mykonos-diakopes

Έκδηλη είναι η ανησυχία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας από το ταυτόχρονο ξεμπλοκάρισμα όλων σχεδόν των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια της επαναφοράς της χώρας σε τροχιά κανονικότητας μετά τη λαίλαπα του κορονοϊού. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας φοβούνται μια νέα επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών, που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την εύθραυστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους πολίτες για την ορμή με την οποία επιχειρούν να ανακτήσουν τις ζωές τους, ενώ είναι δεδομένο πως και ο καλός καιρός αποτελεί παράγοντα ανάσχεσης του κορονοϊού. Εντούτοις, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και ορατοί.

Οι τρεις κίνδυνοι

Όσο οι πολίτες συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να χαλαρώνουν, οι ειδικοί ανησυχούν περαιτέρω, καθώς παρατηρείται και το φαινόμενο συχνά της μη χρήσης μάσκας ή της μη τήρησης των αποστάσεων.

Να υπενθυμιστεί ότι η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική και το πρόστιμο είναι 150 ευρώ, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας συνεχίζει να ισχύει για μετά τις 12:30 τη νύχτα και το πρόστιμο είναι 300 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τρεις είναι οι βασικοί προβληματισμοί που απασχολούν τους ειδικούς της επιτροπής στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους:

  1. Μην υπάρξει διασπορά μετά την άρση του lockdown και πληγεί ο τουρισμός. Άλλωστε η ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες με χώρες όπως η Αγγλία να αμφισβητεί το «πράσινο» χρώμα στο χάρτη της Ελλάδος αλλά και την ταχύτητα των εμβολιασμών.
  2. Άλλος ένας φόβος των ειδικών σχετίζεται με την πιθανότητα να υπάρξουν τοπικά lockdown και ειδικά σε νησιά ή άλλες τουριστικές περιοχές εν μέσω θέρους. Στην περίπτωση αυτή, οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν το πράσινο φως για επιβολή μέτρων σε τοπικό επίπεδο, έχοντας όμως και την αγωνία των οικονομικών επιπτώσεων παρότι το δικό τους μέλημα είναι η υγειονομική ασφάλεια της χώρας.
  3. Ο τρίτος και μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ειδικούς, είναι μην υπάρξει μεγάλη διασπορά λόγω της χαλάρωσης και υποχρεωθούν σε νέο γενικό lockdown, παρότι το σενάριο αυτό δεν είναι πιθανό τους μήνες του καλοκαιριού. Όμως σε μία τέτοια περίπτωση είναι άγνωστο τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο, έστω κι αν οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και η ανοσία αγέλης είναι κοντά έστω προς το τέλος του καλοκαιριού. Ο φόβος σχετίζεται κυρίως με νέες μεταλλάξεις που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 − 6 =