australia-psixri-anoixi

Τέτοια εποχή κάθε χρόνο στην Αυστραλία ξεκινούν οι πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, τουλάχιστον προσώρας καθώς ο καιρός -με ελάχιστες εξαιρέσεις- μόνο ανοιξιάτικος δεν είναι.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι Μελβούρνη, Αδελαΐδα και Καμπέρα κατέγραψαν τον πιο ψυχρό καιρό για Άνοιξη εδώ και 30 χρόνια, ενώ κατά τόπους στο Σίδνεϊ η θερμοκρασία δεν έφτασε τους 30 βαθμούς Κελσίου, ούτε μία ημέρα, για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες, έγραψε ο Guardian.

Επίσης, η βροχόπτωση, για την εποχή, ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην Αυστραλία -και η υψηλότερη για τη Βικτώρια- από τότε που υπάρχουν δεδομένα, καθώς «επιμένουν» τα καιρικά φαινόμενα La Niña και αρνητικό δίπολο του Ινδικού Ωκεανού (Indian Ocean Dipole).

Ειδικότερα, η Μελβούρνη, η Αδελαΐδα και η Καμπέρα είχαν τις χαμηλότερες ημερήσιες θερμοκρασίες των τελευταίων 30 ετών, για αυτήν την εποχή, με μέγιστες θερμοκρασίες τουλάχιστον έναν βαθμό κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Ακόμη, η Άνοιξη στο Μπρίσμπαν ήταν η ψυχρότερη των τελευταίων 12 ετών και στο Περθ η πιο κρύα των τελευταίων 6ετών.

Ήταν μόλις η δεύτερη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που η μέση μέγιστη τιμή σε όλη την Αυστραλία ήταν κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την εποχή αυτή.

Για ορισμένα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένου του Penrith, ήταν η πρώτη Άνοιξη που η θερμοκρασία δεν έφτασε τους 30 βαθμούς Κελσίου, καθώς η συννεφιά κατέβασε τις μέγιστες τιμές.

Η Μελβούρνη, η οποία συνήθως έχει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες με 30 βαθμούς την Άνοιξη, και η Καμπέρα, η οποία συνήθως έχει τουλάχιστον τρεις, απέτυχαν επίσης να φτάσουν το ορόσημο.

Στο Περθ υπήρξαν κάποιες ζεστές ημέρες, αλλά μόλις τρεις με 30 βαθμούς ή περισσότερο, έναντι του μέσου όρου των δέκα ημερών αυτήν την εποχή.

Το Χόμπαρτ είχε πιο ψυχρή Άνοιξη το 2021, ενώ το Ντάργουιν βιώνει τροπικές συνθήκες.

Οι μετεωρολόγοι απέδωσαν την… ευθύνη για τον δροσερό καιρό στο φαινόμενο La Niña, το οποίο για τρίτη συνεχή χρονιά συνέβαλε στις συχνές βροχοπτώσεις και σε ασυνήθιστα για την εποχή ενεργά ψυχρά μέτωπα που σαρώνουν βόρεια από τον Νότιο Ωκεανό.

Η πιο πρόσφατη Άνοιξη, με θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου, ήταν το 2010, επίσης μια χρονιά με ισχυρό αρνητικό δίπολο του Ινδικού Ωκεανού (Indian Ocean Dipole) και La Niña.

Καθώς οι πλημμύρες συνέχισαν να προκαλούν καταστροφές, ειδικά στις περιφερειακές κοινότητες, η φετινή Άνοιξη ήταν επίσης η δεύτερη σε βροχόπτωση που έχει καταγραφεί στην Αυστραλία και η βροχερότερη για Βικτώρια και Νέα Νότια Ουαλία.

«Είναι απολύτως απίστευτο», δήλωσε ο μετεωρολόγος Δρ Andrew Watkins στο ABC.

Την ίδια ώρα, τα νοτιοανατολικά υψίπεδα έγιναν αποδέκτες χιονόπτωσης πολλές φορές τον Νοέμβριο.

Το όρος Hotham στη Βικτώρια «χτυπήθηκε» από τις πιο ψυχρές συνθήκες για τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς στις 16 Νοεμβρίου η θερμοκρασία υποχώρησε στους -7 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 3,5 βαθμών Κελσίου.

Ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία για Νοέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βικτώρια.

«Το δίπολο του Ινδικού Ωκεανού εξασθενεί πολύ γρήγορα … οπότε αυτό είναι καλό. Το La Niña μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο, αρχίζει να εξασθενεί λίγο, αλλά δεν έχουμε ‘ξεφύγει’ ακόμη», εξήγησε ο Δρ Watkins.

Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι οι βροχοπτώσεις, που είναι υψηλότερες από το μέσο όρο, θα διατηρηθούν μέχρι τον Φεβρουάριο για τα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Τασμανίας, πριν το La Niña εκλείψει.

Θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου αναμένονται επίσης για το νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ, την κεντρική και ανατολική Νέα Νότια Ουαλία, τμήματα της Βικτώριας και τη νότια ακτή της Δυτικής Αυστραλίας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × two =