iera-arxiepiskopi-aystralias

Αίσθηση προκάλεσε την περασμένη Κυριακή η απουσία δύο γερουσιαστών από τον εορτασμό και την κατάθεση στεφάνων που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ελλάδας.

Ο λόγος για την κ. Ειρήνη Πνευματικού, γερουσιαστή του εργατικού κόμματος, και την κ. Κωνσταντίνα Μπονάρου, γερουσιαστή του κόμματος SA Best, οι οποίες ισχυρίζονται πως για πρώτη φορά από τότε που εισήλθαν στην πολιτειακή βουλή δεν προσεκλήθησαν επίσημα στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης.

Κατά τις ίδιες, η μη πρόσκληση τους οφείλεται στην θέση που τήρησαν στην Βουλή και τις απόψεις που εξέθεσαν σχετικά με το επίμαχο θέμα των αμβλώσεων.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στον «Νέο Κόσμο», οι δύο κυρίες της ομογένειας ισχυρίστηκαν πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή σκόπιμα δεν τους απέστειλε επίσημη πρόσκληση επειδή εκείνες ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων το οποίο τελικά πέρασε στην πολιτειακή βουλή της ΝΑ., γεγονός που δυσαρέστησε όπως ανέφεραν οι δυο γερουσιαστές την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρη. Δεν παραβρέθηκα στον εορτασμό επειδή δεν έλαβα πρόσκληση από τους διοργανωτές και αυτό ήταν κάτι που με πλήγωσε βαθιά» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπονάρου η οποία εξέφρασε την απογοήτευση της για το γεγονός πως ένα τέτοιο γεγονός όπως ο εορτασμός της Ανεξαρτησίας της πατρίδας των προγόνων της μετατράπηκε σε πολιτική αντιπαράθεση.

«Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως από όλες τις εκδηλώσεις, δεν κλήθηκα στην εκδήλωση που έχει τις ρίζες της στον τόπο των προγόνων μου, την Πελοπόννησο» δήλωσε φανερά ενοχλημένη η κ. Μπονάρου η οποία εξήγησε πως έχει απόλυτη συναίσθηση του γεγονότος πως δεν χρειάζεται ειδική πρόσκληση για να εξασκήσει τα θρησκευτικά της καθήκοντα και πως δεν το κάνει επειδή την προσκαλούν αλλά επειδή είναι βαθιά θρησκευόμενη και περήφανη Ελληνίδα Χριστιανή Ορθόδοξη.

«Το δικαίωμα της πίστης μου δεν μπορεί να μου το στερήσει κανείς ακόμα και τώρα που είμαι στην πολιτική. Την ίδια στιγμή όμως και ως ενεργή πολιτικός στην βουλή της ΝΑ, δεν έχω την απαίτηση να χαίρω ιδιαίτερης μεταχείρισης από αυτήν που απολαμβάνουν συνάδελφοι μου ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων αλλά έχω την απαίτηση να με αντιμετωπίζουν ισότιμα – ιδιαίτερα όταν συνάδελφοι μου προσεκλήθησαν στην εκδήλωση, παρά το γεγονός πως όπως και εγώ έτσι και αυτοί ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

«Καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως επιθυμεί, αλλά ρωτώ τον βοηθό επίσκοπο μας και οποιονδήποτε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, να μας απαντήσει γιατί  έγινε αυτή η διάκριση όσον αφορά μένα και την κ. Πνευματικού;».

Η κ. Πνευματικού με την σειρά της χαρακτήρισε το περιστατικό «είτε σκόπιμο ή απρεπές και απαράδεκτο», λέγοντας πως ενδεχομένως αυτή η πράξη να λειτούργησε κατά κάποιον τρόπο ως μια μορφή τιμωρίας λόγω των απόψεων που οι δυο γυναίκες παρέθεσαν μέσα στην πολιτειακή βουλή.

«Λάβαμε επιστολές από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο οποίος μας επέπληττε για την στάση μας πάνω στο ζήτημα και μας πρότεινε να μετανοήσουμε για τις απόψεις που εκφράσαμε αναφορικά με την νομιμοποίηση των αμβλώσεων που τελικά ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας», αποκάλυψε η κ. Πνευματικού η οποία υποστήριξε πως είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει τις δικές του απόψεις και υποχρέωση όλων μας να σεβόμαστε τον διπλανό μας.

«Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει χώρος μέσα στην πολιτειακή βουλή για «εκκλησιαστικές νομοθεσίες.

«Ο αγώνας για την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας οδήγησε στην δημιουργία ενός μοντέρνου ελληνικού κράτους. Παρά τα 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς που προηγήθηκαν, η ιστορία αποτελεί ζωντανό παράδειγμα όσων κατόρθωσαν οι Έλληνες πρόγονοι μας όντας ενωμένοι και έχοντας κοινό στόχο και ταυτότητα κατά την διάρκεια του αγώνα, ανεξαρτήτως πολιτικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών φρονημάτων.

«Σημασία δεν έχει να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μας χωρίζουν αλλά σε αυτά που μας ενώνουν γι’ αυτό είναι φρόνιμο να μην επιστρέψουμε σε ένα σύστημα που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία κατά την διάρκεια των 400 χρόνων όπου η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Σε επικοινωνία που είχε ο Νέος Κόσμος με τον βοηθό επίσκοπο Σινώπης, κ. Σιλουανό, ο ίδιος μας επιβεβαίωσε πως ο λόγος που οι δυο γυναίκες δεν προσεκλήθησαν επίσημα έχει να κάνει με τις θέσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρόσθεσε όμως πως κανείς δεν εμπόδισε τις δύο γυναίκες να παραστούν αν εκείνες επιθυμούσαν.

«Είναι αλήθεια πως οι δυο κυρίες δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή αλλά την ίδια στιγμή είναι γνωστό σε όλους πως ο εορτασμός είναι μια ανοικτή εκδήλωση για τον Ελληνισμό, στον οποίο είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, και φυσικά οι και η κ. Πνευματικού αλλά και η κ. Μπονάρου ήταν ευπρόσδεκτες να παραστούν αν το επιθυμούσαν. Ο λόγος που δεν προσεκλήθησαν έχει όντως να κάνει με το γεγονός πως οι δυο γερουσιαστές είχαν μια συγκεκριμένη άποψη για τις αμβλώσεις, με την οποία δεν συμφωνεί η εκκλησία και η ορθοδοξία» είπε ο κ. Σιλουανός σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Νέο Κόσμο».

Την ίδια στιγμή ο πολιτειακός πρωθυπουργός Στήβεν Μάρσαλ αλλά και πολιτικοί διαφόρων κομμάτων που επίσης συντάχθηκαν υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, έλαβαν επίσημη πρόσκληση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για να παραστούν στον Εορτασμό και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο War Memorial στο κέντρο της πόλης.

«Ο πολιτειακός πρωθυπουργός μας φιλοξενεί εδώ σαν αρχηγός της πολιτείας ενώ δεν είναι ούτε Χριστιανός Ορθόδοξος, οπότε δεν περιμένουμε να συμμερίζεται τις δικές μας απόψεις» εξήγησε ο βοηθός επίσκοπος Σιλουανός.

Η κ. Πνευματικού μαζί με την κ. Μπονάρου επέλεξαν να μην παραστούν την Κυριακή στον εορτασμό και κατέθεσαν μόνες τους στεφάνι ανήμερα της εθνικής επετείου το πρωί παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιου Ψιάχα.

Η απουσία των δυο κυριών δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από έντυπα τοπικά μέσα της Νότιας Αυστραλίας που ασχολήθηκαν με το θέμα σε σχετικό ρεπορτάζ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen + 5 =