boketto

«Η μη-πράξη δεν έχει καμία σχέση με το να είσαι νωθρός ή παθητικός. Ακριβώς το αντίθετο. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος και ενέργεια για να καλλιεργήσει κανείς το μη-πράττειν, τόσο στην ακινησία όσο και στη δραστηριότητα». Αυτά είναι τα λόγια του Αμερικανού καθηγητή ιατρικής, Jon Kabat Zinn, ο οποίος ασχολείται με την ενσυνειδητότητα και τον διαλογισμό.

Σε απλά ελληνικά, οι ειδικοί λένε και ξαναλένε: «Βρείτε χρόνο για να μην κάνετε τίποτα μέσα στην ημέρα». Ο ελεύθερος χρόνος, οι δραστηριότητες αναψυχής αλλά και η απλή ξεκούραση και χαλάρωση δεν είναι χάσιμο χρόνου. Κάθε άλλο!

Σίγουρα θα έχετε τσακώσει τον εαυτό σας να ατενίζει άσκοπα τον κενό χώρο ή το ταβάνι του σπιτιού, χωρίς πραγματικά να βλέπετε ή να σκέφτεστε κάτι. Εκείνες τις στιγμές που ούτε τα μάτια σας αλλά ούτε και το μυαλό σας είναι συγκεντρωμένα κάπου. Στα ιαπωνικά αυτό το φαινόμενο έχει όνομα. Λέγεται «Boketto» και σημαίνει να ατενίζεις με κενό, απλανές βλέμμα χωρίς να σκέφτεσαι κάτι συγκεκριμένο. Αν δεν έχετε ξανακούσει ποτέ αυτή τη λέξη, μην σας κάνει εντύπωση. Μαζί με την ιαπωνική φιλοσοφία «Wabi sabi», το BBC έχει συμπεριλάβει τον όρο σε άρθρο του, στο οποίο αναφέρεται σε λέξεις με απίστευτα νοήματα.

Η σημασία του «Boketto»

Με μια πρώτη σκέψη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η λέξη μοιάζει με την έννοια της ονειροπόλησης, αλλά στην πραγματικότητα «Boketto» δεν σημαίνει ονειροπολώ, αλλά υποδηλώνει ότι δεν σκέφτομαι τίποτα απολύτως. Το «Boketto» επιτρέπει στο υποσυνείδητό μας να ενεργοποιηθεί, ενώ το μόνο που κάνουμε είναι να κοιτάζουμε στο βάθος και απλώς να απολαμβάνουμε την ύπαρξη. Ακόμη, η πράξη διαφέρει και από τον διαλογισμό ή την ενσυνειδητότητα, καταστάσεις στις οποίες προσπαθούμε να επικεντρώσουμε τις σκέψεις μας κάπου.

Αν είστε σαν εμένα και δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να βιώνει στιγμές χωρίς να σκέφτεται ή να κάνει τίποτα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε (κι εσείς κι εγώ) το «Boketto». Λόγω των πολλαπλών περισπασμών που υπάρχουν σήμερα, έχουμε την αίσθηση ότι πρέπει να είμαστε απασχολημένοι διαρκώς, κάθε λεπτό. Αυτό είναι λάθος.

Αντιθέτως, είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει πράξη την ιαπωνική λέξη. Πρέπει να μας δίνουμε την ευκαιρία να αναπαυόμαστε πνευματικά, να μας επιτρέπουμε να μην κάνουμε τίποτα, να ξεκουραζόμαστε και να ηρεμούμε. Το να αφήνουμε το μυαλό μας να μην κάνει τίποτα βοηθάει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας. Ξεκουραζόμαστε για να επιστρέψουμε πιο δυνατοί.

Μ. Γκόγκου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + fifteen =