Ένα αντίγραφο ενός κομματιού των Γλυπτών του Παρθενώνα – σκαλισμένο στο ίδιο μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στα πρωτότυπα πριν από 2.500 χρόνια – εκτέθηκε στο Λονδίνο για πρώτη φορά την Τρίτη και θα μπορούσε να πείσει εν τέλει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά στη χώρα μας.
Το γλυπτό αποτελεί ένα υψηλής ακρίβειας αντίγραφο της κεφαλής του τέταρτου αλόγου του άρματος της Σελήνης, μέρος της συλλογής μαρμάρινων γλυπτών του Φειδία, που φτιάχτηκαν για να διακοσμήσουν τον ναό της Ακρόπολης πριν από 2.500 χρόνια. Το Αρμα της Σελήνης διακοσμούσε το δεξιό άκρο του ανατολικού αετώματος.
Η δημιουργία του τρισδιάστατου αντιγράφου από ρομπότ ανοίγει ξανά την κουβέντα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για την πολυπόθητη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε μια νέα βάση.
Τα Γλυπτά που διακοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν από τον Κόμη του Έλγιν, Τόμας Μπρους στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Τα κομμάτια -γνωστά και ως Μάρμαρα του Παρθενώνα- βρίσκονται επί του παρόντος στο Βρετανικό Μουσείο, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο να τα επιστρέψει.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας νέος τρόπος επίλυσης της διαφοράς, το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) με έδρα την Οξφόρδη χρησιμοποίησε τρισδιάστατες κάμερες και ένα τεράστιο ρομπότ για να χαράξει το κεφάλι του μαρμάρινου αλόγου του Αρματος της Σελήνης πάνω σε μάρμαρο που παρείχε η Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο του ένα από τα Γλυπτά.
Η ομάδα της IDA, με επικεφαλής τον Ρότζερ Μίτσελ, ανέπτυξε την τρισδιάστατη ρομποτική τεχνολογία μηχανικής κατεργασίας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει «πιστά αντίγραφα μεγάλων ιστορικών αντικειμένων».
Πιστεύουν ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να εκθέσει το αντίγραφό τους και να επιστρέψει τα αυθεντικά Μάρμαρα στην Ελλάδα.
Το νέο γλυπτό του αλόγου εκτίθεται τώρα στο Μουσείο Φρόιντ στο Λονδίνο και δεν διαφέρει σε τίποτα από το πρωτότυπο, σύμφωνα με το IDA.
«Αποτελεί προϊόν δουλειάς 9 έως 10 εβδομάδων περίπου όσον αφορά τη σάρωση και την κατασκευή του τρισδιάστατου μοντέλου. Στη συνέχεια, το ρομπότ ανέλαβε δουλειά, σκιαγραφόντας το γλυπτό για περίπου 7 ή 8 ημέρες και κατόπιν οι τεχνίτες εργάστηκαν πάνω σε αυτό, εδώ και 3 εβδομάδες για να το κάνουν τέλειο. Το τελευταίο 3 έως 5% είναι όλη η χειροποίητη δουλειά και ασφαλώς η πιο κρίσιμη», είπε ο Μιτσέλ.
Ο ρομποτικός γλύπτης στεγάζεται σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο στην Καρράρα της Ιταλίας και θα μπορούσε να αναδημιουργήσει ολόκληρα τα γλυπτά του Παρθενώνα σε περίπου 18 μήνες, σύμφωνα με το IDA.
«Κατ′ αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες θα μπορέσουν να ανακτήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και το Βρετανικό Μουσείο να διατηρήσει τη θέση του ως το μουσείο με τη μεγαλύτερη ιστορική συλλογή του κόσμου», πρόσθεσε το IDA.