omogenis

Πολλοί Ελληνοαυστραλοί, καθώς έχουν νοσήσει από COVID-19, παραλείπουν να κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις (booster) του εμβολίου κατά της νόσου, κάτι που ανησυχεί τον καθηγητή Μαρίνη Πυρπυρή* (PhD), μέλος της Περιεγχειρητικής Συμβουλευτικής Επιτροπής COVID Βικτώριας (Victorian Perioperative Services Council).

«Τα εμβόλια σας προστατεύουν», τόνισε ο Δρ. Πυρπυρής, μιλώντας πρόσφατα στον «Νέο Κόσμο» και τον Φώτη Καπετόπουλο.

«Αυτή η πανδημία προσβάλλει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία», εξήγησε ο ομογενής γιατρός, επισημαίνοντας ότι εάν δεν κάνετε τα εμβόλια, σύμφωνα με τις υποδείξεις των Αρχών (αν δεν είστε up to date) «αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό κατά 5 φορές».

Πολλοί συμπάροικοι, είπε, έχουν επηρεαστεί από «την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Κάποιες οικογένειες Ελλήνων, ενήλικα παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν αποφασίσει ότι η COVID πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό», ανέφερε ο Δρ Πυρπυρής.

Ωστόσο, «ο κορονοϊός δεν επιλέγει ποιον θα μολύνει βάσει ποιος είναι σκεπτικιστής και ποιος όχι».

Οι επιστημονικές κοινότητες, που αναλύουν τα δεδομένα, «διαμορφώνουν απόψεις βασισμένες στην επιστήμη και όχι στα κοινωνικά σχόλια».

Ένα «εντυπωσιακό γνώρισμα» είναι ότι στις κοινότητες που δεν έχουν τα Αγγλικά ως κύρια γλώσσα, «το επίπεδο των εμβολιασμών με τα boosters είναι χαμηλότερο από αυτό στην ευρύτερη κοινωνία».

Τα δεδομένα, είπε, επιβεβαιώνουν ότι η επαναμόλυνση από κορονοϊό αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, ακόμη και σε νέους.

«Διπλασιάζει τον κίνδυνο για ‘long COVID’ -μία μακρά περίοδο με συμπτώματα COVID κι επιπτώσεις στην υγεία- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοαγγειακών παθήσεων, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου», εξήγησε ο Δρ. Πυρπυρής.

Εξέφρασε δε την ανησυχία του ότι πολλοί νέοι, στα 20 και τα 30 τους χρόνια, νοσούν ξανά και ξανά με COVID.

Πρόσφατες μελέτες, επεσήμανε ο ομογενής γιατρός, δείχνουν ότι η νόσος  έχει αρνητικές συνέπειες στις δεξιότητες του εγκεφάλου, όπως η επιβράδυνση της νοητικής λειτουργίας ακόμη και στους νεότερους.

«Δεν πρόκειται για ένα απλό κρύωμα ή για τη γρίπη» τόνισε ο Δρ Πυρπυρής «η επαναμόλυνση και η long COVID, μπορεί να έχει ως επίπτωση την συρρίκνωση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου».

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της COVID στον εγκέφαλο δεν πρέπει να θεωρούνται ασήμαντες, συμπλήρωσε, «ακόμη και από αυτούς που νοσούν πιο ήπια και δε χρειάζεται να νοσηλευτούν».

Η μόλυνση από κορονοϊό, πάνω από μία φορά, είπε, αυξάνει το ποσοστό νοσηλείας κατά 7,5 φορές και τον κίνδυνο θανάτου κατά 15.

«Τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας πραγματικά πρέπει να προστατευτούν από τις επιπτώσεις αυτής της νόσου», υπογράμμισε.

«Θα πρέπει σοβαρά να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μην πηγαίνουμε σε τοποθεσίες με πολύ κόσμο … λόγω του κινδύνου. Αν επισκέπτεστε κάποιον που έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένος … προστατέψτε τον εαυτό σας, αλλά κι αυτούς, φορώντας μάσκα, πλένοντας τα χέρια, κάνοντας τα εμβόλια».

«Με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, ο εμβολιασμός έχει αποτέλεσμα κι όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, να μεριμνήσουν το συντομότερο δυνατό».

Αυτοί που «ανησυχούν για τα εμβόλια», είπε, μπορούν να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.

«Ρωτήστε, ενημερωθείτε και λάβετε αποφάσεις. Εάν αποφασίσετε να μην εμβολιαστείτε, τότε παρακαλώ, κατανοείστε τους κινδύνους (για εσάς και) την οικογένειά σας».

Ο ομογενής καθηγητής εκτίμησε ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την COVID «για πολύ καιρό».

«Καθώς ο ιός αλλάζει συχνά, αναμένουμε ότι με τη νέα γνώση που αποκτούμε με τον καιρό, η COVID θα γίνεται λιγότερο επιθετική και το σώμα μας θα αναπτύξει τους μηχανισμούς να αντιστέκεται».

Τα νέα εμβόλια, ειδικά για την «Όμικρον» και τις υποπαραλλαγές της -που εμφανίζονται έως τώρα πιο «ευέλικτες» στην ανοσία που έχει αποκτηθεί μέσω μόλυνσης ή με τα υπάρχοντα εμβόλια- αναμένονται το επόμενο διάστημα και στην Αυστραλία. Η προστασία για τις υπόπαραλλαγές BA.4 και BA.5 εκτιμάται σε περίπου 28 ημέρες.

Επί του παρόντος, σε όλη την Αυστραλία, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID έχει μειωθεί από την κορύφωση στα τέλη Ιουλίου (5.571) αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο (3.723), με το σύστημα Υγείας να παραμένει υπό σημαντική πίεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ABC, σημαντική είναι και η πτώση στα νέα κρούσματα κάθε μέρα, από 55.000, σε 10.000 περίπου (αλλά και στον αριθμό των εξεταζόμενων).

Ο μέσος όρος θανάτων, σε ημερήσια βάση (ανά εβδομάδα) μειώθηκε επίσης από 157 (29 Ιουλίου), αλλά βρίσκεται ακόμη υψηλά (73). Ενδεικτικά, οι απώλειες ανθρώπινης ζωής -από ή με COVID- ήταν 96 το Σάββατο και 37 την Κυριακή.

Η Βικτώρια κατέγραψε 18 θανάτους, φτάνοντας πλέον τους 5.109 από την αρχή της πανδημίας.

Σε όλη την Αυστραλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το ποσοστό των εμβολιασμένων (16 ετών και άνω) έστω με μία δόση είναι 97,9%. Γι’ αυτούς που έχουν κάνει τις δύο δόσεις είναι 96,2% κι ανέρχεται σε 71,6% γι αυτούς που έχουν κάνει και την 3η δόση.

Μειώνεται ωστόσο στο 39% για τους 30 ετών κι άνω, που συστήνεται ή μπορούν να κάνουν και την 4η δόση, ως καλύτερη προστασία έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου, μέχρι τουλάχιστον να εγκριθούν και να κυκλοφορήσουν και στην Αυστραλία τα νέα εμβόλια ειδικά για την «Όμικρον».

*Ο Δρ Μαρίνης Πυρπυρής, είναι αναπληρωτής Καθηγητής, PhD, MEpi, MBBS, BMedSci, Grad Dip Epid Biostat, FRACS, μέλος του Victorian Perioperative Consultative Council, Perioperative COVID Expert Working Group, επικεφαλής Ορθοπεδικής Cabrini Hospitals Melbourne, Σύμβουλος Ορθοπεδικής Χειρουργικής Epworth Hospitals Melbourne, πρόεδρος της Asia Pacific Orthopaedic Association Trauma Society και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten − 1 =