Το άρθρο «From Fabrics to Island Connections: Macroscopic and Microscopic Approaches to the Prehistoric Pottery of Antikythera» των Αρετής Πεντεντέκα, Ευαγγελίας Κυριατζή, Andrew Bevan και James Conolly εστιάζει στη μελέτη της προϊστορικής κεραμικής των Αντικυθήρων, αξιοποιώντας συνδυαστικά μακροσκοπικές και μικροσκοπικές μεθόδους ανάλυσης. Δημοσιευμένη το 2010 στο Annual of the British School at Athens, η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία της κεραμικής ως πηγής πληροφοριών για τη γεωγραφική και πολιτιστική θέση του νησιού.
Τα Αντικύθηρα, ένα μικρό και απομονωμένο νησί στη Μεσόγειο, λειτουργούσαν ιστορικά ως σημαντικός θαλάσσιος κόμβος ανάμεσα στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Αιγαίο. Παρόλο που η γεωγραφική τους θέση είναι στρατηγική, η προϊστορία τους ήταν σχεδόν άγνωστη μέχρι την υλοποίηση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Αντικυθήρων (ASP), το οποίο περιελάμβανε εντατικές αρχαιολογικές έρευνες σε ολόκληρη την έκταση του νησιού. Η έρευνα κατέγραψε περίπου 6.500 θραύσματα κεραμικής, αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία για την προϊστορική δραστηριότητα και τις πολιτιστικές διασυνδέσεις του νησιού.
Η μελέτη ενσωματώνει πετρογραφικές αναλύσεις, μακροσκοπική ταξινόμηση και συγκριτικές μεθοδολογίες για τη δημιουργία ενός λεπτομερούς κεραμικού προφίλ. Το προφίλ αυτό φωτίζει την παραγωγή και τη διανομή της κεραμικής στα Αντικύθηρα και διερευνά τις πολιτισμικές τους αλληλεπιδράσεις με γειτονικές περιοχές, όπως τα Κύθηρα και η Κρήτη, κατά τη Νεολιθική και την Εποχή του Χαλκού.
Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις, όπως η έλλειψη στρωματογραφικών δεδομένων από ανασκαφές και η πολυπλοκότητα των ευρημάτων επιφανειακών ερευνών, οι συγγραφείς δείχνουν πώς καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές πληροφορίες για την προϊστορική κεραμική και τον ρόλο της στη διαμόρφωση δικτύων και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ νησιών.