Από την τοπική διοίκηση του Ντονιέτσκ, ανακοινώθηκε μια ξαφνική όξυνση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία, εν μέσω κατηγοριών των ΗΠΑ ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποχωρήσει από τις θέσεις τους αλλά αντιθέτως ενισχύονται.
Από τους αυτονομιστές, κατηγορείται ο ουκρανικός στρατός για απόπειρα ενεργού δραστηριότητας εναντίον των γραμμών των αυτονομιστών και υπήρξε ανταλλαγή πυρών, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN Θανάσης Αυγερινός.
Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός, επιθετικές κινήσεις του ουκρανικού στρατού παρατηρούνται και στο Λουχάνσκ, την έτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν αυτονομιστές. Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση».
Μένει να φανεί εάν οι τελευταίες εξελίξεις εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο του ουκρανικού στρατού για επίθεση στις ανατολικές επαρχίες, ή είναι συνηθισμένες αψιμαχίες με αυτονομιστές όπως αυτές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.
Διαψεύδει το Κίεβο
Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν πυρά από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ψεύδη τα περί ρωσικής αποχώρησης, λέει ο Λευκός Οίκος
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, για αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά 7.000 κατηγορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Μόσχα, ενώ ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «ψευδή» την ανακοίνωση περί απόσυρσης δυνάμεων από κάποιες περιοχές.
«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.
Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο». «Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.
Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».
Νέος γύρος συνομιλιών ενόψει;
Την ιδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να έχουν νέο γύρο συνομιλιών αφότου η Ουάσινγκτον λάβει την απάντηση της Μόσχας στην επιστολή των ΗΠΑ για τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
«Μόλις λάβουμε αυτήν (την απάντηση της Ρωσίας), νομίζω ότι θα είναι μία ευκαιρία για τους δυο τους (Μπλίνκεν και Λαβρόφ) να επικοινωνήσουν ξανά», δήλωσε ο Πράις στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση των δύο διπλωματών.
Τι δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της χθεσινής διάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα τονίζοντας ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο». Όπως είπε, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στην περιοχή πάνω από 100.000 στρατιώτες και πολύ βαρύ εξοπλισμό.
«Υπάρχουν σημάδια από τη Ρωσία ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Καμία απόσυρση στρατευμάτων ή εξοπλισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι «παγκόσμιες επιπλοκές» των ενδεχόμενων κυρώσεων
Πάντως η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.