Για το ζήτημα των υδροπλάνων και η λειτουργία του υδατοδρομίου στο λιμάνι Κατακόλου, χθες ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος είχε επικοινωνία με τον Ηλείο πρόεδρο της Ελληνικά Υδατοδρόμια, Αναστάσιο Γκόβα, με τον οποίο συζήτησε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Όπως τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος στην «ΠΡΩΤΗ», ο δήμος είναι έτοιμος για τις αδειοδοτήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ηχορύπανσης, που ουσιαστικά δίνουν το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του υδατοδρομίου.
« Σήμερα είχαμε επικοινωνία με τον Γκόβα, όπου βρήκαμε εκκρεμότητες από το παρελθόν, οι οποίες και ολοκληρώνονται και ουσιαστικά είμαστε έτοιμοι μέσα στη διαδικασία περαιτέρω αδειοδότησης και τοποθέτησης επενδύσεων από την ενδιαφερόμενη εταιρεία να προχωρήσουμε σε αυτό το project. Τις επόμενες ημέρες θα έχω συνάντηση και με το υπουργείο Τουρισμού και με την Υδατοδρόμια Α.Ε. για περαιτέρω ενέργειες. Υπάρχει από αυτή την εταιρεία φάκελος έτοιμος προς υλοποίηση του έργου για το Υδατοδρόμιο Κατακόλου, αρκεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες.
Αυτό που φαίνεται, είναι ότι για όλη την Ελλάδα ενδιαφέρεται αυτή η εταιρεία , είναι ώριμη η δική μας η περίπτωση στο Κατάκολο και ουσιαστικά οι μελέτες που χρειάζονται υπάρχουν και νομίζω ότι θα είναι από αυτές τις περιπτώσεις που θα προκαλέσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σαν δήμος θέλουμε να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια, αρκεί να προστατευτούν τα συμφέροντα του τουρισμού στην περιοχή» δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου.
«Τρέχουν» τις εξελίξεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Hellenic Seaplanes S.A., Νικόλα Χαραλάμπους και τον πρόεδρο της Ελληνικά Υδατοδρόμια, Αναστάσιο Γκόβα, η ηγεσία των εταιρειών που «τρέχουν» τις εξελίξεις στο θέμα αδειοδότησης των υδατοδρομίων, φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Μαλδίβες της Ευρώπης, με τη δημιουργία 2.000 άμεσων και 5.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, να «ξαναγράψει» τον χάρτη των μεταφορών στην χώρα μας και στην πλήρη ανάπτυξή του να δώσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για project που φέρνει επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία, μέσω της κατασκευής των υδατοδρομίων (άνω των 50 εκατ. ευρώ), της αγοράς αεροσκαφών των οποίων ο αριθμός εκτιμάται για την πρώτη πενταετία σε τουλάχιστον 20 (περί τα 130 εκατ. ευρώ), αλλά και της δημιουργίας σχολής εκπαίδευσης πιλότων υδροπλάνων μεταξύ άλλων.
Μπορεί οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του project να έχουν περάσει από «40 κύματα» και να καθυστέρησαν και την προηγούμενη χρονιά λόγω της έλευσης της πανδημίας, ωστόσο οι προετοιμασίες δεν σταμάτησαν. Η παρακάτω αναφορά περιλαμβάνει την ανάλυση της φάσης που βρίσκεται κάθε ένα από τα υδατοδρόμια που έχουν αναλάβει οι δύο εταιρείες του χώρου, της Hellenic Seaplanes S.A. και της Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε, των δύο που έχουν δεσμευτεί να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο της δημιουργίας εθνικού δικτύου υδατοδρομίων ενώ ορίστηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την θετική έκβαση όλων των μελλοντικών έργων.