Αριστέα Πρωτονοτάριου

Στα Κύθηρα, όπου η παράδοση και ο πολιτισμός συναντώνται με τη φύση, το Φεστιβάλ Πορτοκαλιάς αναδεικνύεται ως ένας θεσμός που προσφέρει πολλά περισσότερα από απλά κάποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μέσα από την αυτοθυσία και το πάθος των διοργανωτών του, ο εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος «Πορτοκαλιά του Καραβά» συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο δραστηριότητες υψηλού επιπέδου. Η Αριστέα Πρωτονοτάριου, μέλος του συλλόγου και μια από τους βασικότερους συντελεστές του φεστιβάλ, μοιράζεται με την δημοσιογράφο Νόρα Ράλλη της “Εφημερίδας των Συντακτών” τις προκλήσεις, τα οράματα και τη σημασία του εθελοντισμού που καθιστά δυνατή τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ που εμπνέει και ενώνει την τοπική κοινωνία. Διαβάστε τη συνέντευξη παρακάτω:

Φεστιβάλ Πορτοκαλιάς στα Κύθηρα

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αναφέρουμε, δεν θα ‘ναι και η τελευταία: τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται εκτός Αθηνών συνήθως (δυστυχώς όχι πάντα) επιτελούν έργο μεγαλύτερο της αύξησης του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής όπου γίνονται.

Πλέον, καθώς η στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού τείνει να είναι αόρατη ή η ελάχιστη δυνατή, τα περιφερειακά Φεστιβάλ πραγματικά συνεχίζουν να υπάρχουν μόνο εξαιτίας της θέλησης των διοργανωτών τους.

Ακριβώς αυτό ισχύει και για έναν πραγματικά πανέμορφο τόπο, τα Κύθηρα. Το μικρό αυτό κομμάτι της Ελλάδας, παρά το μέγεθός του, είχε κατορθώσει να θέσει εαυτόν και στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Ωστόσο, αρκετά από τα όσα γίνονταν στο νησί δεν συνεχίζουν πια, για ευνόητους λόγους (η μη κρατική στήριξη δεν ευνοεί την μακροβιότητα κανενός θεσμού). Το Φεστιβάλ Πορτοκαλιάς, όμως, ακόμη συνεχίζει να υπάρχει. Δεν είναι και τόσο «μεγάλο» σε ηλικία δα – φέτος θα γίνει το 3ο, που ξεκινάει σήμερα (23/08) και ολοκληρώνεται την Κυριακή 25/08: τρεις μέρες γεμάτες μουσική!

Συγκεκριμένα, στο Φεστιβάλ (στην Πλατειά Άμμο Κυθήρων) θα έρθουν: Εισβολέας, Μαρίνα Σάττι και Ιουλία Καραπατάκη Οι Pale Oaks και οι Glass Rebel έρχονται για πρώτη φορά στα Κύθηρα. Μαζί τους θα παίξουν και οι «Κουμπάρες», ένα σχήμα αποτελούμενο από γυναίκες που προσεγγίζουν την παραδοσιακή μουσική με το απαράμιλλο αθηναϊκό τους ταπεραμέντο, ξεκινώντας από νωρίς το παραδοσιακό γλέντι και δίνοντας τη σκυτάλη στους Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη, Εκτορα Κυριάκου, Στρατή Σκουρκέα και Γιάννη Χίνο. Οι μικροί επισκέπτες του φεστιβάλ θα χορέψουν με την Kids Radio Banda και οι μεγαλύτεροι είναι καλεσμένοι για χορό μέχρι πρωΐας με τα dj sets των Street Outdoors Soundsystem, Lil Dim, Super Mario και Nathan… Συνομιλήσαμε με μία εκ των διοργανωτών, την Αριστέα Πρωτονοτάριου.

– Πώς πήρε το όνομά του το Φεστιβάλ και ποια η ιδιαιτερότητά του;

Το Φεστιβάλ πήρε το όνομά του από την «Πορτοκαλιά», τον πολιτιστικό μας σύλλογο, ο οποίος από το 1977, όταν και ιδρύθηκε, βασικός του σκοπός είναι η ανάδειξη και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Η ιδέα του φεστιβάλ γεννήθηκε το 2018, σε συνέχεια του πανηγυριού που έκανε ο σύλλογος τα προηγούμενα χρόνια. Ολοι εμείς που έχουμε μπει στο τιμόνι του συλλόγου, μεγαλώσαμε με τις δράσεις του συλλόγου. Είμαστε οι «σπόροι» μιας κουλτούρας που βασίζεται στην ανιδιοτέλεια και στον εθελοντισμό, έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό: την προσφορά μας στο τόπο, θέλοντας να τιμήσουμε τους παππούδες μας και παράλληλα να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Ο σύλλογος στηρίζεται κατά βάση στου κατοίκους του χωριού, αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να είναι κομμάτι αυτής της όμορφης και γεμάτης νόημα προσπάθειας που κάνουμε. Από πέρυσι, έχοντας χτίσει ένα δυνατό “brand”, έχουμε και κάποιες χορηγίες, είτε από εταιρίες, είτε από ιδιώτες. Από το ΥΠΠΟΑ για πρώτη φορά φέτος εγκρίθηκε ένα ποσό για μία μόνο από τις παράλληλες δράσεις μας, το “CinePortokalia” (ο θερινός μας κινηματογράφος).

– Τα Κύθηρα είναι γνωστά για το Φεστιβάλ φωτογραφίας και τον αμάραντο. Δεν ξέρω καν αν υπάρχουν και τα δύο πλέον. Σε μία εποχή όπου τίποτα δεν μένει σταθερό, πόσο δύσκολο είναι να κάνεις θεσμο ένα όραμα για τον πολιτισμό;

Το Φεστιβάλ φωτογραφίας δυστυχώς έπαψε να υπάρχει εν αντιθέσει με τον αμάραντο (τοπωνύμιο: Σεμπρεβίβα), όπου συνεχίζει να φυτρώνει στις άγριες πλαγιές του νησιού. Ο κάθε τόπος είναι στ’ αλήθεια ο κόσμος του και υπό αυτή τη παραδοχή, όσο υπάρχουν ενεργοί άνθρωποι με μεράκι και όρεξη, τότε ναι, μπορείς να κάνεις θεσμό ένα όραμα. Τέτοιοι άνθρωποι αποτελούμε την ομάδα της «Πορτοκαλιάς» και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από τη δράση μας θα εμπνεύσουμε και άλλους να ασχοληθούν με το μέλλον του τόπου.

– Θα θέλατε να επεκταθείτε και σε άλλες τέχνες πέραν της μουσικής; Τι χρειάζεται γι αυτό;

Είναι κάτι που θέλαμε πάρα πολύ, οπότε κατορθώσαμε κιόλας από το φετινό μας φεστιβάλ, πέρα από τα μουσικά μας δρώμενα (που είναι τα βασικά) και έχουμε και θέατρο, κινηματογράφο, έκθεση ζωγραφικής, τσίρκο καθώς και δράσεις που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό και το περιβάλλον… Ο,τι δηλαδή μαζί με τις τέχνες φτιάχνει αυτό που λέμε «Πολιτισμό». Είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε βρίσκουμε νόημα και πέρα από πολλές ιδέες έχουμε και πολλές προτάσεις για το μέλλον. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή οργάνωση και «γερό στομάχι».

– Συμμετέχουν και τοπικοί μουσικοί; Υπάρχουν; Ή έχουν αφεθεί τα Κύθηρα στη μοίρα τους; Εννοώ τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ερθουν σε επαφή με τη μουσική και πώς;

Αρχικά έχουμε τη τιμή και τη χαρά να έχουμε μέλος και καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ μας, έναν σπουδαίο μουσικό με καταγωγή από τα Κύθηρα, τον Λάμπη Κουντουρόγιαννη. Κάθε χρόνο έχουμε και μουσικά σχήματα από το νησί, ένα νησί που έχει μακρά ιστορία στη μουσική, από κομπανίες μέχρι και την Φιλαρμονική ορχήστρα που υπάρχει από τη δεκαετία του ’60. Στην εξέλιξη του μουσικού «κινήματος», πέρα από τις μουσικές βραδιές που γίνονται όλο το χρόνο στο νησί, βοηθάει και η λειτουργία ενός ωδείου που δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με πολλά μουσικά όργανα και διαφορετικά μουσικά είδη.

– Τελικά πόση διαφορά μπορεί να κάνει ένα φεστιβάλ σε έναν τόπο; Και, ευρύτερα, μπορεί να φέρει ο Πολιτισμός την «ανάπτυξη» ακόμα και με τους σημερινούς όρους της έννοιας;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το φεστιβάλ μας μπορεί να κάνει τη διαφορά! Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται. Περισσότεροι άνθρωποι ενεργοποιούνται, ασχολούνται με τα κοινά, φροντίζουν τα χωριά τους. Ένα «τσουνάμι» που συμπαρασύρει όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και τον Δήμο. Η «Πορτοκαλιά» κρατάει τη πολιτιστική «φλόγα» ζωντανή, μια «φλόγα» που είναι ικανή να φέρει την σωστή «ανάπτυξη». Και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε!

Info:
Όλο το Φεστιβάλ διοργανώνεται εθελοντικά, με αγάπη, μεράκι και προσωπική φροντίδα από τον εξωραϊστικό πολιτιστικό σύλλογο “Πορτοκαλιά Καραβά Κυθήρων” ή αλλιώς “Πορτοκαλιά Καραβά”. Οι συναυλίες και οι μουσικές βραδιές γίνονται στο βορειότερο χωριό των Κυθήρων, πάνω στη θάλασσα, με θέα την Πελοπόννησο, στην Πλατειά Άμμο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × three =