άρρηκτες σχέσεις που ενώνουν τους δύο δήμους, ενώ τονίστηκε η συνέχεια και η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ τους από την αρχαιότητα έως και σήμερα κατά το πέρασμα των ετών, ενώ μάλιστα, πολλοί κάτοικοι των Κυθήρων και τον Αντικυθήρων προέρχονται από την περιοχή της Κισσάμου, καθώς κατά την Τουρκοκρατία, αρκετοί μετοίκησαν στα δύο νησιά.

Ο Δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε με εγκάρδια λόγια για τον Δήμο Κυθήρων ενώ στάθηκε στις σχέσεις που συνδέουν τις δύο περιοχές, όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και ουσιαστικά αφού, οι επαφές των κατοίκων των δύο περιοχών παραμένουν αναλλοίωτες.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης ανέφερε πως η αδελφοποίηση των δήμων θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, λόγω του πολιτισμού που συνδέει τις δύο περιοχές, ενώ, ιστορικά αναφέρθηκε τη σύνδεση των Αρχαίων Φαλασσάρνων με τα Κύθηρα κατά την περίοδο της αρχαιότητας.

Μάλιστα, η καταγωγή του ίδιου του Δημάρχου, είναι από την Κίσσαμο, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε, το χωριό των παππούδων του, τα Χαρχαλιανά, βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Κισσάμου.

Τέλος, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε την πολιτιστική σύνδεση των δύο περιοχών αλλά και την σημαντικότητα της εξωστρέφειας που εκφράζονται μέσα από την αδελφοποίηση.

Στη συνέχεια, o Δήμαρχος Κισσάμου απέδωσε ως δώρο τόσο στον Δήμαρχο Κυθήρων, όσο και στην Υπουργό, ένα αντίγραφο της συμφωνίας της Τηλίφου μεταξύ Φαλάσαρνας και Πολυρρήνιας.

Με τη σειρά του ο κύριος Χαρχαλάκης, προσέφερε στον Δήμαρχο Κισσάμου ένα αντίγραφο του Εφήβου των Αντικηθύρων και στην Υπουργό Πολιτισμού μια πλάκα η οποία χρησίμευε ως “τετράδιο” όπου κατά τον 4ο αιώνα π.Χ χρησίμευε για την εκμάθηση της γραφής από τα παιδιά. Μάλιστα, επάνω ήταν σκαλισμένο το γράμμα “Κ” το οποίο είχε και συμβολικό χαρακτήρα, αφού το όνομα και των δύο πόλεων ξεκινούν από αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση της διαδικασίας αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, στα Αντικύθηρα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 + thirteen =