anakyklosi

Ανακύκλωση. Μια λέξη που, αν και έχει μπει στο λεξιλόγιο της καθημερινότητάς μας τα τελευταία χρόνια, εντούτοις δεν ενεργοποιεί με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό τα αντανακλαστικά όλων των πολιτών.

Αποτέλεσμα είναι οι γνωστοί σε όλους μας “μπλε κάδοι” να μην επιτελούν πάντα τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται. Υπολείμματα φαγητών, παιχνίδια, μαλακές συσκευασίες τυριών και αλλαντικών καθώς και εκείνες από φρούτα, λαχανικά κρέας και ψάρι, κομμάτια ξύλου και χαρτί μικρότερο από κόλλα Α4, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα υλικών, μη ανακυκλώσιμων, που όμως συχνά τα συναντάμε στους ειδικούς κάδους.

Πέραν όμως από αυτά, γινόμαστε μάρτυρες και σε φαινόμενα κακής συντήρησής τους, με πιο χαρακτηριστικό την ύπαρξη κάδων χωρίς καπάκι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις μέρες που εκδηλώνεται βροχή, κάποια υλικά να καταστρέφονται, ενώ σε άλλες όπου επικρατούν δυνατοί άνεμοι, οι έντονες ριπές να διασκορπίζουν εκτός του κάδου και σε μεγάλη ακτίνα το περιεχόμενό του, με αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου.

Τα παραπάνω συμπεράσματα δημιουργούν μια παθογένεια στην εξίσωση “νοικοκυριά – φορείς”, που δυσκολεύουν την πρόοδο στο πεδίο της ανακύκλωσης πανελλαδικά. Τα Κύθηρα, από την πλευρά τους, ενώ ως Δήμος κατακτούν την πρωτιά ανάμεσα στους 66 δήμους της Αττικής όσον αφορά την εξοικονόμηση μέσω ανακύκλωσης, εντούτοις, χρειάζεται να “επενδύσουν” περισσότερο στην ενημέρωση των πολιτών. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να δωθούν στους πολίτες έξτρα κίνητρα συμμετοχής στο πρόγραμμα THE GREEN CITY, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, τον ΕΔΣΝΑ και την εταιρεία Citipost και απευθύνεται σε περίπου 4εκ. πολίτες, στους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Η συμμετοχικότητα σε δράσεις επιμορφωτικού χαρακτήρα, αποτελεί κλειδί ευαισθητοποίησης, κατανόησης και ολιστικής προσέγγισης ενός θέματος που πρέπει να αφορά όλους τους ενεργούς πολίτες.

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two − one =