εισαγγελέας

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος απέστειλε σήμερα σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας γνωμοδότηση-πρόκληση, με την οποία όχι μόνο σαμποτάρει τις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά απειλεί ευθέως τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής με ποινές που επισύρουν ακόμα και δέκα χρόνια κάθειρξης.

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι προχώρησε στη σύνταξη της γνωμοδότησης για λόγους «γενικότερου ενδιαφέροντος» τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι πως σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η Cosmote.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου προβλέπει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει δικαιοδοσία να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους και δεν μπορεί να ενημερώνει τους θιγόμενους, καθώς την αρμοδιότητα αυτή πλέον έχει το τριμελές όργανο που συστάθηκε μετά τη ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις. Πρόκειται για το όργανο, του οποίου τα 2/3 αποτελούνται από όσους έχουν εγκρίνει την παρακολούθηση. Δηλαδή, η πλειοψηφία θα καλείται να αποφασίσει υπέρ της ενημέρωσης ενός παρακολουθούμενου που τέθηκε στο στόχαστρο των κοριών της ΕΥΠ από… λάθος ή από υπερβάλλοντα ζήλο.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, γνωστός και ως «παναθηναϊκάκιας», ισχυρίζεται πως ο πρόσφατος νόμος που ετοίμασε ο Γ. Γεραπετρίτης και φόρτωσε στην πλάτη του Κ. Τσιάρα έχει αναδρομική ισχύ. Το χειρότερο είναι πως ο κ. Ντογιάκος απειλεί χωρίς περιστροφές τα μέλη της ΑΔΑΕ με βαριές ποινικές κυρώσεις, θυμίζοντας πρακτικές και διαδικασίες που δεν περιλαμβάνονται στις λειτουργίες της Τρίτης Εξουσίας.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ισχυρίζεται ότι η παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας -ακόμα και από μέλη της ΑΔΑΕ- δύναται να επιφέρει βαρύτατες ποινές, οι οποίες φτάνουν ακόμα και τα δέκα χρόνια κάθειρξη. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντογιάκος απειλεί τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής σημειώνοντας:

«Λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος της άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, οι προβλεπόμενες από το ήδη ισχύον νομοθετικό καθεστώς ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων τόσο εκ μέρους κάποιου μέλους της ΑΔΑΕ όσο και εκ μέρους άλλων προσώπων, τα οποία αναφέρονται σαφώς στο Νόμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με προβλεπόμενη ποινή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και πρόσκαιρης κάθειρξης».

«Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο»

Τις στοχεύσεις της γνωμοδότησης του Ισ. Ντογιάκου αποκαλύπτει και το συγκεκριμένο απόσπασμα:

«Η ενημέρωση του πολίτη, αναφέρεται στη εισαγγελική γνωμοδότηση, για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο Τριμελές Οργανο του άρθρου 4 παρά & του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδείς άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το Νόμο, άλλος τρόπος ή διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος».

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η συνταγματικά αρμόδια Αρχή δεν χρειάζεται να απευθύνεται στους παρόχους, αφού έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων.

Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής:

«Ολόκληρο το κείμενο των Διατάξεων και των Βουλευμάτων που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου ή απορρίπτουν σχετικό αίτημα, παραδιδόταν αμελλητί στην ΑΔΑΕ και υπό το πρίσμα των διατάξεων του προϊσχύσαντος νόμου 2225 του 1994. Το κείμενο των εν λόγω Διατάξεων και Βουλευμάτων προβλέπεται και με τη θέση σε ισχύ του νόμου 5002 του 2022 να παραδίδεται και πάλι αμελλητί στην ΑΔΑΕ, σε μη επεξεργάσιμη μορφή με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας του απορρήτου του περιεχομένου του. Οι Διατάξεις και τα Βουλεύματα που αποστέλλονται στην ΑΔΑΕ αποθηκεύονται και τηρούνται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία που βρίσκονται σε σύστημα βάσης δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος».

Ούτε ο Τσίπρας δικαιούται να ζητά στοιχεία

Στην καθεστωτική γνωμοδότηση Ντογιάκου περιλαμβάνεται, επίσης, πως ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί δεν δικαιούνται να ζητήσουν στοιχεία. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που εκκρεμεί αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς την ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

«Δεν έχει λευκή επιταγή η ΑΔΑΕ»

Η πρωτοφανής γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Πάγου, η οποία βάλλει -όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι- κατά του συντάγματος, ολοκληρώνεται με τη διευκρίνιση ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει «λευκή επιταγή», καθώς οι αρμοδιότητες και η λειτουργία της καθορίζονται από κοινό νόμο.

«Είναι πρόδηλο ότι ο νομοθέτης δεν αναγνωρίζει στην ΑΔΑΕ «λευκή επιταγή». Και σημειώνεται «Ειδικότερα, δεν απονέμεται απευθείας εκ του Συντάγματος στην ΑΔΑΕ η ελεγκτική της αρμοδιότητα. Το Σύνταγμα προβλέπει το σκοπό και την αποστολή της που συνίσταται στη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. Ο τρόπος εκπλήρωσης και υλοποίησης της αποστολής της, όμως προβλέπονται από το Νόμο, όπως επίσης οι όροι και η διαδικασία άρσης του απορρήτου. Το Σύνταγμα αν και καθιδρύει τη συγκεκριμένη Αρχή (ΑΔΑΕ) καταλείπει στον κοινό νομοθέτη το εύρος και τον τρόπο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, μολονότι δε ανεξάρτητη δεν είναι κανονιστικά αυτόνομη, ούτε legibus solutus, αλλά ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους» σημειώνει ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος δήθεν τάχα προχωρεί σε αυτή τη γνωμοδότηση για λόγους «γενικότερου ενδιαφέροντος» και όχι επειδή του την είχε ζητήσει η Cosmote, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ απέδιδαν καρπούς

Ασφαλείς πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνουν πηγές και από τους τρεις παρόχους (Cosmote, Vodafone, Wind), όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα του Documento, αναφέρουν ότι κλιμάκια της ΑΔΑΕ προχώρησαν και σε νέους ελέγχους πέρα από αυτούς που αποκάλυψαν την παρακολούθηση Τέλλογλου και Κύρτσου. Οι πάροχοι συνεργάστηκαν πλήρως με την Ανεξάρτητη Αρχή, αποδεχόμενοι πλήρως τη συνταγματική της υποχρέωση για ελέγχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια αποχώρησαν με πληθώρα στοιχείων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχουν ευρήματα. Δηλαδή τα ονόματα στις λίστες του Documento για τα οποία ζήτησε στοιχεία πιθανής παρακολούθησης η ΑΔΑΕ, βρέθηκαν.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ενημερωθεί για τα ευρήματα και αναζητoύσε τρόπους για να αποτρέψει τον τυφώνα που έρχεται και ο οποίος χτυπάει απευθείας τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Έτσι δικαιολογείται και η επανενεργοποίηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος είχε επιχειρήσει, σύμφωνα με την αποκάλυψη του δικτύου Euroactiv να εμποδίσει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, χαρακτηρίζοντάς τους παράνομους. Η Cosmote είχε ζητήσει μετά από τα γεγονότα γνωμάτευση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εντός 15 ημερών. Η προθεσμία εξέπνευσε και ο Ντογιάκος δεν έστειλε γνωμάτευση, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι δεν θα παρεμποδίσει πλέον την λειτουργία της Αρχής, η οποία προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Η ξαφνική σύμπτωση των αποκαλύψεων με την εμφάνιση της γνωμοδότησης Ντογιάκου και των απειλών κατά τις ΑΔΑΕ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες ερμηνείες πέραν αυτής της συγκάλυψης του σκανδάλου, την οποία τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιτελούν συστηματικά από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 − nine =