times-energeias

Αυτή, είναι η προειδοποίηση της Αυστραλιανής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (AEMO), όπως επί της ουσίας διατυπώνεται σε σχετική έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος για τους καταναλωτές θα εκτοξευθεί, καθώς έχουν ανέβει σε πρωτοφανή επίπεδα οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, η μέση τιμή ήταν $264 για κάθε μεγαβατώρα. Πρόκειται, δηλαδή, για αύξηση της τάξης του 203% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ταυτόχρονα είναι μια τιμή έξι φορές μεγαλύτερη, από την μακροπρόθεσμη τιμολογιακή τάση.

Ανάλογη, όμως, είναι και η εικόνα στις τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο στις αγορές των ανατολικών πολιτειών της χώρας. Για την ακρίβεια, η μέση τιμή για ένα γιγατζούλ φυσικού αερίου ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του έτους στα $28,40. Τιμή ρεκόρ, καθώς η αντίστοιχη το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν $8,20%.

Επισημαίνεται, ότι η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος συνδέεται και με τις τιμές φυσικού αερίου.

Επισημαίνεται, ότι το φαινόμενο των δραματικών αυξήσεων, δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που σπρώχνουν και τις Αυστραλιανές ξεκίνησαν πολύ πριν τον πόλεμο, καθώς η Ρωσία είχε περιορίσει τη διάθεση αερίου, προσπαθώντας να επιβάλει την άποψη της ως προς τον αγωγό Nord Stream 2.

Πρόκειται για αγωγό, ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία μεταφέροντας στη Γερμανία ρωσικό φυσικό αέριο μέσω υποθαλάσσιων αγωγών στη Βαλτική Θάλασσα. Η Ρωσία αντιδικούσε με τη Γερμανία και την ΕΕ, ζητώντας εκτός από τον έλεγχο του αερίου και τον έλεγχο των υποδομών που μεταφέρουν το αέριο, κάτι που απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία. Ο Nord Stream 2, τελικά δεν έχει λειτουργήσει.

Βέβαια, τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και με τις όποιες ρωσικές κινήσεις ως προς τη διαθεσιμότητα αερίου στον Nord Stream 1, η τιμή έχει εκτοξευθεί έτι περαιτέρω.

Ταυτόχρονα, και η αυξημένη ζήτηση ενέργειας από όλες τις χώρες μετά την πανδημία, επίσης, εκτόξευσε τις τιμές.

Ο άλλος επιβαρυντικός παράγοντας για τις τιμές στην Αυστραλία, είναι ότι για διάφορους λόγους όπως τακτικές συντηρήσεις, αλλά, και σταδιακή «αποστράτευση» μονάδων λιθάνρθακα, δεν υπήρχε στο δίκτυο επαρκής προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Με αποτέλεσμα, να χρησιμοποιούνται περισσότερο οι μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η AEMO επέβαλε κάποια στιγμή και πλαφόν στις τιμές το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρίες παραγωγής να παρακρατούν ηλεκτρική ενέργεια από την αγορά, που οδήγησε στην πρωτοφανή παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής αναστολής, για κάποιες μέρες, της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Το ζήτημα είναι ότι οι τιμές έχουν φτάσει στην στρατόσφαιρα, και σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλλον, θα παραμείνουν εκεί για αρκετό διάστημα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen + fourteen =