Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο θέλει να “ξαναζωντανέψει” η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο το τελευταίο μπαράζ επιθέσεων με αφορμή δηλώσεις του πρώην υπουργού, Παύλου Πολάκη.
Επιθέσεις, οι οποίες εντέλει στρέφονται συνολικά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί για ταύτιση με τον κ. Πολάκη.
Στόχος του Μαξίμου είναι να αναζωπυρώσει την ετερόκλητη συμμαχία χάρη στην οποία η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2019. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθυνθεί, πέραν της γαλάζιας κομματικής βάσης, σε κεντρογενείς ψηφοφόρους, αλλά και στη “σκληρή” έως άκρα δεξιά, θέτοντας το δίλημμα μίας ακόμη τετραετίας με ΣΥΡΙΖΑ ή αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ. Και η στρατηγική αυτή εκ του αποτελέσματος είχε στεφθεί με επιτυχία.
Στο Μαξίμου, μάλιστα, θεωρούν ότι στάθηκε πιο κρίσιμη η κεντρώα αντιΣΥΡΙΖΑ ψήφος για την επίτευξη αυτοδυναμίας, δηλαδή η ψήφος κατά βάση του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που εν τω μεταξύ… στέρεψε πολιτικά.
Στα δυόμιση χρόνια που έχουν περάσει, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με την εύλογη φθορά της διακυβέρνησης, αν και στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι οι απώλειες ήταν ελάχιστες με δεδομένη την υγειονομική, αλλά και την ενεργειακή κρίση, ενώ ποντάρουν στα μέτρα στήριξης για την απορρόφηση των κραδασμών. Η δε εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, δημιουργεί νέα δεδομένα και αναταράσσει τις ισορροπίες στο χώρο του κέντρου, με άγνωστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως έχει γράψει το NEWS24/7, ο κ. Μητσοτάκης έχει πετάξει το γάντι στον κ. Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ στρέφεται στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία. Η κυβέρνηση έχει επίσης σε μία σειρά από θέματα όπως π.χ. η αστυνόμευση στα ΑΕΙ, πιέσει το ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση, προσδοκώντας ότι θα μπορούσε να πάρει η ΝΔ ψήφο κεντρώων με πιο συντηρητικές αντιλήψεις πχ σε θέματα δημόσιας τάξης.
Κυρίως όμως, η κυβέρνηση επισείει ήδη την απειλή της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία περιλαμβάνει πρόσωπα που προκαλούν αρνητικά αντανακλαστικά τόσο σε κεντρογενείς ψηφοφόρους, όσο και στη σκληρή δεξιά.
Ο κ. Πολάκης βέβαια φροντίζει κάθε τόσο να δίνει αφορμές στη ΝΔ για επιθέσεις, αλλά και όταν δεν κάνει κάποια αμφιλεγόμενη δήλωση, η κυβέρνηση ψάχνει τις δραστηριότητες του για να αναδείξει συμπεριφορές ή λεγόμενα που θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
Η ΝΔ θέλει να εντυπώσει λοιπόν σε ένα κρίσιμο κομμάτι ψηφοφόρων ότι ο κ.Τσίπρας ταυτίζεται με τον κ.Πολάκη και πως, ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά αμφισβητεί τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, πχ με αφορμή την υπόθεση Βαξεβάνη.
Και βέβαια κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για φλερτ με τους αντιεμβολιαστές, λόγω της στάσης του κ.Πολάκη όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ταυτόχρονα στο Μαξίμου τρίβουν τα χέρια τους με την αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και οργάνων από τα μέλη του κόμματος, στην οποία αντιδρούν τα στελέχη της “Ομπρέλας”, που αποτελείται από την τάση των «53» και στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και άλλοι.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο, γενικότερα, θεωρούν ότι ο κ.Τσίπρας έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στο να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε “νέο ΠΑΣΟΚ”. Ποντάρουν, επίσης, ή δηλώνουν ότι ποντάρουν στο ότι το ΚΙΝΑΛ θα πάρει πίσω ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ, αν και η προσπάθεια αναζωπύρωσης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου δείχνει ότι αντιλαμβάνονται πλέον πως ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να φέρει πίσω και ψηφοφόρους από τη ΝΔ.