Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απλήρωτες ενισχύσεις μικρομεσαίων από το ΕΣΠΑ. Περιπτώσεις και στα Κύθηρα

Απλήρωτες ενισχύσεις μικρομεσαίων από το ΕΣΠΑ. Περιπτώσεις και στα Κύθηρα

therino-orario

Τρεις και τέσσερις φορές έχουν υποβάλει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα χιλιάδες πληγείσες από τα περσινά lockdown μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να λάβουν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής αλλά και άλλα, ειδικότερα προγράμματα.

Πρόκειται για εγκεκριμένες ενισχύσεις από τις κρατικές υπηρεσίες. Κάμποσοι πρόλαβαν και πήραν την ενίσχυση τον Ιούλιο. Οι αιτήσεις και η υποβολή πολλών δεκάδων δικαιολογητικών είχε ξεκινήσει πέρυσι το φθινόπωρο. Η ενίσχυση αφορούσε το 50% των λειτουργικών δαπανών (με βάση τον τζίρο του 2019).

Πρόβλημα και στα Κύθηρα

Το ίδιο μαθαίνουμε να συμβαίνει και στα Κύθηρα καθώς υπάρχουν επαγγελματίες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Και δεν είναι μία και δύο περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για επαγγελματίες που έπρεπε να είχαν επιχορηγηθεί εντός Οκτωβρίου.

Σε επικοινωνία Κυθήριου επαγγελματία με την ΕΛΑΝΕΤ Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ και τον ΕΦΕΠΑΕ η απάντηση είναι να περιμένουν καθώς δεν έχει χρήματα ο «κωδικός»…

Το ρεπορτάζ του Στάθη Σχινά

Όπως γράφει ο Στάθης Σχινάς στο ρεπορτάζ, ενώ με βάση τον χαρακτήρα και το πλαίσιο της Ε.Ε. η ενίσχυση δεν έπρεπε να διατεθεί για πληρωμή φορολογικών οφειλών, η κυβέρνηση έσπευσε να εφαρμόσει -παρά το ειδικό των συνθηκών της πανδημίας- τη γενικότερη νομοθεσία και να θέσει ως προϋπόθεση την παρακράτηση από την εφορία τού 30% της εκάστοτε εκταμίευσης, για οφειλές ρυθμισμένες και εξυπηρετούμενες, προχωρώντας σε υποχρεωτική προεξόφλησή τους, ενώ, από την άλλη, η κυβέρνηση διαφήμιζε φορολογικές διευκολύνσεις.

Ακόμη λοιπόν και για τα ποσά που εκταμιεύτηκαν, κυρίως ωφελημένος ήταν ο προϋπολογισμός του κ. Σταϊκούρα. Μόνο από το ΕΣΠΑ των Περιφερειών για τις ΜμΕ, περισσότερα από 200 εκατομμύρια εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία. Και όχι βεβαίως επειδή η οικονομία πάει καλά…

Τώρα, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του 2020, χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι περιμένουν ακόμη τη γλίσχρα ενίσχυση ενώ τελειώνει το 2021.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 − 10 =

Exit mobile version