Συζητήθηκε και εγκρίθηκε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο συγχωνεύονται οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τελείωνε το διήμερο σεμινάριο για τους νεοεκλεγμένους δημάρχους των νησιωτικών περιοχών, όταν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυζίρογλου ζήτησε συγγνώμη από τους νέους συναδέλφους του και τους εξήγησε το λόγο της απουσίας του από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου γινόταν η εκδήλωση.

Ο Κυζίρογλου είχε πάει στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπου ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο γ.γ. απορριμμάτων Μανώλης Γραφάκος του εξήγησαν ότι πολλές δημοτικές επιχειρήσεις χρωστούν χρήματα στη ΔΕΗ ή σε άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και σε προμηθευτές.

Η πρόταση της κυβέρνησης στον Κυζίρογλου ήταν να πάρουν οι δήμοι 250 εκατομμύρια ευρώ και να δεχθούν την συγχώνευση των 371 δημοτικών φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης (124 δημοτικές εταιρείες και 147 τμήματα δήμων) σε συνολικά 15 επιχειρήσεις.

«Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι ακόμα αποφασισμένες – π.χ. αν το νότιο Αιγαίο θα πάει μαζί με το βόρειο – αλλά έχουμε κουρασθεί να δίνουμε κάθε φορά στο τέλος του χρόνου 30 και 40 εκατομμύρια στους δήμους για να κλείνουν ‘τρύπες’ επειδή δεν τιμολογούν τους χρήστες ώστε να καλύπτουν τα κόστη τους» είπε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου αλλά δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να τοποθετηθεί δημόσια.

Όπως ήταν φυσικό, η τοποθέτηση του Κυζίρογλου συνάντησε την αντίθεση δημάρχων νησιωτικών δήμων, όπως του Δημήτρη Λιανού από τη Νάξο, του Κώστα Μπιζά από την Πάρο αλλά και ενός δημοτικού συμβούλου από την Σύρο. Ένας λόγος είναι ότι η κυβέρνηση επικαλέστηκε το παράδειγμα των ΦΟΔΣΑ (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) για να πείσει τους αιρετούς για την ανάγκη να συγχωνευθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης. Ωστόσο οι ΦΟΔΣΑ σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων οδήγησαν στην έκρηξη των δημοτικών τελών (ως και σε τριπλασιασμό).

Ο δήμαρχος Νάξου είπε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ότι «πριν τον Καλλικράτη τα μικρά νησιά γύρω από τη Νάξο κατέβαλλαν 400.000 ευρώ το χρόνο για τα στερεά απόβλητα. Το κόστος αυτό έπεσε στα 100.00 ευρώ όταν συνενώθηκαν αυτά τα νησιά – Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα – με το Δήμο Νάξου. Το κόστος με τον ΦΟΔΣΑ ξανανέβηκε». Συγκεκριμένα, ο Φορέας, εξηγεί ο Λιανός, που έχει αναλάβει μόνο την διαχείριση του ΧΥΤΑ χωρίς την αποκομιδή, έχει ορίσει ένα ακριβό τέλος εισόδου ανά τόνο, που στέλνει τη δαπάνη για τις ίδιες περιοχές στις 426.000 ευρώ

Η καινούργια εγκατάσταση αφαλάτωσης της Σαντορίνης

Η εικόνα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης διαφέρει από νησί σε νησί. Στη Σαντορίνη, η ΔΕΥΑΘ είχε αποπειραθεί να αυξήσει τα τιμολόγια της στο ύψος του κόστους το καλοκαίρι του 2023 – κάτι που είχε αρνηθεί το δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα το κόστος να μην καλύπτεται. Το ίδιο δεν συμβαίνει στην Πάρο, όπου η ΔΕΥΑΠ θεωρείται επιχείρηση-πρότυπο. Στη Νάξο – όπως και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων – δεν υπάρχει καν δημοτική επιχείρηση, καθώς η διαχείριση του νερού γίνεται από τμήμα του δήμου.

«Για μένα» λέει ο Λιανός, «το κρίσιμο ζήτημα είναι η εδαφική ασυνέχεια της νησιωτικότητας, που επιβάλλει λύσεις πολύ κοντά στον καταναλωτή-πελάτη. Δεν είναι το ίδιο με έναν δήμο στην Αττική ή στην ηπειρωτική χώρα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συγχώνευση των εταιριών ύδρευσης θα τους δώσει την δυνατότητα να κάνουν ευκολότερα εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και στα νησιά για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρευμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − 7 =